Lean, simülasyon ve optimizasyon yöntemlerinin entegrasyonu, iş süreçlerini daha verimli hale getirme potansiyeline sahiptir. Lean, atıkları azaltmaya odaklanırken, simülasyon varyasyonları yönetir ve optimizasyon en iyi çözümleri belirler. Bu üç yöntemin birleşiminden bahsettiğimiz bir önceki makalemize bu entegrasyonun nasıl karar verme sürecini güçlendirdiğini ve işletmelerin performansının arttığını ele almıştık. Bunun yanı sıra, bir şirkette lean, simülasyon ve optimizasyon uygulamalarına geçerken aşılması gereken engeller vardır. Bu makalemizde; lean, simülasyon ve optimizasyonun entegre edilmesi sonucu karşılaşılan engelleri belirlemeyi amaçlamadık. Bu entegrasyonunun faydalarına dair daha fazla bilgi için bir önceki makalemize mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.
Lean, Simülasyon ve Optimizasyon: Karşılaşılan Engeller
Değişime Tepki:
Lean, yani yalın uygulayıcıları, geleneksel yalın araçlara alışkınken, simülasyon mühendisleri genellikle bağımsız çalışır. Simülasyon ve optimizasyonu yalın pakete eklemek ve Kata metodolojisinin takım çalışması gibi yumuşak prensiplerini simülasyon ve optimizasyon sürecine entegre etmek, sürece dahil olan kişiler arasında tepki yaratabilir. Entegrasyonun faydalarını denemelerle göstermek önemli olacaktır.
Bu süreçte açık iletişim, ortak hedeflerin belirlenmesi ve farklı departmanlar arasında iş birliği önemlidir. Planlama ve uygulama aşamalarında herkesin aynı fikirde olmasını ve ortak bir hedef doğrultusunda çalışmasını sağlama almak önemlidir. Farklı ekiplere ve diğer tüm çalışanlara aşina olmadıkları ilkeler konusunda eğitim verilmesi departmanlar arasında ortak bir anlayış ve dil oluşturulmasına yardımcı olabilir.
Yöneticilerin Katılımı:
Lean ve diğer uygulamalarda yönetim desteği ve liderlik en önemli başarı faktörleridir. Yönetimin aktif ve görünür desteği olmadan yalın uygulama başarılı olamaz. Yöneticiler, gerekli çabayı, harcanacak zamanı ve finansmanı iyi anlamalıdır. Güçlü liderlik eksikliği, iyileştirme programlarının başarısız olmasına neden olabilir. Liderlik, sadece üst yönetim tarafından değil, tüm yöneticiler tarafından gerçekleştirilmelidir. İyi liderlik, bilgi yaratımını ve becerilerin gelişimini olumlu etkiler. Yönetim ekibi, yalın uygulama için gereken bilgi ve becerilere yatırım yapmalıdır.
Yöneticilerin, bu yaklaşımın sağlayabileceği faydaları anlaması esastır. Özellikle simülasyon ve optimizasyonun gelecekteki durumları değerlendirmek ve karar vermek için araçlar olarak kullanılması söz konusu olduğunda bu anlayış öne çıkmaktadır. Yöneticiler genellikle karar verme sürecine dahil olduklarından, bu yaklaşımın reddedilmesi veya yanlış anlaşılması aşılması gereken büyük engellerden biri olacaktır.
Gerekli Uzmanlık:
Lean ve simülasyon analizi, şirketleri daha rekabetçi hale getiren süreçlerin nasıl daha iyi tasarlanacağı ve iyileştirileceği üzerine odaklanmaktadır. Yalın yaklaşım, kamudan özel sektöre kadar birçok şirkette geniş çapta benimsenmiştir. Simülasyon ise günümüzde giderek daha popüler hale gelmektedir. Birçok kaynak, simülasyon ve yalın yöntemleri birleştirmenin faydalarına dikkat çekmiş olsa da, bu yöntemler uygulamada hala nadiren birlikte kullanılmaktadır. Bu kombinasyona ek olarak optimizasyon, özellikle birden fazla çelişkili hedefe sahip karmaşık süreçleri tasarlarken ve iyileştirirken daha da güçlü bir yaklaşım yaratmaktadır. Üç kavramı içeren bir çerçeve oluşturmak, bu yöntemlerin entegrasyonunun önündeki engelleri ve bu engellerin nasıl aşılabileceğini anlamak önemlidir.
Çoğu yalın aracının avantajı, basit ve kullanımı kolay olmalarıdır. Ancak, simülasyonun kullanımının pratikliği hala literatürde ve lafta kalmaktadır. Benzer şekilde, optimizasyon ve bu teknikten elde edilen sonuçların analizi de zor ve soyut olarak algılanmaya devam etmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı simülasyon ve optimizasyonun geliştirilmesi ve çalıştırılması belirli bir uzmanlık gerektirir.
Nesil Farkı ve Güvenilirlik:
Eski nesil lean uygulayıcıları, simülasyonun etkinliğine inanmakta zorlanabilirler. Genellikle, bir simülasyon modeli olsa bile, kararlar deneyimlere dayanarak alınır. Simülasyon ve optimizasyonun önerdiği sonuçlar, uygulayıcıların görüşleriyle çeliştiğinde, bu tekniklere güvenmeme eğilimi ortaya çıkabilir. Bu tekniklerin ne olduğunu öğretmek ve eğitime önem vermek önemlidir.
Gemba'dan Uzaklaşmak:
Simülasyon mühendislerinin ofislerinde tek başına çalıştıkları algısı, yalın uygulayıcılarının bu yaklaşıma şüpheyle bakmalarına neden olabilir. Simülasyon ve optimizasyonun, yalın tarafından gerekli görülen atölye odaklı çalışmayı desteklemesi ve geliştirmesi önemlidir. Bu nedenle, simülasyon mühendislerinin atölye çalışmalarına dahil edilmesi ve simülasyon-optimizasyon sürecine daha fazla kişinin katılması gereklidir.
Önceki Olumsuz Deneyimler:
Yalın, simülasyon ve optimizasyon ile önceki deneyimler başarısız olmuşsa, bu yaklaşımların benimsenmesi daha zor olacaktır. Ancak, yalın ve SMO'nun entegrasyonu, önceki başarısızlıkların üstesinden gelebilir. Çalışmalarda belirtildiği gibi, birçok şirket, yöneticilerin yalın uygulamalarının ardından gelecekteki durumu anlamamalarından dolayı, lean’in sunabileceği faydalara olan inancını kaybeder. Simülasyon ve optimizasyon bu sorunu çözebilir.
Terminoloji:
Yalın, simülasyon ve optimizasyon tarafından kullanılan terminoloji farklıdır. Örneğin, yalın dilinde "hedef", optimizasyon dilinde "amaç fonksiyonu" olarak adlandırılır. Organizasyonda iletişimi kolaylaştırmak için aynı terminolojiyi kullanma konusunda anlaşmaya varılması gereklidir.
Lean, simülasyon ve optimizasyon yöntemlerinin entegrasyonu, iş süreçlerini daha verimli hale getirme ve rekabet avantajı sağlama potansiyeline sahiptir. Ancak, bu entegrasyonun başarılı olması için değişime tepki, yöneticilerin katılımı, gerekli uzmanlık, nesil farkı ve güvenilirlik gibi çeşitli engellerin aşılması gerekmektedir. Yönetim desteği ve liderlik, bu süreçte kritik rol oynar ve çalışanların bilgi ve becerilerini geliştirmeleri için gerekli yatırımların yapılması önemlidir.
Şimdiye kadar yayınlanmış yalın yönetim ve bağlantılı sistemlere dair makalelerimize göz atmak ister misiniz?
- Yalın Yönetim Yaklaşımı İlkeleri ve İsraf Türleri
- Lean Startup (Yalın Girişimcilik): Girişimciler için Minimum Viable Product (MVP) Yaklaşımı
- Lean, Simülasyon ve Optimizasyon: İş Süreçlerini Geliştirmek için Entegre Yaklaşımlar
Laba’da gelişim ve hayat boyu eğitim felsefelerine sıkı sıkıya bağlıyız. Alanında en uzman liderler eşliğinde doğru insanlarla bağlantı kurmanızı sağlayacak kurslarımıza göz atmayı unutmayın. Hemen şimdi keşfedin.