Sektörün İçinden: Üretim ve Operasyon Yönetimi Üzerine Erman Maruldalı ile Bir Söyleşi | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

Sektörün İçinden: Üretim ve Operasyon Yönetimi Üzerine Erman Maruldalı ile Bir Söyleşi

Erman Maruldalı'nın deneyimleriyle zenginleşen Laba Uluslararası Eğitim platformu Üretim ve Operasyon Yönetimi kursu, operasyonel mükemmellikten kalite yönetimine geniş bir yelpazede değerli bilgiler sunuyor.

cover-42-6576d31cc612b079796895-min-65786f505081f623741934.jpg

Laba Uluslararası Eğitim platformu Üretim ve Operasyon Yönetimi kursuyla ilgili, eğitmenimiz İşletme Şefi ve Üretim Yöneticisi Erman Maruldalı ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Maruldalı, Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldu ve sektörde 12 yıllık deneyim sahibi. Söyleşimizde, kursun içeriği ve eğitmenimizin kariyeri hakkında detaylı bilgiler edindik.

Üretim ve operasyon yönetimi alanında kariyerinize nasıl başladınız ve sizi bu alana çeken nedir?

Üretim ve operasyon yönetimi alanına olan kariyer yolculuğum Çukurova Üniversitesi’ndeki eğitimimle başladı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde bulunan Gıda Mühendisliği bölümünün uygulamaya yönelik yapısı, bölümde okurken beni büyüledi. Gıda ve mutfak konularına olan ilgim, kendimi üretim tarafında bulmamı sağladı. Mezun olduktan hemen sonra üretim alanında çalışmaya başladım; çünkü masa başı işler benim için değildi. Üretim süreçleri daha çok ilgimi çekiyordu. Bir süre farklı bir branşta çalıştım, ardından üretim alanına geri döndüm ve hatta bir dönem kalite denetimleri ile de ilgilendim.

Anladığımız kadarıyla sektörde işin operasyonel tarafından gelmek daha kıymetli, teori ile uygulama arasında uyumsuzluklar sıkça yaşanıyor mu?

Sektöre başlayınca ve tecrübe kazandıkça, işin operasyonel tarafının teoriden daha değerli olduğunu ben de fark ettim. Teorik bilgi önemli olsa da, gerçek dünya uygulamalarında pratik bilginin ağırlığı daha fazla oluyor. Bu yüzden, sektör değiştikçe farklı dallara yönelme şansı da buldum. Her yeni sektörde, baştan başlamak farklı uygulamaları öğrenmeyi gerektiriyor. 

Operasyonel kısımda yer almak, dinamik bir yaşam tarzını sevenler için gerçekten keyifli. Tabii ki zorluklar da var ama eğer sevdiğiniz bir işse, üstesinden gelinemeyecek sorunlar değil. Üstelik, genellikle anlık ve çözülebilir problemlerle karşılaşıyorsunuz. Öğrenmek, bu süreçteki en büyük kazançlardan biri.

İşinizde en çok hangi kısımdan keyif alıyorsunuz? 

Ekip çalışmasını seviyorum. Birlikte çalışarak ortak hedeflere ulaşmak benim için çok keyifli. Üretim süreci beni özellikle tatmin ediyor; bir ürünün fikirden var olmaya giden süreci gibi. Şu anda aktif olarak bir üretim sürecinde yer alıyorum ve ürünün raflarda yerini alması, ekibimizle birlikte başardığımız bir şeyi görmek beni mutlu ediyor.

Bu durum, fikirden başlayıp ürüne dair her aşamayı kapsıyor. Ürün fikri ortaya atıldıktan bir süre sonra materyal haline gelmesi süreci gerçekten etkileyici. Bu aşamalar oldukça uzun ve tüm ekibin katkısını gerektiren bir süreç. Her parça bir diğerini tamamlıyor. Kusursuz işleyen bir çark gibi sistemdeki tüm dişlilerin birbirine uyumlu olması gerekiyor.

Eğitim içeriğinin merkezinde bulunan ve sizin de sıkça bahsettiğiniz "Operasyonel Mükemmellik" kavramıyla ilgili daha fazla bilgi verebilir misiniz? Katılımcılar bu konuyu kursunuzda nasıl öğrenecekler?

Operasyonel Mükemmellik, iş hayatına adım attıktan sonra öğrendiğim bir araç oldu. Okullarda da daha detaylı öğretilmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum, en azından teorik kısmının mutlaka öğretilmesi gerek. Çünkü bu konunun teorik bilgisini öğrenmek gerçek hayatta uygulayabilmek adına oldukça önemli.

Operasyonel Mükemmellik, işletmelerin verimliliğini artırmayı, maliyetleri düşürmeyi ve ürün kalitesini iyileştirmeyi hedefleyen, kuruluşların süreçlerini ve sistemlerini sürekli olarak gözden geçirip ve iyileştirerek performanslarını optimize etmeyi amaçlayan bir iş yönetim yaklaşımıdır. Bu felsefe, bir organizasyonun tüm alanlarını kapsayarak, daha iyi hizmet sunmayı, kaynakları etkin kullanmayı ve rekabet avantajı elde etmeyi hedefler. Süreç analizleri, darboğaz analizleri, hata analizleri gibi kullanılabilecek birçok araç mevcuttur. Kurs içeriğinde bu araçlar detaylı olarak ele alınacak ve katılımcılara aktarılacak. Bu sistemler sadece gıda endüstrisi için değil, üretim yapan tüm işletmeler için geçerlidir.

Operasyonel Mükemmellik dediğimizde sadece büyük firmalar aklınıza gelmesin; pratikte, küçük ve orta büyüklükteki firmaların bile bu adımlardan birkaçını uygulamalarının büyük bir fark yarattığını görüyoruz. Sistemin tamamında uygulanmasa bile, az araçla çok değerli sonuçlar elde edilebiliyor. Şirketler, bu süreç boyunca büyümeye başlıyorlar aslında.

Eğitimin içeriğini açıklarken Operasyonel Mükemmellik, otomasyon ve teknik gelişmelerin küresel boyutta takip edilmesinin önemine vurgu yapmıştınız. Bu alanda çalışmayı veya bu alana girmeyi düşünen öğrencilerimizin veya çalışanların karşılaşabileceği zorlukları merak ediyoruz…

Eğitim sürecinde, teorik olarak öğrendiğimiz araçların her zaman üretim sürecinde uygulanamayabileceğini görüyoruz. Operasyonel Mükemmellik gibi önemli araçları doğrudan üretim sürecine entegre etmek her zaman kolay olmayabilir. Önemli olan, hangi araçların gerektiğini öğrenmek. Bir ihtiyacı belirlemek ve ardından uygulamaya koymak. Kurs içeriğinde, bu süreçleri detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Burada karşılaşabileceğimiz temel sorular şunlar olabilir: Hangi analizi yapmalıyım? Hata analizi mi yoksa verimlilik analizi mi? Makine verimliliği mi, personel verimliliği mi? Neyin analizine odaklanmalıyım ki bir katma değer elde edeyim?

Bu araçları kullanmanın öğrencilere keyif vereceğine inanıyorum. Çünkü somut sonuçlar elde ediyoruz, sayısal verilerle çalışıyoruz. Bu veriler, hem bireyin hem de şirketin gelişimi için son derece değerli. Eğitimimizde, araçları öğrenmek, kullanmak, kavramak ve hatta kendi çözümlerini üretebilmek isteyen ve öğrenmeye hevesli liderlere hitap ediyoruz. Bu süreç, katılımcılara somut bir yol haritası sunmayı ve operasyonel mükemmelliği kavramalarını hedefliyor.

Kurs içeriğindeki "Kalite Yönetimi" konusunda daha fazla bilgi verebilir misiniz? Kalitenin üretim süreçlerinde neden bu kadar kritik bir rol oynadığını ve kaliteyi belirleyen en önemli unsurları açıklayabilir misiniz?

Üretim, sistemin merkezinde yer alırken, birçok yan/destek bölüm bulunmaktadır. Bu bölümler arasında bakım, kalite, iş güvenliği, lojistik ve planlama gibi departmanlar var. Ancak hepsinin odak noktası üretimdir; hepsi üretimin başarısına hizmet eder. 

Kalite ise üretimi destekleyen en önemli unsurdur. Kalite yönetimi bir ürün ya da hizmetin tutarlı olmasını sağlar. Tabii ki sadece ürün ve hizmet kalitesine değil, aynı zamanda bunu başarmanın yollarına da odaklanır. Kalite yönetimi temelde müşteri memnuniyetine dayanır.

Sonuç olarak, eğer kalitesiz bir ürün ortaya çıkarsa, ne kadar büyük tonajda üretim yapılırsa yapılsın, ne kadar yeni ürün yaratılırsa yaratılsın veya rekorlar kırılsın, eğer ürünü müşteriye rafta kaliteli bir şekilde sunamazsak, bunlar hiçbir anlam ifade etmez.

Önerilen gönderi:

preview-7-6539186a894c0301534964.jpg

Üretkenlik: Hedeflere Ulaşmanın Etkili Yöntemleri

Okuyun

Sizin liderlik ettiğiniz projelerden birkaçından bahsedebilir misiniz? Hangi başarılarınız kursun içeriği hakkında daha fazla bilgi verebilir?

Anadolu Etap'ta çalıştığım dönemde gurur duyduğum projelerden biri IQF (Individually Quick Frozen) meyve üretimi için bir dış kaynak kullanım projesiydi. Anadolu Etap, hem meyve hem de konsantre meyve suyu üretimi gerçekleştiriyor. Bu süreçte başlayan bir IQF projesinin başında yer aldım. Hasat aşamasından lojistiğe kadar her aşamada bulundum ve farklı şehirlerdeki fabrikaları uzun süreler ziyaret ettim. Hem iç hem dış pazarda aktif rol aldım. Gerçekten, farm-to-fork benzeri bir üretim süreci yaşadık.

Tabii ki şu anki mevcut işimde de her yeni ürün, raflara giren her yenilik benim için ayrı bir gurur kaynağı. Şunun gözlemi çok kıymetli: Üretimin her aşamasında çalışmıyor olsanız bile kurumsal aşamalarda her birimin uyum içinde çalışmasını gözlemlemek ve tüm aşamaların farkında olmak, işleyişi bilmek gerçekten oldukça tatmin edici.

Kişisel olarak, bu eğitim hakkında ne düşünüyorsunuz? Katılımcılara bu kursa neden katılmaları gerektiğini nasıl anlatabilirsiniz?

Öncelikle bu alanda 12 yıl geçirmiş biri olarak, edindiğim tecrübeleri ve bilgi birikimini sizinle paylaşma heyecanını taşıyorum. Bu süre zarfında edindiğim deneyimleri aktarmak ve sizin de bu alanda gelişim sağlamanızı amaçlıyorum.

Bu eğitim interaktif olacak, sadece ders anlatmakla sınırlı kalmayacak. Soru-cevaplarla birlikte günlük hayattan örneklerle konuları işleyeceğiz. Üniversitedeki teorik derslerden farklı olarak, burada teoriyi pratikte nasıl uygulayabileceğimizi vurgulayacağız. Teorik bilgi elbette önemli, ancak pratikteki örneklerle desteklendiğinde daha anlamlı hale geliyor. Bu da kursumuzun sağlayacağı önemli kazanımlardan sadece biri.

Bu değerli söyleşide Maruldalı'nın deneyimlerinden ve kursumuzun müfredatından önemli bilgiler öğrendik. Üretim ve Operasyon Yönetimi canlı online eğitimi, planlama stratejilerinden kalite yönetimi ve operasyonel mükemmelliğe kadar geniş bir yelpazede katılımcılara değerli bilgiler sunuyor. Maruldalı'nın sektördeki zengin deneyimi, kursa katılmak isteyenler için büyük bir fırsat sunuyor.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz