Markalar için vazgeçilmez bir unsur olan dijital pazarlama, bir yandan geleneksel pazarlamanın yerini alırken diğer yandan markaların daha geniş kitlelere ulaşmasını ve gelirini daha da artırmasını sağlamaktadır.
Nielsen'in pazarlamacılarla yaptığı ankette, katılımcıların %62'si, dijital pazarlama için yapılan harcamaların markaları için çok önemli olduğunu dile getirdi. Bu yüzden, dijital pazarlamaya ayıracağınız bütçe markanızın başarısını artırmayı kolaylaştırabilir ve iyileştirme yapmanız gereken alanları daha iyi tanımlamanızı sağlayabilir.
Bu makalede, markanızın büyümesine katkı sağlayacak 4 dijital pazarlama stratejisini açıklıyoruz.
1. SEO Pazarlama Stratejisi
SEO, şirketinizin arama motorlarında görünürlüğünü artırmasını sağlayan bir yöntemdir. Birçok markanın benzer içerikler oluşturup internette paylaşması rekabetin artmasına neden olur ve bu durum, markaların arama motorlarında görünme olasılığının düşmesine ve hedef kitleye ulaşmasına engel olabilmektedir.
SEO optimizasyonu, şirketiniz için uygun hedef anahtar kelimeleri belirlemenizi kolaylaştırır. Bu yöntem sayesinde arama motorunda hedef kitlenize daha çabuk ulaşabilir ve potansiyel yeni hedef kitlesini şirketinize daha kolay çekebilirsiniz. Hedef kitlenize uygun anahtar kelimelerini bulmak için Google Ads Anahtar Kelime Aracını (keyword planner), Semrush’ı veya Google Arama Konsolu’nu (search console) kullanabilirsiniz.
2. E-mail Pazarlama Stratejisi
Markanızı büyütmek için tercih edebileceğiniz bir diğer seçenek de e-mail pazarlama stratejisini kullanmak olabilir. Hubspot’un araştırmasına göre tüketicilerin %99'u her gün e-postalarını kontrol ediyor. Bu durum da tüketiciye ulaşmanızı kolaylaştırabilir, markanızın bilinirliğini artırabilir, ürününüzü tanıtmanıza yardımcı olabilirsiniz.
E-posta pazarlama stratejisinin işe yaraması için doğru hedef kitlesine uygun e-postayı göndermek önemlidir. Bunun için, kişiselleştirilmiş e-posta kampanyaları ile müşterilerinize özel teklifler sunabilir ve yeni ürünler hakkında bilgi verebilirsiniz.
B2B pazarlamacıların %40'ı da e-postaların içerik pazarlaması stratejilerinde kullandıklarını ve başarılarında kritik öneme sahip olduğunu dile getiriyor.
B2B alanında çalışan pazarlama uzmanları gibi, siz de e-posta yöntemini markanızın pazarlama stratejisine entegre ederek şirketinizin büyümesine katkıda bulunabilirsiniz. Omnisend, Hubspot E-mail Pazarlama Aracı, MailerLite gibi uygulamalar e-posta pazarlama stratejisini kullanırken faydalanabileceğiniz araçlar arasında yer alır.
3. Fenomen Pazarlama Stratejisi
Sosyal medya kullanımının artması ve potansiyel müşterilere sosyal medya aracılığı ile daha hızlı erişilmesi sebebiyle markaların fenomen pazarlama stratejisi kullanımı arttı. Markanızın bilinirliğini artırmak ve daha fazla satış sağlamak için fenomen pazarlama stratejisi faydalı bir seçenek olabilir.
Hedef kitlenize en uygun sosyal medya fenomenini bulmanız, yeni pazarlara açılmak için önemli bir faktördür. Bu konuda Avustralyalı genç girişimci Erin Deering, hedef kitlenin nasıl bulunması gerektiği konusunda harika bir örnek olarak göze çarpmaktadır. Erin Deering, 2012 yılında kurduğu Triangl adlı bikini markasıyla yeni pazarlara açılmak istiyor. ABD pazarına ulaşabilmek için marka imajına en uygun Instagram fenomeninin Kendall Jenner olduğu konusunda karar veriyor.
Ancak, markanın ABD’ye yatırım yapacak sermayesi olmamasından dolayı Kendall Jenner’ın ürünlerini tanıtması sağlanamıyor. Forbes dergisine verdiği röportajda Deering, Kendall Jenner’ın ilgisini çekebilmek için başka bir yola başvurduğunu ve ünlü fenomene ulaşabilmek için yakın arkadaşlarının kim olduğunu araştırmaya başladığını dile getirdi. Bu araştırma sonucunda marka, Kendall Jenner’ın, Gigi Hadid, Hailey Bieber gibi arkadaşlarına ürünlerini hediye etmeye karar verdi. Bir süre sonra Jenner’ın arkadaşları markanın gönderdiği bikinileri giymeye ve hikayelerinde markayı paylaşmaya başladı.
Triangl markasına ilgi bu sayede gitgide artarken bir gün markaya Kendall Jenner tarafından şöyle bir mail atılıyor: “Merhaba, son zamanlarda bütün arkadaşlarımın Triangl markasının bikinilerini giydiğini görüyorum, bana da rica etsem gönderebilir misiniz?”
Bu durum, markanın hedefine ulaşmasına ve ABD’de bilinirliğini daha çok artmasına sebep olmuştur. Jenner, markayı hikayesinde etiketlemese de Dailymail gibi ünlü haber sitelerinin dikkatini çekmeyi başardı ve marka, ABD pazarına açılmış oldu. Ünlü fenomen sayesinde, Triangl’ın 2014'teki 25 milyon dolarlık yaptığı satış miktarı, 2015'te 60 milyon dolar ile neredeyse üç kat arttı.
Böylece marka, ürünlerini Kendall Jenner’ın arkadaşlarına göndermesi sayesinde yeni pazara açılmak için herhangi bir bütçe harcamak zorunda kalmadı ve markasına uygun olarak gördükleri sosyal medya fenomeni hedefine ulaşmayı başardı.
Bu yüzden, markanızın bilinirliğini daha çok arttırmak ve yeni pazarlara açılmak için siz de markanızın tanınırlığını kolaylaştıracağını düşündüğünüz fenomenlere ulaşmak için farklı yollar deneyebilirsiniz.
4. Ücretli Reklam Pazarlama Stratejisi
Markanızın büyümesine yardımcı olmak için kullanacağınız bir diğer dijital pazarlama stratejisi de ücretli reklamlardır. Hubspot’un yaptığı bir araştırmaya göre, markaların sosyal medyaya yaptığı reklam harcamalarının 2021'de 47,9 milyar dolardan fazla olduğu dile getiriliyor. Sosyal medya mecralarında ücretli reklamlara belli bir bütçe ayırarak hedeflediğiniz tüketiciye daha hızlı ulaşıp, yeni bir kitleye ürününüzü tanıtabilir ve satışınızı artırabilirsiniz.
Bu avantajlara ek olarak, ücretli reklamlar markanız hakkında veri bilgileri oluşturmanızı sağlar. Bu sayede markanız hakkında daha iyi analiz yapabilir ve markanız adına gerekli iyileştirmeleri gerçekleştirebilirsiniz. Facebook Ads, Instagram Ads, Youtube Ads ve Amazon Ads ücretli reklam aracılığıyla hedef kitlenize ulaşabileceğiniz etkili araçlar olabilir.
Sonuç olarak; SEO, e-mail pazarlama, ücretli reklamlar ve fenomen pazarlama stratejilerini kullanarak markanızın bilinirliğini kolaylaştırabilir, gelirini artırabilir ve yeni pazarlara daha kolay açılabilirsiniz. Bu stratejilerin sağladığı veriler sayesinde de markanızı detaylı bir şekilde analiz edebilir, markanızın zayıf olduğu alanları belirleyebilir ve gerekli iyileştirmeleri yapabilirsiniz.
Haber bültenimize abone olun