Bir İşe Alım Uzmanının Gözünden İşe Alım Süreci ve Adaylara Tavsiyeler | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

Bir İşe Alım Uzmanının Gözünden İşe Alım Süreci ve Adaylara Tavsiyeler

Sizler için Laba’nın uluslararası işe alım uzmanı Nagzhan Orynbek ile insan kaynaklarının işleyişi ve adaylara tavsiyeler üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.

cover-653626b62ab61377878986-min-6537b3fa99b05975271344.jpg

İş arayışı, başvurular, mülakatlar derken karmaşa ve kaygının içinde kaybolabilirsiniz. Sürecin işleyişini daha net anlamak için Laba’nın uluslararası işe alım uzmanı Nagzhan Orynbek’e bir işe alım uzmanının neler yaptığına, adaylarda ne gibi özellikler arandığına ve bu süreçte adayların nelere dikkat ederek kaygı seviyelerini azaltabileceğine dair sorular sorduk. 

Adayların özgeçmişlerinde aradığınız temel özellikler nelerdir?

İlgili Deneyim

İlk ve en önemli faktör ilgili deneyimdir. Genellikle doldurmaya çalıştığımız pozisyon için daha önce doğrudan ilgili rollerde veya projelerde çalışmış adaylar arıyoruz.

Aktarılabilir Beceriler

Bir adayın doğrudan deneyimi yoksa, aktarılabilir becerilerine odaklanıyoruz. Mesela öğretim tasarımcısı arıyorsak, öğretmenlik tecrübesi olan kişileri de değerlendirmeye alabiliriz.

Eğitim ve Sürekli Öğrenme

Yeni mezunlar veya sınırlı iş tecrübesine sahip adaylar için eğitim durumları kritik önem taşıyor. Eğitim, teknoloji ve ilgili alanlarda eğitim görmüş veya sertifika almış adaylara dikkat ediyoruz. Ayrıca, alana samimi bir ilgi gösteren, öğrenci etkinliklerine, kulüplere veya projelere katılan kişiler de süreçte öne çıkıyor.

Öğrenme Tutkusu

Deneyim düzeyi ne olursa olsun, bir adayın eğitim ve teknolojiye olan tutkusunu ölçmeye özen gösteriyoruz. Bir eğitim teknolojisi projesi olduğumuz için sürekli kendini geliştiren insanları bir araya getirmek bizim için önemli. Bu özellikler, kişilerin ön yazıları, bireysel projeleri veya eğitim alanında dahil oldukları herhangi bir gönüllü çalışma aracılığıyla değerlendirilebilir. Eğitim sonuçlarının iyileştirilmesine yönelik gerçek bir isteğe sahip olmak oldukça değerli bir özelliktir.

Her şirketin kendine özgü kriterleri bulunuyor. Peki bir adayın Laba için en iyi seçenek olduğuna nasıl karar veriyorsunuz?

Laba için ideal adayı belirlemek, özgeçmişin sınırlarını aşan kapsamlı bir süreç. Özgeçmiş önemli bilgiler içerse de, kuruluşumuza en uygun kişiyi belirleme konusunda tek başına yeterli olmuyor. Bunun yerine, adayları kapsamlı bir şekilde değerlendirmek için çok adımlı bir görüşme yaklaşımına öncelik veriyoruz. En iyi adaylar yalnızca işin gerekliliklerini karşılamakla kalmayan, aynı zamanda proaktif, sonuç odaklı bir zihniyete sahip, mükemmelliğe önem gösteren ve sorumluluk almaya hazır kişilerdir. Basit ama güçlü bir ölçüm kullanıyoruz: Hedefimiz “İşte bu!” değil, “Vay canına!”

İnsan kaynakları ve işe alım uzmanlığı zaman içinde nasıl değişti?

Zamanla işe alım uzmanı rolü kalıplaşmış bir insan kaynakları fonksiyonundan daha stratejik bir pozisyona dönüştü. Geleneksel yetenek kazanımının ötesinde, işe alım uzmanları artık iş gücü planlamasına, süreci daha verimli yönetebilmek için teknolojiden yararlanmaya ve şirketin işveren markasını geliştirmeye odaklanıyor. Bu değişim, eğitim teknolojisi ve genel olarak teknoloji endüstrisinin dinamik doğasından ve üst düzey yetenekleri çekme ihtiyacından kaynaklanıyor.

Günümüzde işe alım uzmanları, işe alım çabalarını uzun vadeli kurumsal hedeflerle uyumlu hale getirmede ve alandaki değişen talep ve öncelikleri yansıtarak olumlu bir aday deneyimi sağlamada başrol oynuyor.

Adaylara işe alım yöneticilerini etkilemek amacıyla özgeçmişlerini geliştirmeleri için verebileceğiniz ipuçları var mı?

Özgeçmişiniz potansiyel bir işverenle ilk iletişiminizdir ve mükemmel bir ilk izlenim yaratmanızı zorunlu kılar. Özgeçmişinizi her iş başvurusuna özel uyarlamak, pozisyona ve şirkete olan bağlılığınızı ve motivasyonunuzu gösterir. Özgeçmişinizi oluştururken, bilgileri ayırt edici bölümler halinde düzenleyerek netlik ve okunabilirliğe öncelik verin.

Örneğin, özgeçmişinizi okuyan kişiyi uzun bir görev listesiyle bunaltmak yerine, önceki işlerinizde elde ettiğiniz öne çıkan başarıları sergilemeye odaklanabilirsiniz. Mesela, "Arka arkaya üç çeyrekte satış hedeflerinin %25 oranında üzerine çıktım" veya "Proje teslim tarihini %20 oranında kısaltan departmanlar arası bir ekipte liderlik yaptım." Sınırlı mesleki deneyiminiz varsa akademik geçmişinizi vurgulayın; ilgili derslere, projelere ve dikkate değer başarılara odaklanın.

Özgeçmişinizi kısa, ideal olarak 1-1,5 sayfa, veya deneyimlerinize bağlı olarak 2-3 sayfa olacak şekilde hazırlayın ve gereksiz ayrıntılardan kaçının. Sorumluluklardan ziyade başarıları vurgulayarak sonuç odaklı bir dil kullanın. Profesyonel bir özet ile başlayın, işe uygun bir beceri bölümü ekleyin ve hatalara yer vermemek için titizlikle birkaç kez gözden geçirin. Bağlam oluşturmak için başarılarınızı ölçü ve niteliklerine göre belirtin.

Ek olarak, özgeçmişinizi ATS için optimize etmek amacıyla özgeçmişinize iş tanımındaki anahtar kelimeleri dahil edin. Tüm modern şirketler farklı ATS kullanır ve ardından bu anahtar kelimeleri tararlar. Bu yönergeleri izleyerek, işe alım yöneticilerini etkileme ve istediğiniz pozisyonu güvence altına alma şansınızı önemli ölçüde artıran ilgi çekici, size has bir özgeçmiş oluşturabilirsiniz.

Önerilen gönderi:

preview-14-64ff1eef70715378369184.png

İşe Alım Yapan Biri Olarak Neden "Etkili İşe Alım Süreç Yönetimi" Kursuna Katılmalısınız?

Okuyun

Mülakat öncesi aşırı kaygılanan adaylara ne önerirsiniz?

Adayların, mülakattan önce gerginlik yaşadıklarında, işe alım sürecinin iki yönlü bir yol olduğunu unutmamaları çok önemlidir. Adaylar nasıl doğru işi arıyorsa, işverenler de ekiplerine en uygun kişiyi arıyor. Bu dinamik, adayların mülakatlara yeteneklerine ve şirkete getirebilecekleri değere güvenerek yaklaşmaları gerektiğini hatırlatıyor. Kendinizi iş için “yalvaran” bir pozisyona sokmaktan kaçının. Bunun yerine becerilerinizin ve deneyimlerinizin şirketin ihtiyaçlarıyla nasıl uyumlu olduğuna odaklanın.

Hazırlık aşamasında, özellikle motivasyon (Neden bu iş?) ve en güçlü özelliklerinizle ilgili genel soruları yanıtlama pratiği yapmak iyi bir başlangıçtır. İşe alım uzmanlarının, kaygının sürecin doğal bir parçası ve bu şekilde hissetmenizin tamamen normal olduğunu bildiklerini unutmayın. Hissettiğiniz endişeyi önünüzdeki fırsatı önemsediğinizin bir işareti olarak kabul edin ve bunu, niteliklerinizi etkili bir şekilde sergilemek için motivasyon olarak kullanın.

Bir aday mülakattan sonra işe alım sürecini takip etmek için neler yapabilir?

Eğer işle gerçekten ilgileniyorsanız, görüşmeden sonra daima süreci takip edin. Şaşırtıcı bir şekilde birçok aday bu adımı atlıyor ancak bu, başarı şansınızı önemli ölçüde artırabilir. Mülakat sonrası takip, işe alım ekibine çok amaçlı bir sinyal gönderme görevi görür:

  • Onlarla çalışmak için güçlü bir motivasyonunuz olduğunu gösterir.
  • Modern iş yerinde önemi giderek artan olumlu tavrınızı vurgulayarak sosyal becerilerinizi sergiler.
  • Sizi diğer adaylardan olumlu yönde ayırır.

Mülakattan sonra süreci takip etmek için:

  • 24 saat içinde kişiselleştirilmiş bir teşekkür e-postası göndererek görüşme fırsatından memnun olduğunuzu ifade edin.
  • Göreve olan ilginizi ve bağlılığınızı göstermek için belirli tartışma noktalarından bahsedin.
  • Niteliklerinizi şirketin ihtiyaçlarına uygun olarak listeleyerek neden pozisyon için aranan aday olduğunuzun üzerinden geçin.
  • Belirtilen zaman dilimi içinde herhangi bir yanıt gelmezse, süreci saygı çerçevesinde takip etmekten çekinmeyin çünkü bu, role yönelik sahip olduğunuz hevese vurgu yapar.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz