İş Analistleri tarafından kullanılan en popüler 8 iş analizi tekniği | Laba işletme okulu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

İş Analistleri tarafından kullanılan en popüler 8 iş analizi tekniği

c-619cfa89e94a6674334217-min-648050563a856874954153.jpg

İş Analisti kimdir? 

İş Analisti, politikalarını, iç süreçlerini ve bilgi sistemini tamamen düzelterek işin büyümesi için gereksinimleri analiz eden, anlayan ve sağlayan kişidir. İş analisti, iş sorunlarını anlayarak olumlu değişiklikler yapar, çözüm önerir ve projeler için yatırım getirisini artırır. Şirketin hedeflerine ulaşmak için süreçleri, ürünleri, hizmetleri ve yazılımı değiştirmeye yardımcı olacaktır.

İş analizi, iş ihtiyaçlarını ve çözümlerini tanımak için gereken fikirler, bilgiler ve bilgilerle dolu bir görevdir. Kullanıcı gereksinimlerinin neler olduğu, gereksinimler, faydalar ve kaynaklar vb. gibi iş gereksinimleriyle doğrudan ilgili olan iş çözümleri, tüm bu iş sorunları için farklı iş teknikleri ortaya çıkmaktadır.

İş Analizi Teknikleri

İş ihtiyaçlarını, amaçlarını ve hedeflerini analiz etmek için uygun teknik hayati bir rol oynar. İş Analisti tarafından kullanılan birçok iş analizi tekniği vardır. Aşağıda en popüler sekiz tekniği tanımladık. 

#1. SWOT analizi

S.W.O.T. Güçlü yönü, Zayıf yönü, Fırsatlar ve Tehditler anlamına gelir. Bu, iş analizinde kullanılan en önemli tekniktir. Değişen bir ortama erişmek ve buna göre tepki vermek için şirkette farklı zihniyet ve bakış açılarına sahip bir grup insan tarafından gerçekleştirilir.

Güçlü ve zayıf yönlerin dahili veri faktörleri olduğu, fırsatların ve tehditlerin ise harici veri faktörleri olduğu bir tür iş çerçevesidir.

  • Şirketin gücü, farklı problemler için iyi çalışan ve şirkete önemli avantajlar sağlayan hareketler olarak sınıflandırılabilir. Güçlü yönlere örnek olarak şirket adı, şirket konumu, güvenilir çalışanlar, büyük itibar, müşteri desteği, marka adı, ürün vb. verilebilir.
  • Şirketin zayıf yönü, şirketin büyümesi veya politikaları için sorun yaratan farklı faaliyetler veya dezavantajlardır. Zayıflık örnekleri kötü itibar, eksik ürün, tembel çalışanlar, departman rekabeti, sürekli olumsuzluk, ofis politikaları vb.
  • Fırsatlar, rakiplerin üzerinde bir avantaj veya avantaj sağlama potansiyeline sahip dış gerçekler ve rakamlardır. Dış gerçeklerden kaynaklanan her türlü avantaj bir fırsattır. Bazı fırsat örnekleri, daha sonra daha fazla kâr elde etmek için başlangıçta erken uçta yatırım yapıyor. Hint startup'ındaki klasik fırsat örneklerinden biri, para kazanmadan sonra birçok dijital ödeme girişiminin milyonlarca fon almasıdır.
  • Tehditler ayrıca şirket için dezavantaj yaratabilecek harici bir olgu veya bilgidir. Tehdit örneklerinden bazıları, pazar araştırmalarındaki ve trendlerdeki değişiklikler, yeni düzenlemeler, dokunmatik ekranlı cep telefonlarında AI ve IoT uygulaması gibi yeni teknolojiler.

# 2. MOST Analizi

M.O.S.T, Misyon, Hedef, Strateji ve Taktikler anlamına gelir. MOST analizi, iş analizi yapmak için de güçlü bir tekniktir. İş Analisti, kuruluş için en önemli olan hedeflere odaklanmasını sağlamalıdır. Kurumun yeteneklerinin ve vizyonunun (amacının) daha iyi anlaşılmasını ve kurumun misyon ve hedefler açısından neyi başarmak istediği, bu hareketlerin strateji ve taktiklerde nasıl uygulanabileceği gibi sorulara yanıt verilmesini sağlar.

  • Misyon, bir organizasyonun kalıcı süreci olmalıdır. Organizasyonun her bölümü misyon beyanına eşit olarak katkıda bulunur. İş hayatında olmak için genel bir nedeni ve elde edilecek sonuçların ne olacağını netleştirir. İşletme misyonu hakkında ne kadar net olursa, başarılı olma olasılığı da o kadar yüksek olur.
  • Hedefler, misyondan sonraki bir adımdır. Bunlar, her departmanın misyonunu gerçekleştirmesi için belirli hedefler olarak tanımlanır. Hedefler akıllı ve karar verme için spesifik olmalıdır. Ayrıca ölçülebilir ve gerçekçi olmalıdırlar.

  • Stratejiler, kurumsal hedeflere ulaşmak için yapılması gereken harekettir. Bunlar, hedeflere ulaşmak için uzun vadeli yaklaşımlardır. Misyonun amaçlarının en az bir hedefine ulaşmak için birçok hareket grubu vardır. Stratejiler ayrıca organizasyonda ilerlemenin en güvenli yolu olarak kabul edilir.
  • Taktikler, kurumda stratejileri yürütmek için tasarlanmıştır. MOST analizine genel bir bakışı olmayan kurumdaki herkes tarafından anlaşılabilecek şekilde basit bir şekilde oluşturulurlar. Bunlar stratejileri tamamlamak için kısa vadeli yaklaşımlardır.

#3. PESTLE Analizi

Herhangi bir kurumda, performansını etkileyebilecek birçok dış makro-çevresel faktörler vardır. PESTLE analizi bazen PEST analizi olarak da anılır ve çeşitli iş uygulamalarında kullanılır.

PESTLE, Siyasi, Ekonomik, Sosyal, Teknolojik, Yasal ve Çevresel anlamına gelir. Bu faktörler, herhangi bir kuruluş için fırsatlar ve tehditler yaratabileceği için çok güçlü bir iş analizi aracı olduğunu söyleyebiliriz. 

  • Siyasi faktörler, bir hükümetin politikalarının ve düzenlemesinin bir kuruluşu nasıl etkilediğini belirler. Devlet tarafından işletmeyi etkileyen tüm faktörler, vergi politikaları, tarifeler, kanun, ticaret kontrolü, ithalat kısıtlamaları vb. gibi burada sınıflandırılabilir.
  • Ekonomik faktörlerin, kuruluşların işlerini nasıl yürüttüğü ve işin ne kadar kârlı olduğu üzerinde önemli bir etkisi vardır. Ekonomik faktörler ekonomik büyüme, döviz kuru, enflasyon oranı ve faiz oranını içerir.
  • Sosyal faktörler arasında sağlık bilinci, nüfus artış oranı, yaş dağılımı, kültürel eğilimler vb. bulunur. Bu faktörler, pazarlamacıların müşterilerinin gereksinimlerini anlamalarına yardımcı olur.

  • Teknolojik faktörler, iş büyümesini etkileyebilecek teknolojik ilerlemelerin, inovasyonun, otomasyonun, araştırma ve geliştirmenin hızını içerir.
  • Yasal faktörler arasında ayrımcılık yasaları, telif hakkı/patent yasaları, veri gizliliği yasaları, sağlık ve sigorta yasaları vb. yer alır. Kuruluş yasal sınırları içinde çalışmalıdır.
  • Çevresel faktörler arasında hava durumu, iklim değişikliği, hava ve su kirliliği vb. bulunur. Bu faktörler özellikle turizm, çiftçilik, sigorta vb. birçok sektörü etkiler. 

#4.  Sistem Analizi

Sistem analizi, gerçekleri toplamak ve yorumlamak, sistemin zayıf yönlerine bakmak, iş problemlerini belirlemek veya sistemi daha küçük parçalara ayırmak için sistematik bir problem çözme yöntemidir. Farklı konulardaki hatayı en aza indirmeye yönelik bir yaklaşımdır.

 Sistem analizi, şirketin bakış açısını inceleme, hedeflerini belirleme, verimli bir sistem oluşturmak için birlikte bir süreç oluşturma sürecidir. Örneğin, bir sistem tamamen analiz edilmeksizin bir problem birkaç saat içinde çözülebilir, ancak bazen başka birçok alakasız sorun yaratır. Bu nedenle, sistemi ne kadar iyi anlarsanız, herhangi bir problemin ortaya çıkma şansı o kadar az olur. 

#5. İş Modeli Analizi

İş modeli analizi, şirketin işini anlamamıza yardımcı olur ve politikaları, pazar yaklaşımlarını ve teknikleri netleştirir. Gelir modeli, değer sunumunun içerdiği maliyet, iş modelinin değişmesi durumunda şirket üzerindeki etkileri gibi birçok şeyin daha iyi anlaşılmasını sağlar.

İş modeli analizinde ayrıca üretim maliyeti, pazarlama ve yönetim gibi önemli faktörlerin iç yüzünü kavramaya çalışıyoruz. Bir iş analisti, tasarım, üretim maliyeti, pazarlama stratejisi ve olası değişiklikler üzerindeki etkinin eksiksiz bir şekilde incelenmesiyle, şirket statüsünün ve gelirinin büyümesini sağlar.

#6. Beyin Fırtınası

Beyin fırtınası, çeşitli fikirler üretmek, karmaşık sorunları çözmek veya bunlara çözüm bulmak ve işi düzgün bir şekilde analiz etmek için yararlı bir tekniktir.“Grubun tüm üyelerinden gelen fikirlerin kendiliğinden katkısını içeren bir grup problem çözme tekniği” olarak tanımlanır. Beyin fırtınasında, bireysel bir kişinin her fikri, kutunun dışında olup olmadığı teşvik edilir. Sadece bir kişi tarafından yapılan beyin fırtınası bağımsız beyin fırtınası olarak kabul edilebilir, bazı iş analistleri bu tür beyin fırtınasını savunabilir çünkü bir sonuca varmak daha az zaman alır, ancak büyük organizasyonda grup beyin fırtınası uygulanır. Beyin fırtınası, yeni bir dizi fikir, yaklaşım ve seçenek ortaya çıkarmak için bir problem hakkında yaratıcı düşünmeyi hedefler. Problemlere çözüm üretmek için tamamen farklı bir amacı olan bir grup etkinliğidir.  

#7. Zihin Haritalandırma

Zihin Haritalandırma, bize farklı problemler, fikirler, düşünceler vb. hakkında net ve görsel bir anlayış sağlayan çok faydalı ve etkili bir iş analizi tekniğidir.

Zihin Haritalandırmanın yapısı beyindeki nöronların yapısına çok benzer (böyle denilmesinin en önemli nedenlerinden biri), yeni fikirlerin ve kaynakların eklenmesiyle genişlemeye devam ediyor.

Bir İş Analistinin rolü, herhangi bir fikir, düşünce ve bilginin yapılandırılmış ayrıntılarını elde etmek için zihin haritaları kullanılarak çözülebilecek müşteriler veya paydaşlar tarafından elde edilen sorunları araştırmak ve değerlendirmektir. Zihin haritası tekniği, analiz edilmesi gereken tüm faktörlerin dikkate alınıp alınmamasını sağlar. Freemind, Xmind, Mindmap, Lucidchart, Canva, vb. gibi online zihin haritaları yapmak için kullanılabilecek çeşitli araçlar vardır. 

#8. Süreç Tasarımı 

Bu, İş Analistinin kuruluşun süreç tasarımlarını ve bunların yararlı ve zararlı özelliklerini belirlediği iş analizinin çok önemli bir parçasıdır. Süreç tasarımları, tüketicilere tutarlı bir değer aktarımı sağlamak için işin performansını izlemek ve ölçmek için sorunları çözmek ve fırsatlardan yararlanmak için gereklidir. Süreç tasarımları, herhangi bir iş operasyonunun gelecekteki durumu olarak da tanımlanabilir. İş süreci analisti, mevcut süreç tasarımını analiz eder ve gerekirse değişiklikler yapar. İş analisti, geniş iş süreci iyileştirmesini anlamaktan ve bunları sürdürmekten sorumludur.

SON

İş analizi için birçok teknik mevcuttur. İş Analistinin rolü yalnızca mevcut verileri analiz etmekle sınırlı kalmaz, aynı zamanda işi bir sonraki seviyeye kadar geliştirmekle de sınırlı değildir. İş sorunlarına göre uygun tekniği seçer ve iyileştirme için gerekli aksiyonları alır.

İş analizi, herhangi bir işi anlamanın harika bir yoludur çünkü size iş süreci, hedeflenen müşteri segmenti, pazar, değer sistemi, gelecekteki durum, politikalar, yetenekler ve rakipler hakkında net bir anlayış sağlayabilir.

Kaynak: https://www.analyticssteps.com/blogs/8-most-popular-business-analysis-techniques-used-business-analyst 

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz