Bir Kadın Lider Olarak Müzakere Sürecinde En İyi Kazan/Kazan Durumu Nasıl Yaratılır | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

Bir Kadın Lider Olarak Müzakere Sürecinde En İyi Kazan/Kazan Durumu Nasıl Yaratılır?

Bir kadın lider olarak müzakere sürecinde en iyi kazan/kazan durumunu nasıl sağlayacağınızı ve bu konuda hangi stratejileri izlemeniz gerektiğini bu makalede açıklıyoruz.

cover-new2-64c919622d14f775453462-min-64d256f45d451350439644.jpg

Müzakere farklı taraflar arasında ortak bir anlaşmaya varmak için kullanılan önemli bir iletişim yöntemidir. Ortak fayda sağlamak ve başarılı bir müzakere sürecine ulaşmak için müzakerede kazan/kazan durumunu yaratmak önemlidir. 

Kadın liderler müzakere süreçlerinde kendilerine özgü becerilerini kullanarak hem karşı tarafın hem de kendilerinin en iyi seçeneğe ulaşmasını sağlayabilir ve kazan/kazan durumunu yaratabilirler. 

Bu makalede, bir kadın lider olarak müzakere sürecinde en iyi kazan/kazan durumunu yaratmak için kullanabileceğiniz en etkili stratejileri açıklayacağız.

1. Teklifinizin Neden İyi Bir Seçenek Olduğunu Gerekçelerle Açıklayın 

Müzakare süreçlerinde sunduğunuz teklifin bugün piyasada bulunan diğer alternatiflere kıyasla neden çok daha cazip olduğunu açık bir şekilde karşı tarafa açıklayın ve teklifinizi kanıtlarla destekleyin. Böylelikle, bu yöntemle karşı tarafı ikna etmeyi daha kolay sağlayabilir ve teklifinizin kabul edilme sürecini kolaylaştırabilirsiniz.

2. Sonuca Varmadan Önce Fikir Birliğine Varmaya Çalışın

Müzakere sürecinde karşı tarafın size karşı adil davranmadığını düşünüyorsanız teklifi saygı çerçevesinde reddedin. Şirketinizin kısa vadeli kazancı yerine uzun vadeli karşılıklı kazanca odaklanın.

Kendi kişisel kazancınız yerine her iki tarafı da mutlu edecek duruma odaklanmanız daha uzun vadeli kazançlar elde etmenize yardımcı olacaktır. Bu yüzden, müzakere sürecinde ortak fikir birliğine varmaya çalışmak şirketiniz ve karşı taraf için daha kârlı bir seçenek olacaktır.

3. Rakiplerinize Karşı Empatik, Pozitif ve İyimser Olun

Rakiplerinizin ilgi alanlarını ve ne istediğini anlamaya çalışın. Ortak fikir birliğine daha kolay varmak için rakiplerinize karşı empatik ve pozitif bir tutum geliştirin.

Buna ek olarak pozitif olmak, pozitif duygularınıza daha kolay odaklanmanızı sağlar. Bu durum da yaratıcı düşünme becerilerinizi geliştirmenizi ve daha etkili bir şekilde müzakere etmenizi sağlayabilir. Bu sayede her iki taraf için de olumlu ve etkili bir müzakere süreci oluşturarak kazan/kazan durumunu daha kolay yaratabilirsiniz.

4. Aynı Anda Birden Fazla Teklif Yapın

Müzakere sürecinde aynı anda birden fazla teklif yaparak kazan/kazan durumunu yaratmayı kolaylaştırabilirsiniz.

Harvard Business School’da profesör olarak görev alan Max H. Bazerman, liderlerin birden fazla teklifi aynı anda yapması gerektiğini savunuyor. 

Ayrıca, aynı anda birden fazla teklifte bulunduğunuzda, uzlaşmacı yapınızı karşı tarafa hissettirebilirsiniz. Böylece, ortak fikir birliğine daha kolay ulaşabilme imkanına sahip olabilirsiniz.

5. Duygusal Zekanızı Kullanın

Duygusal zeka, kişinin kendi duygularının ve başkalarının duygularının farkında olmasını içerir. Bir kadın lider olarak duygularınızın daha fazla farkında olmak, pazarlık yapma konusundaki güveninizi artırabilir. 

Ayrıca, duygusal zekanız sayesinde sağlayacağınız duygusal kontrol sayesinde daha başarılı bir şekilde müzakere sürecini yönetmenize yardımcı olabilir ve fikir birliğine daha kolay ulaşmanızı sağlayabilir.

Böylelikle, müzakere sırasında başkalarının duygularına ilişkin daha fazla farkındalık sahibi olmanız karşı tarafın ihtiyaçlarını ve ilgi alanlarını daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir ve bu da bütünleştirici çözümler bulmanızı kolaylaştırabilir.

Laba’nın İş Hayatındaki Kadınlar için Liderlik Eğitimi" kursunun özellikle 3. dersinde duygusal zekanın önemi hakkında daha kapsamlı bilgiye sahip olabilirsiniz.

6. Yapıcı Geri Bildirime Açık Olun

Yapıcı geri bildirime açık olmak müzakere süreçlerinde daha iyi olabilmeniz için önem arz eder. Ayrıca, geri bildirime açık olmak eksik olduğunuz becerilerinizi daha kolay anlamınıza ve kendinizi geliştirmenize olanak sağlar. 

Kariyer geliştirme uzmanı Nicole Lindsay'in de tavsiye ettiği gibi yapıcı eleştiri almanın faydalarını kendinize hatırlatmanız gerekir. Böylelikle müzakere becerilerinizi ve ilişkilerinizi geliştirmeye daha açık olabilirsiniz. 

Laba’nın İş Hayatındaki Kadınlar için Liderlik Eğitimi" kursunun özellikle “Geri Bildirim Sanatı” dersinde geri bildirim hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilir ve geri bildirim sırasında uygulanan yöntemler hakkında daha kapsamlı bir bilgi edinebilirsiniz. 

Önerilen gönderi:

image2-64bf91e233487817439416.png

İş Dünyasındaki Kadınların Hedeflerine Ulaşmasını Engelleyen Alışkanlıklar Nelerdir?

Okuyun

7. Aktif Dinleyici Olmayı Öğrenin

Sabırlı olmak veya hemen cevap vermemek müzakere yaparken zorlayıcı olabilir. Bu beceri de ustalaşmak için, ikna etme arzunuzu dizginlemeniz ve karşınızdakini gerçekten dinlemeye yatırım yapmanız gerekir.

Appodeal Stack şirketinin eski pazarlama müdürü Valerie Alfirmotiva bu konu hakkında şu sözleri dile getiriyor:

“Karşı tarafı dinlemek, size yalnızca ortak fikir birliğine nasıl ulaşmanız gerektiği hakkında ipucu vermekle kalmaz aynı zamanda tartışma kızışırsa hemen tepki vermenizi engellemenize yardımcı olur.” 

Örneğin, Angela Merkel’in başarılı bir lider olmasında aktif bir dinleyici olmasının önemli bir etkene sahip olduğu tahmin ediliyor. George Packer'ın da Merkel'i tanımladığı gibi, tam da bu nitelik aslında Merkel'in iyi bir lider olmasını ve müzakereci olarak başarılı olmasını sağladı. 

Merkel’in aktif bir dinleyici olması meslektaşlarını daha dikkatli  değerlendirmesini, onların zayıf yönlerini ve kendi çıkarlarını daha kolay belirlemesini sağladı. 

Böylelikle, müzakere sürecinde aktif bir şekilde dinlemek, karşı tarafı daha iyi anlamanıza ve kendi çıkarlarınızı daha kolay belirlemenize fırsat verebilir. Bu da müzakere sürecinde daha iyi müzakere etmenizi sağlayabilir.

Sonuç olarak, müzakere süreçlerinde kazan/kazan durumunu sağlamak için aktif bir dinleyici olmak, empati kurmak ve aynı anda birden fazla teklif yapmak önemlidir. Taraflar arasında işbirliği ve uyum sağlamak için yaratıcı yaklaşımlar sunmak, duygusal zekayı kullanmak ve yapıcı geri bildirimlere açık olmak da müzakere sürecinde ortak fikir birliğine ulaşmanızı kolaylaştırabilir.

Bir kadın lider olarak, bu yöntemleri kullanararak müzakere süreçlerinde daha kapsayıcı ve başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz ve uzun vadeli kazancınızı artırabilirsiniz. Bu konuda daha kapsamlı ve daha detaylı bilgi edinmek için Laba’nın "İş Hayatındaki Kadınlar için Liderlik Eğitimi" kursuna katılabilirsiniz.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz