İş Arayış ve Başvuru Süreçlerinizi Kolaylaştıracak Yapay Zeka Araçları | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

İş Arayış ve Başvuru Süreçlerinizi Kolaylaştıracak Yapay Zeka Araçları

Size uygun işi bulmaktan CV düzenlemeye, ön yazı yazmaktan mülakat hazırlığına kadar birçok alanda faydalanabileceğiniz yapay zeka araçlarını inceliyoruz.

cover-67-65ba22542851a524716634-min-65bce51e377da934245196.jpg

COVID-19 pandemisinin ardından hızla dijitalleşen işe alım süreçlerinde yapay zekanın genişleyen rolünden bahsetmiştik. Yapay zeka, yalnızca şirketlerin işe alım sürecini hızlandırmakla kalmayıp, aynı zamanda iş arayışında olan kişiler için de birçok kolaylık sunar.

Günümüzün rekabetçi toplumunda, aradığınız işi bulup geniş yetenek havuzu içinden sıyrılmak bazen kazanması imkansız bir oyun oynuyormuşsunuz gibi hissettirebilir. Öyle ki, en büyük profesyonel iş ağı olan LinkedIn üzerinde 61 milyon iş arayan bulunmakta ve adaylara dakikada sekiz teklif sunulmaktadır.

Milyonlarca aday arasında hayalinizdeki iş için doğru kişi olduğunuzu göstermek, öz geçmişinizi ihtiyaca göre uyarlamanızı ve anahtar kelime açısından zengin ön yazılar oluşturmanızı gerektirir. Öz geçmişiniz ve ön yazınızı başvurduğunuz işlere göre uyarlamak ise oldukça zaman alıcı olabilir.

ChatGPT’nin kullanıma açılmasının ardından geliştirilen yapay zeka modelleri sayesinde iş arayış ve öz geçmiş düzenleme sürenizi kısaltabilir, hatta iş görüşmelerine detaylı bir hazırlık yapabilirsiniz.

İş Arayışında Yapay Zeka

Saatlerce iş ilanı kovalamak, işin gereklilikleri ve maaş aralıklarını araştırmak enerjinizi tüketerek motivasyonunuzu düşürebilir. LinkedIn, Indeed ve Glassdoor gibi platformlar, becerilerinize, deneyiminize ve bir şirkette ya da pozisyonda aradığınız şartlara bağlı olarak her iki taraf için de uygun olabilecek iş listeleriyle sizi eşleştirmek için yapay zekayı kullanırlar.

Kurumsal dünyanın vazgeçilmez platformu LinkedIn, doğru kullandığınız takdirde iş arayış sürecinizde asistan görevi görebilir. LinkedIn’in Ürün Yönetim Direktörü Rohan Rajiv, iş arayışında platformu etkili kullanmak için üç öneride bulunuyor:

  • Open to Work (İş Teklifine Açık): "Bu özelliği kullanmak, biraz elinizi kaldırıp 'Ben buradayım!' demeye benziyor ve şirketlerden mail alma ihtimalinizi iki kat artırıyor.” 
  • Resume Visibility (CV Görünürlüğü): "Kullanıcılar, bu ayarı kullanarak belirli anahtar kelimeleri aradıklarında öz geçmişlerinin ayrıntılarını işe alım uzmanlarının kullanımına sunarlar. Bu sayede, hem profillerindeki hem de öz geçmişlerindeki anahtar kelimeler görünür hale gelir."
  • I’m Interested (İlgileniyorum): "Bu özellik, işveren markasını LinkedIn’de büyütmek isteyen işverenler içindir. Potansiyel bir aday olarak onların yetenek havuzunda yer almanıza olanak tanıyan "İlgileniyorum" adlı bir butonları vardır. Kullanıma sunulması Mayıs ayında tamamlandı ve şu ana kadar TikTok'taki üyelerden çok fazla olumlu geri bildirim aldık. İşe alım uzmanları, artık şirketle ilgilendiğini ifade eden kişilerden geri dönüş alabiliyor."

Indeed ve Glassdoor da LinkedIn’e benzer bir sistemle çalışmaktadır. Bu platformlar, iş arayanlar ve işverenlerin birbirleriyle bağlantı kurmasına ve iş arayanların doğal dil işleme sayesinde kişiye özel iş fırsatlarını bulmalarına yardımcı olur. Püf nokta, platformlar üzerinde açtığınız profili eksiksiz doldurmaktır.

CV ve Ön Yazı Oluşturma

Öz geçmişinizi ve ön yazınızı başvurduğunuz işe göre uyarlamak, işe alım uzmanları tarafından görülme olasılığını artıracağından, başvuru sürecinde dikkat etmeniz gereken bir adımdır. Birçok şirket, öz geçmişleri taramak için başvuru takip sistemlerini (ATS) kullanır ve bu sistemler genellikle iş tanımıyla eşleşen belirli anahtar kelimeleri arar. Öz geçmişinizi bu anahtar kelimeleri içerecek şekilde düzenleyerek, ilk elemeyi geçme ve mülakat için seçilme şansınızı artırırsınız. Resume Builder ve Kickresume gibi platformlar bu konuda size yardımcı olabilir.

Resume Builder ve Kickresume, iş arayanlara öz geçmiş ve ön yazı hazırlama konusunda kolaylık sunan çevrim içi araçlardır. Kullanıcılar, kişisel bilgilerini, eğitimlerini, iş deneyimlerini ve becerilerini siteye yükleyerek hazır şablonlar üzerinden kısa sürede etkileyici öz geçmiş ve ön yazılar oluşturabilirler. Yapay zeka destekli çevrim içi öz geçmiş sihirbazı ve uzman önerileri ile ön yazılarını güçlendirebilirler. 

Ayrıca, Resume Builder üzerinden hazırladığınız öz geçmişi metin olarak indirmek ücretsizdir.

İş Görüşmelerine Hazırlık

Etkileyici bir öz geçmiş ve ön yazı ile hayalinizdeki işe başvurdunuz. Sırada, bazı adayların korkulu rüyası olan mülakatlar vardır. Mülakat sırasında karşılaşabileceğiniz sorular üzerinde çalışmak, hem görüşme boyunca sakinliğinizi korumanızı hem de daha etkileyici yanıtlar vermenizi sağlayabilir. 

Google’ın ücretsiz bir hizmeti olan Interview Warmup, kullanıcılara bir görüşme simülasyonu aracılığıyla pratik yapma ve mülakat becerilerini geliştirme olanağı tanır. Örnek görüşme boyunca sorulara verdiğiniz yanıtları kaydeden sistem, sürecin sonunda yanıtlarınıza dair ayrıntılı bir analiz sunar. Böylece zayıf ve güçlü noktalarınızı inceleyerek, gerçek mülakatınıza hazırlıklı bir şekilde girebilirsiniz.

Bonus

ChatGPT: Makale boyunca bahsettiğimiz araçlar, aslında ChatGPT temelli geliştirilmiş modellerden oluşmaktadır. İş arayış ve başvuru süreçlerinize biraz daha zaman ayırabileceğinizi düşünüyor ve tamamen ücretsiz bir platformu tercih ediyorsanız, ChatGPT 3.5 doğru komutlarla tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. ChatGPT’den verim alabilmek için kritik nokta uygun komutları bulmaktır. GreatAIPrompts gibi sitelerden komut taslaklarına ulaşarak, bu komutları kendi ihtiyaçlarınıza göre şekillendirmek iyi bir başlangıç olabilir! ChatGPT’ye benzer bir sistemle çalışan Google Bard üzerinden de aynı işlemleri gerçekleştirmeniz mümkündür.

  • Engage AI: Engage AI, yapay zeka teknolojisini kullanarak, LinkedIn gibi platformlar üzerinde bilgilendirici ve kişiselleştirilmiş yorumlar oluşturur. Bu teknoloji sayesinde, her yorumu tek tek yazmak için zaman harcamak yerine, çok daha kısa sürede ilgi çekici yanıtlar verebilir, bu sayede etkileşiminizi artırabilirsiniz.
  • Aragon AI: Vesikalık çektirmekten hoşlanmıyor fakat profesyonel bir fotoğrafa ihtiyaç duyuyorsanız, Aragon AI gibi platformlardan faydalanabilirsiniz. 35-79 dolar arası paketler sunan Aragon, bir saatlik kısa bir süre içinde gerçekçi 20 adet fotoğraf oluşturabilir. Ek olarak, kişisel verilerinizi koruma garantisi verir.
  • Otter AI: Otter AI, Zoom ve Slack gibi platformlara entegre edebileceğiniz, toplantılarınız sırasında notlar alan bir yapay zeka asistanıdır. Otter AI’ı, başvuru süreçlerinizde gerçekleştirdiğiniz görüşmeler sırasında notlar alıp sonrasında değerlendirmek için kullanabilirsiniz.

Her geçen gün kuralların değiştiği ve rekabetin arttığı işe alım dünyasında, yapay zeka gibi yeniliklere uyum sağlamak, zamandan tasarruf etmenizi sağlayarak başvuru sürecinizi kolaylaştırabilir. Elde ettiğiniz zamanı, kendinizi hedeflediğiniz kariyer yolculuğunda geliştirerek derin yetenek havuzunda öne çıkmak için kullanabilirsiniz. Laba Uluslararası Eğitim Platformu olarak, finanstan insan kaynaklarına, işletme ve yönetimden dijital pazarlamaya kadar birçok sektörde uzmanlarla geliştirdiğimiz eğitimlerimiz bu yolculukta size eşlik edebilir!

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz