İş Dünyasındaki Kadınların Hedeflerine Ulaşmasını Engelleyen Alışkanlıklar Nelerdir | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

İş Dünyasındaki Kadınların Hedeflerine Ulaşmasını Engelleyen Alışkanlıklar Nelerdir?

İş dünyasında kadınlar sahip olduğu bazı alışkanlıklardan dolayı hedeflerine ulaşmakta zorluk çekiyor. Bu makalemizde kadınların iş dünyasında hedeflerine ulaşmasını engelleyen alışkanlıklarını ve bu engellerin nasıl aşılması gerektiğini açıklıyoruz.

cover-new-64bf91e23288c616306038-min-64cb6dda6ff1b827805503.jpg

Günümüzde kadınlar iş dünyasında önemli sorumluluklar üstleniyor ve başarılarıyla adından söz ettiriyor. Ancak, iş dünyasında kadınlar bazı alışkanlıklarından dolayı hedeflerine ulaşmakta hala güçlük çekmektedir.

Bu alışkanlıkların çoğunun kökeninde, kadınlardan beklenen toplumsal rolleri aşma ve önyargıları yıkma arzusu yer almaktadır. 

Sally Helgesen, Forbes dergisi ile yaptığı röportajda kadınların iş dünyasında hedeflerine ulaşmalarını engelleyen alışkanların, yaşanılan toplumun kültüründe var olan bilinçsiz önyargılardan ve genel olarak kadınların toplumdaki rolüne ilişkin beklentilerden kaynaklandığını dile getirdi. 

Bu makalede, iş dünyasındaki kadınların hedeflerine ulaşmasını engelleyen alışkanlıkları ve nasıl üstesinden gelmeleri gerektiğini açıklıyoruz.  

İşte İş Dünyasında Kadınların Hedeflerini Ulaşmasını Engelleyen Bazı Alışkanlıklar:

1. Mükemmeliyetçi Olmak

İş dünyasındaki çoğu kadın, toplumda onlara verilen cinsiyet rollerini aşmak için iş dünyasında yapılması gereken her şeyi mükemmel bir şekilde yapma baskısı hissediyorlar.

“Kadınlar nasıl güçlenir?” adlı kitabın yazarı Sally Helgesen, Forbes dergisine verdiği bir röportajda, kadınları iş dünyasında engelleyen alışkanları saptamak için yaptığı araştırmalardan bahsetti.

Helgesen’ın kitabında yer verdiği araştırma sonuçları, iş dünyasında kadınları engelleyen davranışlardan birinin mükemmeliyetçi olmak olduğunu dile getirdi. 

Bu yüzden, kadınlar kendilerine toplum tarafından verilen stereotipleri yıkmak için mükemmeliyetçi olma eğiliminde olabiliyor. Bu durum da her bir hata sonucunda kendilerini yetersiz hissetmelerine yol açabiliyor .

2. İş ve Yaşam Dengesi Kurmakta Zorlanmak

Çoğu kadın, iş ve yaşam arasındaki dengeyi kurmakta zorlanıyor. Hem iş dünyasında başarılı olmak hem de aile hayatında onlara yüklenen sorumluluklardan dolayı kadınlar iş ve günlük hayatlarında birçok sorumluluğu aynı anda yürütmek zorunda kalıyor.

Forbes dergisinin yaptığı bir araştırmada, çalışan annelerin babalara kıyasla evde daha fazla sorumluluk üstlendiklerini ortaya çıkardı. Ancak bu durum, kadınların iş ve yaşam arasındaki dengeyi sağlamakta zorlanmalarına yol açmaktadır.

 3. Özgüvenli ve Kendinden Emin Olamamak

İş dünyasında kadınların yaşadığı bir diğer zorluk ise yeteri kadar özgüvenli olmadıkları için kendilerinden şüphe duymalarıdır. FrancineParham & Co. şirketinin CEO’su bu konuyu şu şekilde dile getiriyor:

“Çalışan kadınlarla konuştuğumda karşılaştığım en büyük zorluklardan biri iş dünyasında yeteri kadar özgüven sahibi olamamalarıdır. Kadınlara, insanların her zaman onlarla rekabet içerisinde olacaklarını söylüyorum. Bunu bilerek yola çıkarlarsa ve neyi başarmak istedikleri konusunda net olurlarsa istedikleri başarıyı daha kolay elde edebilirler.”

Bu yüzden, iş dünyasında yaşadıkları bazı olumsuz durumlar kadınların kendinden şüphe duymalarına, kararlarında risk almaktan kaçınmalarına ve iş dünyasında yeteri kadar özgüven sahibi olamamalarına yol açıyor.

4. Açıkça Konuşmaktan Çekinmek

Kadınların birçoğu iş hayatında açık bir şekilde ne istediklerini dile getirmekten çekiniyorlar. Lucki Fit LLC şirketinin kurucusu LaKisha Greeenwade, özellikle yönetici pozisyonunda çalışan kadınların dışlanmaktan veya reddedilmekten korktukları için isteklerini dile getirmekten çekindiklerini ve açıkça kendilerini ifade edemediklerini belirtti. Bu yüzden, erkeklere kıyasla iş hayatındaki birçok kadın açıkça bir işten beklentilerini dile getirmekten kaçınma eğilimi gösteriyorlar.

Peki, Bu Alışkanlıklar Nasıl Aşılır?

1.  Başarısızlıklardan Ders Alın

Her şeyi mükemmel yapmaya uğraşmak yerine hayatın aksilikler ve zorluklarla dolu olduğunu unutmayın. Bu zorlukları sizi yeniden yönlendirmek için birer fırsat olarak görmek çok önemlidir.

Reddedilme, başarısızlık ve hatalar olabilir ama unutmayın ki bunlar sizi tanımlayan unsurlar değildir. Bir şeyi şu anda başaramıyor olmanız veya mükemmel bir şekilde yapamıyor olmanız, günün sonunda bu işi başaramayacağınız veya yetersiz olduğunuz anlamına gelmiyor. Belki o işle ilgili daha çok şey öğrenmeniz gerekiyor olabilir. İlerlemeye her zaman devam edin ve her zaman gelişmek için çabalayın.

2. Korkunuzun Farkına Varın ve Yine De Zor Olanı Yapın

İş dünyasında özellikle kadınların risk almaktan kaçınmalarının ve yeteri kadar özgüvenli olmamalarının sebeplerinden biri sahip oldukları korkulardan kaynaklanmaktadır.

Distinct Personal Branding şirketinin sahibi Devoreaux Walton, başarının konfor alanımızın dışında bulunduğunu, ancak genellikle belirsizlik ve başarısızlık korkusu yüzünden insanların konfor alanının dışına çıkamadıklarını söyledi ve şu sözleri ekledi: 

"Her başarılı lider, korkunun kişisel ve profesyonel yaşamlarını etkilemesine izin vermek yerine korktukları şeyi yapıyorlar." 

Walton'a göre korkuyu aşabilmenin en iyi yolu, korkunun var olduğunu kabul etmek ve onun üzerine gitmektir. Bu yüzden başarıdan, risk almaktan veya bilinmezlikten korkmak yerine korkunuzu fark edin ve yine de hedefinizi gerçekleştirmek için kendinizi zorlayın.

3. Kendinize Özgüven Aşılayın

İş dünyasında kendinizden ve yeteneklerinizden emin olmak, kariyerinizin gelişimi için kritik öneme sahiptir.

Robert Walters ve Walters People şirketinin Belçika genel müdürü Özlem Şimşek, kadınların yeteneklerine güvenmelerinin kariyerlerinde gelişmeleri için önemli olduğuna inanıyor ve sözlerine şunları ekliyor: 

"Bence özellikle kadınlar iş hayatlarında geleceği çok fazla planlıyorlar ve bu durum onların gerçekten hedeflerine ulaşmalarını engelliyor. Gerçek şu ki, iş dünyasında kimse tüm cevaplara sahip değil ve bunda bir sorun yok. Sezgilerinizin ve deneyimlerinizin size rehberlik edebileceğine güvenin ve hata yaptığınız zaman ders alın"

Bu yüzden, yeteneklerinizden ve kendi çalışma tarzınızdan şüphe etmek yerine kendi düşüncelerinizi benimseyin ve kendinizden emin olun.

Önerilen gönderi:

untitled-4-6494617226ed0457591683.png

Liderlerin Karşılaştığı Zorluklar Nelerdir ? Nasıl Üstesinden Gelinir?

Okuyun

4. İş ve Yaşam Dengesini Sağlamak İçin Yardım Alın

Kadınlar için iş ve yaşam dengesini sağlamak, erkeklere kıyasla daha zordur. Erkekler, ailenin yönetimini kadınlara bıraktığı için bir baba, eş ve aile üyesi olarak kendi rollerini ev içinde yeniden değerlendirmesi ve aile içinde ortak sorumluluklar üstlenmesi gerekiyor. San Francisco GEP'in araştırma sonuçları, evli annelerin çalışma olasılıklarının evli babalardan daha düşük olduğunu gösteriyor.

Bu nedenle kadınlar, erkeklere kıyasla çocuk sahibi olmaktan daha fazla etkileniyor. Bu yüzden, kadınlar günlük hayatlarında erkeklerden daha fazla yardım almalı ve şirketler kadınlar için daha yapıcı politikalar geliştirmelidir.

Sonuç olarak, kadınların iş dünyasında hedeflerine ulaşmasını engelleyen bazı alışkanlıklar ve zorluklar bulunmaktadır. Ancak, özgüveni artırmak, iş ve aile arasındaki dengesini sağlamak ve risk almaya hazır olmak gibi stratejilerle bu engelleri aşmak mümkündür. 

Kadınların yeteneklerine ve potansiyellerine güvenmeleri, iş dünyasında başarıya ulaşmalarını destekleyen önemli bir adımdır. Bu yüzden, bu alışkanlıkları kırmak için gerekli stratejileri benimsemek iş dünyasında kadınları bir adım öne taşıyacaktır. 

Bu konu hakkında daha kapsamlı bilgiye sahibi olmak için Laba’nın İş Hayatındaki Kadınlar İçin Liderlik Eğitimi kursuna katılarak günümüz dünyasında kadınların hem bir kadın olarak hem de bir lider olarak yaşadığı zorlukları daha iyi öğrenme ve analiz etme şansına sahip olabilirsiniz.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz