Modern Çağda CFO Nedir? | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

Modern Çağda CFO Nedir?

Teknoloji devriminde CFO’nun önemini ve gelişen rolünü inceliyoruz.

cover-42-6570891674ee4866578307-min-65786f07d21cd644080805.jpg

İş dünyasının dinamikleşmesi ve dijitalleşme döneminden önce, CFO (Mali İşler Müdürü) şirketin enerjik yüzü olan CEO'nun yanında dengeyi sağlayan bir kişi olarak görülüyordu. CFO'nun ana sorumluluğu, organizasyonun mali sağlığının koruyucusu olmak, iş analizlerinin kapsamlı bir şekilde gerçekleşmesini ve şirketin büyüme sürecinin dikkatli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktı.

Bu koruyucu rol çoğu kişi tarafından görünmez olarak algılandığından, CFO'lar, yalnızca sayıları yönetmek ve hesaplamaktan sorumlu olan “şirketin beyni” olarak nitelendiriyorlardı. Teknolojinin ve dijitalleşmenin hüküm sürdüğü günümüz dünyasında ise CFO'nun rolü daha esnek, çok yönlü ve karmaşık bir hal aldı, çünkü bu rol artık finans fonksiyonuyla bağlantılı olmayan ancak şirketin hedeflerine ulaşması için CEO ile birlikte strateji ve planlar oluşturmasını gerektiren farklı alanları da kapsıyor. Bu sebeple, CFO’ların üzerlerine düşen rolü yerine getirebilmeleri için kendilerini farklı alanlarda geliştirmeleri bir zorunluluk haline geldi. 

Bu makalemizde, Ertan Türkmen liderliğinde gerçekleşecek CFO eğitimimiz öncesinde, modern çağ CFO’sunun bir şirketin dijital dönüşüm sürecinde neden hayati bir önem taşıdığını, hangi alanlarda yeni sorumluluklar üstlendiğini ve hızlı iş dünyasına uyum sağlayabilmek için ne gibi beceriler kazanması gerektiğini inceliyoruz.

Bir Şirket için CFO’nun Önemi

Günümüzde Rönesans CFO’su olarak da adlandırılan Modern CFO, iş dünyasında büyük bir öneme sahiptir. Dijital dönüşüm liderleri olan CFO’lar, finans ve muhasebedeki geleneksel rollerinin ötesine geçerek kuruluş genelinde stratejik bir ortak ve kilit danışman olarak örnek lider konumundadırlar. 

Üstlendikleri finans liderliğiyle, stratejik kararları yönlendirerek, etkili risk yönetimi yaparak ve şirketin finansal kaynaklarını hızla evrilen dijital iş ortamının talepleriyle uyumlu hale getirerek dijital çağda kritik bir rol oynarlar.

CFO'lar genellikle bir işletmenin birçok farklı bölümü arasındaki dengeyi sağlar. Şirketin gelirini hangi kanala yatıracağının kararını verirler. Bu görev risk yönetimi ve likidite dengesi gerektirir. Ayrıca şirketin sermaye yapısını da denetleyerek "Mevcut durum için en iyi borç, özsermaye ve iç finansman karışımı nedir?" gibi kritik soruları yanıtlarlar. Şirketin tüm bölümleriyle iş birliği içinde çalışarak şirket içi dengeyi sarsacak ani sürprizler oluşmasının önüne geçerler.

Big Data gibi kavramların iş dünyasındaki etkisinin artmasıyla önem kazanan veri ve veri işlemesi de CFO'ları iş geliştirme girişimlerini yönlendirebilecek bir konuma getirmiştir. CFO'lar, sermayenin gücünü kullanarak maliyetleri azaltmak, süreçleri iyileştirmek ve şirkete değer ve istikrar katacak şekilde yenilikler yapmak için çalışabilirler. Bir CFO'nun keskin içgörüleri olmadan işletmeler yeni pazarlara girme veya kazançlı sektör trendlerini takip etme fırsatlarını kaçırabilir.

CFO rolü aynı zamanda iş dünyasında en hızlı değişen pozisyonlar arasında yer almaktadır. Yapılan bir KPMG araştırmasına göre, yüksek performanslı kuruluşlardaki CEO'ların %63'ü, CFO rolünün önümüzdeki yıllarda diğer üst düzey yöneticilere göre daha fazla önem kazanacağına inanıyor. 

CFO’nun Artan Hakimiyet Alanı

McKinsey’nin 2016-2018 yıllarında düzenlediği anketlere göre CFO’lar şirketlerin dijital faaliyetlerinde iki kat daha etkin. Birçok finans lideri, risk yönetimi gibi geleneksel sorumluluklarına öncelik verirken, kendileri için nispeten yeni olan alanlardaki sorunları çözmelerinin talep edildiğini söylüyor.

Kaynak: McKinsey & Company

CFO'nun artan yetki alanı günümüzün CFO'larını finanstan farklı bölümlerde de sorumlu tutmaktadır. Ortalama olarak, çoğu şirkette finans dışındaki beş departman artık CFO'ya rapor veriyor. CFO'ların yarısından fazlası şirketlerinin risk, mevzuat uyumu, birleşme ve satın alma işlemleri ve uygulamalarının doğrudan kendilerine raporlandığını ve CFO'ların %38'inin BT'den sorumlu olduğunu söylüyor. Hatta bazı CFO'lar siber güvenliği ve dijitalleşmeyi yönetiyor ve bu da CFO'ya yönelik talep listesinin ne kadar çeşitli olduğunu gösteriyor.

Dahası, ankete katılan CFO'lar ve diğer rollerdeki katılımcılar, CFO'ların geleneksel görevleri dışında farklı alanlarda değer yaratabileceğine inanıyor. CFO'ların %18'i geçtiğimiz yıl geleneksel finans çalışmaları aracılığıyla şirketleri için en fazla değeri yarattıklarını belirtirken diğerleri en çok değer yarattıkları alanın stratejik liderlik olduğunu söylüyor. Geleceğe bakıldığında, CFO'lar önümüzdeki yıllarda geleneksel finans faaliyetlerinden ziyade, stratejik liderlik, organizasyonel dönüşüm, performans yönetimi ve Big Data’ya daha fazla zaman ayırmayı tercih edecek. Yine de teknolojiyle ilgili olanlar da dahil olmak üzere finansal olmayan sorumluluklar birçok CFO'yu alarma geçirmiş durumda. CFO’ların çoğu, şirketlerinin ticari faaliyetlerin dijitalleştirilmesinde rekabetçi olmak için ihtiyaç duydukları yeteneklere sahip olmadığına inanıyor. 

Yapılan araştırmalar, CFO’ların şirket bünyesinde hakimiyet alanlarının genişlediğini göstermekle birlikte, günümüz CFO'ları, geleneksel finans ve muhasebe rollerinin ötesine geçerek, kurumsal düzeyde stratejik bir ortak ve kilit danışman olarak örnek liderlik rolüne bürünüyor. Artan sorumluluklar, CFO’ların onları bekleyen zorluklarla baş edebilmeleri için yeni beceriler kazanmaları gerektiğini vurguluyor.

Modern CFO’nun Sahip Olması Gereken Özellikler

Küresel ekonomide büyük bir değişime tanık olduğumuz bugünlerde, şirketlerin üzerindeki toplumsal beklentiler geçmişte olduğundan çok daha belirgin. Ekonominin bu hızlı değişimi şirketlerin de aynı hızda değişmesini gerektiriyor. Tüm bu süreçlerin ortasında bulunan CFO'ların bu değişimi mümkün kılabilmek için kendilerini farklı alanlarda geliştirmeleri ise artık bir zorunluluk haline geldi.

Önerilen gönderi:

preview-31-6565e0d57fcde696611427.jpg

Dijitalleşen Finans: Ertan Türkmen ile Günümüzde CFO Olmanın Püf Noktaları

Okuyun

CFO'nun rolü geliştikçe şirket liderlerinin onlardan beklentileri de değişiyor. Günümüz CEO'ları iletişim becerilerine büyük önem veriyor ancak birçoğu CFO'larının bu alanda eksik olduğunu düşünüyor. Neredeyse tüm CEO'lar yetenek yönetiminin finans fonksiyonunu iyileştirmede en önemli faktör olduğunu söylüyor ancak yalnızca %33'ü CFO'larına yetenek yönetimi konusunda geçer not veriyor. Bu anlamda, CFO’ların şirketteki farklı departmanlarla iş birlikleri kurabilmeleri ve etkili iletişim becerileri geliştirmeleri kritik önem taşıyor. 

İletişimin yanı sıra, CFO’ların şirket içindeki artan sorumlulukları sebebiyle operasyonu daha yakından takip edebilmeleri gerekiyor. CFO kursumuzun eğitmeni, Doğuş Group ve Johnson & Johnson şirketlerinin eski CFO’su Ertan Türkmen bu konuyla ilgili olarak CFO’ların yaptıkları işin detaylarını öğrenmesi ve operasyonu takip ederken müşteri hizmetleri gibi alanları da incelemesi gerektiğini vurguluyor.

Makale boyunca altını çizdiğimiz dijital dönüşümde lider rolü görevi gören CFO’ların, şirketlerini kızgın rekabet alanında öne çıkarabilmek için, Big Data ve veri işlenmesi gibi alanlarda şirketlerine öncülük etmeleri gerekiyor. CFO'ların, bu noktada, operasyonları kolaylaştıran, yatırımcıların güvenini artıran, daha yüksek seviyede yatırımcı hizmeti sunan sistem ve süreçleri aktif olarak araştırarak uygulamaya geçirmeleri şirketlerinin geleceğini yakından etkiliyor. Veri koruma ve güvenlik uygulamalarında geride kalan, mali hesaplamalarda gelişmiş veri platformları yerine geleneksel yöntemleri tercih eden firmaların piyasadaki rekabet ortamında geride kaldığı görülüyor. Öyle ki, bugün “Bilgiyi yöneten, dünyayı yönetiyor.”

Tüm bu yeniliklerin incelenmesini ve bir CFO’nun sahip olması gereken teknik bilgileri kapsayan eğitimimiz, CFO olmak isteyen profesyoneller, üst düzey finans yöneticileri, şirket sahipleri ve yatırımcılara büyük bir fırsat sunuyor. Bir CFO’nun gözünden CFO rolünü derinlemesine anlayacağınız, mali işlemlerde kullanmanız gereken ulusal standartlara hakim olacağınız ve workshoplar ile uygulamalı tecrübe kazanacağınız eğitimimize göz atmak için tıklayın.

Sonuç olarak, CFO pozisyonu son on yılda denetim, politika ve teknoloji alanlarında büyük değişikliklere tanık oldu. Yapılan araştırmalar, bu değişimin hızının önümüzdeki yıllarda daha da artacağını gösteriyor. Günümüzün Rönesans veya Modern CFO’su, bu değişiklikleri önceden tahmin ederek, değişime bir an önce adapte olabilmek için ihtiyaç duyacağı becerilere odaklanmalıdır. Bu sayede, yalnızca pozisyonunu korumakla kalmayıp, aynı zamanda gelişen ve genişleyen rolünde büyük başarılara da imza atabilir.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz