Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

Proje Yönetiminde Sahip Olmanız Gereken Beceriler Nelerdir?

Proje yönetimi sırasında size katkı sağlayacak becerileri bu makalemizde açıklıyoruz.

cover-new3-64d65036b9021439862584-min-64dc907b52d14058932848.jpg

Proje yönetimi, proje hedeflerine ulaşmak için gerekli yöntemlerin, becerilerin, bilginin ve deneyimin uygulanması sürecidir.

Proje yönetimi sürecini etkili bir şekilde yürütmek ve bu süreçte başarılı olmak için proje yöneticilerinin belirli becerilere sahip olması önemlidir. 

Bu makalede etkili bir proje yönetimi için sahip olmanız gereken becerileri açıklıyoruz.

İşte Proje Yönetiminde Sahip Olmanız Gereken Beceriler:

1. Etkili İletişim

Proje yöneticileri, projenin başlangıcından paydaş toplantılarına kadar insanlarla sürekli olarak iletişim halinde olur.

“Kitleler için proje yönetimi” adlı podcast'in sunucusu Cesar Abeid'e göre, proje yöneticileri zamanlarının yüzde 90'ını bir şekilde iletişim kurmak için harcıyorlar. 

Bu nedenle, proje yöneticilerinin projelerini başarıyla tamamlamaları için etkili iletişim becerilerine sahip olmaları önemlidir. Aksi halde proje yöneticilerinin zayıf iletişime sahip olması projede verimsizliğe ve teslim tarihlerinin kaçırılmasına yol açabilir. 

Northeastern Üniversitesinde yapılan bir ankete göre, çalışanların yüzde 28'i, bir projeyi zamanında teslim edememelerinin sebebini zayıf iletişim olarak açıklıyor. Bu yüzden, proje yöneticileri etkili iletişim kurma becerilerini geliştirmeye öncelik vermelidir.

2. Liderlik Edebilmek

Bir ekibi yönetirken veya projeyi yürütürken, güçlü liderlik becerilerine sahip olmak çok önemlidir. Proje sürecinde ekibinize etkili bir şekilde rehberlik ederek ve onları motive ederek projeyi ileriye taşıyabilir ve olumlu sonuç elde edilmesini sağlayabilirsiniz.

Güçlü liderler ayrıca ekipleriyle düzenli iletişim kurmalı ve ekip üyelerinin proje yönetimi becerilerini geliştirmelerine katkı sağlamalıdır. Bir proje lideri olarak ekip üyelerine yapıcı geri bildirim sağlamalı ve üretken çalışma ortamı yaratmalısınız.

Bu yüzden, ekip üyelerinizin başarılarını takdir ettiğinizden emin olun ve onları sürece dahil etmeyi ihmal etmeyin. Bu sayede projeleri başarılı bir şekilde yönetebilir ve daha etkili bir lider olmanıza katkı sağlayabilirsiniz.

3. Eleştirel Düşünme ve Problem Çözme

Eleştirel düşünme ve problem çözme becerisine sahip olmak özellikle proje yöneticileri için gerekli bir beceridir. Bu beceriler sayesinde proje yöneticileri olası sorunları analiz edebilir ve seçenekleri önyargısız bir şekilde değerlendirebilir. Proje yönetimi sırasında karşılaşılan sorunlar da daha kapsamlı analiz edilebilir. Bu yüzden, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerine sahip olmak, bir proje yöneticisinin sahip olması gereken özellikler arasındadır.

4. Zaman Yönetimi

Bir proje yöneticisi olarak zaman yönetimine ve organizasyon becerilerine sahip olmak size birçok avantaj sağlar. Her bir projenin teslim tarihi olduğu için zaman yönetimi yapmak ve organizasyon becerisine sahip olmak süreci doğru yönetmek adına çok önemlidir

Bir projenin başarısız olmasının en yaygın nedenlerinden birinin zayıf proje planlaması yapmak olduğu savunuluyor. Bu yüzden, zaman yönetimi becerisini geliştirmek doğru planlama yapmanızı sağlayabilir ve başarınızı artırabilirsiniz.

5. Soğukkanlı Olmak

Bir proje yöneticisi olarak belirli bir zamanla yarıştığınız için stres altında kalmanız ve baskı hissetmeniz olası bir durumdur. Projenin yaklaşan teslim tarihi veya zorlu müşteri görüşmeleri gibi birçok durumla başa çıkmak zorunda kalırsınız. 

Proje yöneticilerinin baskı altında soğukkanlılığını koruyabilmesi ve iyi muhakeme kararları vermesi gerekir. Bu sayede proje yönetimi sürecinde projeyi daha iyi yönetebilir ve ani karşılaşılan problemlerle daha iyi başa çıkabilirsiniz.

6. Maliyet Yönetimi

Proje yöneticisi olarak bir proje için bütçe alma ya da maliyet tahmini sunmak gibi görevleriniz olması muhtemeldir. Çünkü, bir proje yöneticisi olarak proje boyunca maliyetlerin farkında olunması ve bütçe aşımını önlemek sizden beklenir.

Bu yüzden, projenizin finansmanını akıllıca yönetebilmek ve bütçeyi aşmamak için maliyet yönetimi yapmak ve bu becerinizi geliştirmek önemlidir. Böylelikle, bütçe aşımını önleyebilir ve proje maliyetinizi daha iyi yönetebilirsiniz.

7. Çatışma Yönetimi 

Proje ne kadar büyükse çatışma çıkma olasılığı da bir o kadar yüksek olacaktır. Bu yüzden, bir proje yöneticisinin ekip üyeleri arasındaki anlaşmazlığı veya paydaşlar arasındaki anlaşmazlığı çözebilme becerisine sahip olmalı ve olası çatışmaları önlemelidir. 

Aksi halde herhangi olumsuz durumla karşılaşmak projenizde verimliliğin azalmasına ve performans düşüklüğüne sebep olabilir.

8. Risk Yönetimi 

Bir proje yöneticisinin risk yönetimi yapabilmesi çok önemlidir. Çünkü, riski kontrol edebilmek ve azaltabilmek, projenizin iyiye gittiğinin bir göstergesidir. Bir projede ters giden bir durum olduğu zaman tüm gözler proje yöneticisine çevrilir ve herkes proje yöneticisinin bu sorunu önleyip önleyemeyeceğini sorgular

Bu yüzden, bir proje yöneticisi olarak risk yönetimi beceriniz sayesinde sorunları önceden tahmin edebilir ve onlar için önceden çözümler geliştirebilirsiniz. Böylelikle, projenizde olası hataları azaltabilir ve başarı şansınızı önemli ölçüde artırabilirsiniz.

9. Ekip Yönetimi 

Etkili bir proje yöneticisi, ekip çalışmasını teşvik edebilmeli, ekip içerisindeki olası çatışmaları çözmeli, ekip üyelerine gerekli görevlendirmeleri yapmalı ve onlara belirlenen hedefleri iyi aktarmalıdır.

İyi proje yöneticileri, müşteriler veya ekip üyeleri arasındaki güveni oluşturmak için bilinçli bir çaba gösterir. Aksi halde, olası anlaşmazlıklar projede yol almayı zorlaştıracaktır. 

Bu yüzden, ekip yönetimi becerisini geliştirmeniz projenizde birçok fayda sağlayacaktır.

Önerilen gönderi:

preview-644655fed6746278816827-6464c8ad5ae14826568653.jpeg

London Business School Profesörü John Mullins: "Sadece Gelişmek İçin Gelişmeye Değmez”

Okuyun

10. Problem Çözme

Bir ekip üyesi karşılaştıkları bir sorunu çözmek için genellikle proje yöneticisine danışır. Bir proje yöneticisi olarak olası problemleri çözmek için her konuya bütünsel olarak yaklaşmalısınız. Her sorunun cevabını bilmek zorunda olmasanız da, farklı bakış açısıyla düşünebilmeniz ve yapıcı bir çözüm geliştirebilmeniz gerekir. Bu yüzden, projede olası problemleri daha kolay çözebilmek ve onları daha iyi analiz edebilmek için problem çözme yeteneğinizi geliştirmelisiniz.

Sonuç olarak, proje yönetimi, karmaşık bir süreçtir. Başarılı bir proje yöneticisi olabilmek için etkili iletişime sahip olmak, liderlik edebilmek, risk yönetimi yapabilmek ve problem çözmek gibi birçok farklı becerilere sahip olmanız gerekir. Bu becerilerinizi geliştirerek, projelerinizi daha etkili ve başarılı bir şekilde yönetebilir ve kariyerinize katkı sağlayabilirsiniz.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz