Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

Etkili İK Çalışanlarının 6 Özelliği

Bu makale, etkili İK profesyonellerinin sahip olması gereken altı temel yetkinliği ve bunların iş dünyasındaki etkilerini ele alıyor.

733-preview-66e3fc7251e2f315359174.webp

Günümüz iş dünyasında, insan kaynakları (İK) profesyonellerinin etkinliği, bir organizasyonun başarısında kritik bir rol oynamaktadır. İK'nın yalnızca işe alım ve çalışan yönetimi ile sınırlı olmadığı, stratejik liderlikten teknolojik inovasyona kadar birçok alanda önemli katkılar sağladığı bir dönemdeyiz. Bu makalede, etkili bir İK profesyonelinin sahip olması gereken altı temel özelliği ele alacağız ve bu yetkinliklerin nasıl hem İK profesyonellerinin hem de organizasyonların başarısına yön verdiğini inceleyeceğiz.

1. Stratejik Konumlandırıcı

Üst düzey performans gösteren İK profesyonelleri, çalışmalarında dışarıdan içeriye bir bakış açısı benimserler. İş dünyasındaki trendler hakkında derin bilgiye sahiptirler ve bu bilgileri iç kararlara ve stratejilere başarılı bir şekilde dönüştürürler. Sosyal, teknolojik, ekonomik, politik, çevresel ve demografik trendler gibi geniş kapsamlı iş ortamını ve bu unsurların sektörleri ile coğrafi bölgeleri üzerindeki etkilerini iyi anlarlar. Müşterilerin beklentilerini anlamak, müşteri gruplarını segmentlere ayırmak ve organizasyonun eylemlerini bu ihtiyaçlara uygun hale getirmek için önemli müşterilere odaklanırlar. Ayrıca, pazar koşulları ve müşteri taleplerine stratejik yanıt oluşturma sürecinde önemli bir rol oynarlar ve stratejik ve organizasyonel kararların şekillendirilmesine katkı sağlarlar.

2. Güvenilir Bir Aktivist

Başarılı İK profesyonelleri hem güvenilir hem de aktif bir rol üstlenirler. Güvenilirlik, HR profesyonellerinin verdikleri sözleri tutmaları, güvene dayalı kişisel ilişkiler kurmaları ve taahhütlerini yerine getirme konusunda güvenilir olmalarından kaynaklanır. Güvenilir bir danışman olmak, derin iş bilgisi ve yetkinlikle başlar. Aktivist olarak İK profesyonelleri, sadece İK faaliyetleri hakkında değil, aynı zamanda iş dünyasının talepleri hakkında da net bir bakış açısına sahiptirler. Aktivist dediğimiz zaman İK profesyonelinin etkileme gücünden bahsederiz. Bu profesyoneller, pozitif ve etkili iletişim yoluyla başkalarını etkilemeyi öğrenirler. Güvenilir olup aktivist olmayan HR profesyonelleri takdir edilir, ancak fazla etkili olmazlar. Öte yandan, aktivist olup güvenilir olmayanlar iyi fikirler ortaya koyabilirler, ancak fazla ilgi görmezler. Güvenilir bir aktivist olmak için, İK profesyonellerinin öz farkındalıkları yüksek olmalı ve profesyonelliklerini geliştirmeye sürekli olarak adanmış olmaları gerekir

3. Yetkinlik Geliştirici

Etkili bir İK profesyoneli, bireysel yetenekleri güçlü ve yüksek performanslı bir organizasyona dönüştürerek, kritik organizasyonel yetkinliklerin tanımlanmasına ve geliştirilmesine öncülük eder. Bir organizasyon, sadece yapısı ve süreçlerinden ibaret değildir; asıl gücünü, başarılı olduğu ve itibar kazandığı yetkinliklerden alır. İK profesyonelleri, bu yetkinlikleri geliştirmek için denetim yapmalı ve gerekli yatırımları gerçekleştirebilmelidir. Bu yetkinlikler, bireylerin veya sistemlerin performansını aşan, kalıcı değerlerdir. Genellikle, bir şirketin kültürü, süreçleri ya da kimliği olarak ifade edilen yetkinlikler; müşteri hizmetleri, hız, kalite, verimlilik, inovasyon ve iş birliği gibi unsurları kapsar. Başarılı organizasyonların en önemli yetkinliklerinden biri, çalışanların işlerinde anlam ve amaç bulabilecekleri bir ortam yaratmaktır. İK profesyonelleri, yöneticilere bu anlamı yaratma konusunda rehberlik ederek, organizasyonun yetkinliklerini çalışanların derin değerleriyle uyumlu hale getirmeye yardımcı olabilir

4. Değişim Şampiyonu

Değişim şampiyonları olarak İK profesyonelleri, organizasyon eylemlerinin disiplinli değişim süreçleriyle entegre edilmesini ve sürdürülebilir hale getirilmesini sağlarlar. Güçlü İK profesyonelleri, organizasyonun içsel değişim kapasitesini dış dünyadaki değişim hızına uyumlu hale getirir veya bu değişime öncülük eder. Değişim şampiyonları olarak İK profesyonelleri, kurumsal (alışkanlıkların değiştirilmesi), girişimsel (işlerin yapılması) ve bireysel (kişisel değişimin desteklenmesi) seviyelerde değişimin gerçekleşmesine yardımcı olurlar. Bu üç seviyede değişimi gerçekleştirmek için İK profesyonelleri iki kritik rol oynar. İlk olarak, değişimi başlatırlar; bu, değişimin neden önemli olduğunu açıklamak, değişime karşı direnci aşmak, kilit paydaşları sürece dahil etmek ve değişimin başlatılması kararlarını net bir şekilde ifade etmek anlamına gelir. İkinci olarak, değişimi sürdürülebilir kılarlar; bu, organizasyonel kaynaklar, yapı, iletişim ve sürekli öğrenme ile değişimi kurumsallaştırmayı içerir. Değişim şampiyonları olarak İK profesyonelleri, çevik, esnek ve hızlı yanıt verebilen organizasyonlar oluşturmak için iş birliği yapar ve dönüşümün sürdürülebilir değer yaratacak şekilde gerçekleşmesini sağlarlar.

5. Yenilikçi

Etkili İK profesyonelleri, İK uygulamalarını yenilikçi yaklaşımlarla birleştirerek, iş problemlerine çözüm sağlayan entegre çözümler sunarlar. İnsan sermayesi (yetenek bulma, yetenek geliştirme), performans sorumluluğu (değerlendirme, ödüllendirme), organizasyon tasarımı (takım çalışması, organizasyon geliştirme) ve iletişim gibi temel İK uygulama alanlarında en güncel bilgileri bilmeleri gerekir. Aynı zamanda bu İK uygulama alanlarını, genellikle bir organizasyonun liderlik markası etrafında şekillenen entegre çözümlere dönüştürebilmelidirler. Bu yenilikçi ve entegre İK uygulamaları, İK’nın uzun vadede odaklanmasını sağlayarak iş sonuçları üzerinde doğrudan etki yaratır ve İK modalarına ya da alakasız "en iyi uygulamalara" kapılmayı önler.

6.Teknoloji Uzmanı

Son yıllarda teknoloji, İK profesyonellerinin idari ve stratejik işlerini düşünme ve yapma biçimlerini değiştirdi. Temel düzeyde, İK profesyonellerinin, yan haklar, maaş işleme, sağlık hizmetleri maliyetleri ve diğer idari hizmetler gibi idari sistemleri daha verimli bir şekilde sunmak için teknolojiyi kullanmaları gerekir. Bunun yanı sıra, İK profesyonelleri teknolojiyi, insanların birbirleriyle bağlantıda kalmasını sağlamak için de kullanmalıdır. Teknoloji, iletişimi geliştirmede, idari işleri daha verimli yapmada ve çalışanları müşterilerle bağlamada giderek daha önemli bir rol oynamaktadır. Teknolojiyi anlayan İK profesyonelleri, şirketin dışındaki organizasyon kimliğini güçlendirir ve şirket içindeki sosyal ilişkileri iyileştirir. Teknoloji savunucuları olarak İK profesyonelleri, bilgilere erişme, verimliliği artırma ve ilişkileri güçlendirme amacıyla teknolojiyi kullanmayı, savunmayı, analiz etmeyi ve hizalamayı öğrenmelidirler.

İK Etkinliğinin ve İş Performansının Etkisi

İK yetkinliğinin altı alanı dışsal trendleri ele aldığı için, hem İK profesyonelinin algılanan etkinliği üzerinde hem de İK profesyonelinin desteklediği işin performansı üzerinde etkisi vardır. Araştırmalara göre, İK profesyonelinin yetkinliği, iş başarısının yaklaşık yüzde 10'unu açıklamaktadır. Ancak kişisel etkinliği öngören yetkinlikler, iş başarısını öngören yetkinliklerden biraz farklıdır; teknolojiye dair içgörüler, İK entegrasyonu ve yetkinlik geliştirme, iş sonuçları üzerinde daha büyük bir etkiye sahiptir. Tahmin edileceği üzere, asıl zorluk, hem İK profesyonelinin yetkinliğini hem de iş başarısına katkı sağlayacak ve sürdürülebilir yüksek performansı mümkün kılacak İK organizasyonel etkinliğini sağlamaktır.

Etkili İK profesyonelleri, stratejik düşünce yapısından teknolojiyi verimli kullanmaya, değişimi yönlendirmekten organizasyonel yetkinlikleri geliştirmeye kadar birçok beceri ve yetkinlik alanında uzmanlaşarak hem bireysel hem de kurumsal düzeyde başarı sağlarlar. Bu yetkinlikler, organizasyonların sürdürülebilir yüksek performans ve başarı elde etmesine doğrudan katkıda bulunur. Eğer bu alanlarda kendinizi geliştirmek ve iş dünyasında fark yaratmak istiyorsanız, Laba’nın İnsan Kaynakları alanındaki kapsamlı kursları, size ihtiyaç duyduğunuz bilgi ve becerileri kazandırmak için ideal bir çözüm sunmaktadır. İncelemek için hemen tıklayın!

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz
Konuya göre kurslar:
«Etkin Yöneticilik ve Liderlik»
İşletme ve Yönetim
Eğitmen Beril Atakul
16 Ekim 20 Kasım
Beril Atakul