Proje Yönetiminde PMI Sertifikaları: PMP Sınavı Nedir? | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

Proje Yönetiminde PMI Sertifikaları: PMP Sınavı Nedir?

PMP Sertifikası ile Kariyerinizi Bir Üst Seviyeye Taşıyın!

cover-72-660187f88340d879142297-min-660bedba97bed765248591.jpg

Dev bir binanın inşası, karmaşık bir programın yazılım süreci veya son teknoloji bir ürünün üretim aşamalarını düşünün. Proje yönetimi, tüm bu projelerde karmaşıklığın çözülmesini, olası risklerin giderilmesini ve hedefe ulaşılmasını sağlayan güçlü bir araçtır. COVID-19 pandemisinin ardından hızla değişen ve devletlerin projelerin yeniden yapılandırması için milyonlarca dolar harcadığı günümüz iş dünyasında ise, proje yöneticileri artık bu sürecin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Öyle ki, yapılan araştırmalara göre, 2027 yılına kadar dünya genelinde 88 milyon kişinin proje yönetimi alanında çalışıyor olması ve proje odaklı ekonomik faaliyetlerin değerinin 20 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

ABD İşçi İstatistikleri Bürosu’nun 2023 verileri de proje yönetimi alanında istihdamın 2022-2032 yılları arasında diğer tüm mesleklerin ortalamasını geçerek %6 artış yaşayacağını öngörüyor. Her geçen gün artan taleple birlikte rekabetin de kızıştığı iş havuzunda, proje yönetimi alanında kariyerini ilerletmek isteyen kişilerin eğitimler ve sertifikalar aracılığıyla kendilerine yatırım yaparak yetkinliklerini kanıtlamaları gerekiyor. 

Bu makalemizde, Laba’nın Profesyonel Proje Yönetimi eğitiminin de bir parçası olan, sektör standartlarını geliştiren PMI’nin küresel geçerliliğiyle sizi bir adım öne çıkaracak prestijli PMP sertifikasının detaylarını ve sertifikaların kariyerinize ne gibi katkılar sağlayabileceğini inceliyoruz.

PMI Sertifikaları Neden Önemlidir?

Proje Yönetimi Enstitüsü (PMI), proje yönetimi disiplinini geliştirmek ve bu alandaki profesyonelleri bir araya getirmek amacıyla 1969 yılında Pensilvanya’da kurulmuştur. PMI tarafından düzenli olarak güncellenen PMBOK® Guide (Project Management Body of Knowledge), 100’den fazla ülkede kullanılmakta ve proje yönetimi alanında standart olarak görülmektedir

Günümüzde dünya çapında aktif 700 bin üyeye sahip olan PMI; CAPM, PMP, PgMP, PMI-CP gibi çeşitli sertifika programlarıyla her seviyeden proje yöneticilerine eğitim ve kariyer fırsatları sunmaktadır. PMI sertifikaları, küresel tanınırlıklarıyla uluslararası fırsatlara erişmenize ve geniş bir proje yönetimi ağının parçası olarak sektör bilgilerinizi güncel tutmanıza olanak tanır. 

Bu sertifikalar arasında ilk olarak 1984 yılında verilmeye başlanan Project Management Professional (PMP)® sertifikası, “altın standart” olarak adlandırılan ve çoğu şirketin aday seçimlerinde tercih sebebi olarak gösterdiği önemli bir belgedir. PMI tarafından gerçekleştirilen, 21 ülkeden 20 binin üzerinde proje yöneticisinin katıldığı son ankete göre, PMP sertifikasına sahip profesyoneller, sertifika sahibi olmayan meslektaşlarına kıyasla %33 daha yüksek maaş almaktadır. Ek olarak, katılımcıların %66’ı anketi tamamlamadan önceki 12 ay içinde aldıkları toplam ücrette (maaş, ikramiye ve ek teşvikler) bir artış olduğunu ve bu artışın %5 veya üstü bir oranda gerçekleştiğini belirtmiştir. 

PMI’nin diğer sertifikalarını ve gerekliliklerini incelemek için linke tıklayarak makalemize göz atabilirsiniz!

pmp sertifikası

PMP Sınavı Nedir? PMP Sertifikası Nasıl Alınır?

PMP, proje yöneticilerinin yetkinliklerini kanıtlayarak öz geçmişlerini güçlendiren ve dünya çapında kabul gören prestijli bir sertifikadır. Ancak, PMP sertifikası almak için bazı gereklilikleri yerine getirerek zorlu bir sınavı geçmeniz gerekir

PMP Sınavı Neleri İçerir?

PMP sınavı, 180 sorudan oluşur ve soruların içeriği %42 Kişiler, %50 Süreç %8 İş Ortamı olarak dağılım gösterir. PMI tarafından belirlenen proje yönetimi standartlarına göre şekillenen sınavda, çeşitli senaryolar üzerinden katılımcının proje yönetimine dair yetkinlikleri ölçülür. Türkçe de dahil olmak üzere 15 dilde gerçekleştirilen sınava belirlenen merkezlerde veya online olarak katılmak mümkündür. Sınav, teorik bilgilerden ziyade proje yönetimindeki detaylara ve yorumlamalara odaklandığından dolayı sınava girmek isteyen adayların standartlara hakim olmasının yanı sıra bazı gereklilikleri yerine getirmesi zorunlu tutulmuştur.

PMP Sınav Gereklilikleri

  • Ortaöğretim derecesi (lise diploması, ön lisans derecesi veya küresel eş değeri) olan kişilerin en az beş yıllık / 60 aylık profesyonel proje yönetimi deneyimi
  • Dört yıllık derece (lisans derecesi veya küresel eş değeri) olan kişilerin ise en az üç yıllık / 36 aylık profesyonel proje yönetimi deneyimi olması gerekmektedir.

Proje yönetimi deneyimine ek olarak, geçerli bir CAPM sertifikasına sahip olmayan adayların en az 35 saatlik etkileşimli resmi proje yönetimi eğitimi (PDU) almış olması gerekir. PDU'lar, PMI tarafından akredite edilmiş proje yönetimi kurslarını tamamladığınızda aldığınız eğitim saatleridir. Sertifikanızın güncelliğini korumak için kariyeriniz boyunca PDU kazanmaya devam etmeniz gerekir.

Laba, PMI tarafından akredite edilmiş bir eğitim kurumudur. Dolayısıyla, 2 Nisan’da başlayacak Profesyonel Proje Yönetimi eğitimimiz sayesinde 36 saatlik PDU kazanabilir, PMP sınavına deneyimli bir proje yönetici ile hazırlanabilirsiniz.

Proje Yönetimi Eğitiminde Sizleri Neler Bekliyor?

PMP sertifikasına sahip, Borusan Otomotiv, Aygaz A.Ş. ve Hayat Kimya’da proje yönetiminde görev almış başarılı eğitmenimiz Hilal Koman Acar’ın önderliğinde gerçekleşecek 3 aylık, 12 uygulama temelli ödevi bulunan eğitimimiz, proje yönetiminin temellerinden PMP hazırlığına uzanan ayrıntılı ve pratiğe dayalı bir proje yönetimi rehberi sunuyor:

Proje Yönetimine Detaylı Bakış: Kurs boyunca, proje yönetiminin temelleri, projelerde kapsam, risk, zaman, kalite ve maliyet yönetimi gibi önemli konuları inceleyerek kendi projelerinize uyarlayabileceksiniz.

Agile (Çevik) Metodoloji: Son 20 yıldır proje yönetimini şekillendiren Scrum ve Kanban gibi agile yaklaşımlarının uygulamalarını ve çevik çalışmanın projelere sağladığı katkıları keşfedeceksiniz.

İnsan Kaynakları, İletişim ve Liderlik: Bir proje için ekip kurarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, ekip üyeleri, müşteriler ve paydaşlar arasında iletişimi sağlamanın püf noktalarını öğreneceksiniz.

PMBOK Standartları: Son yayınlanan PMBOK 7. versiyon ile gelen değişiklikler, güncellemeler ve projeye uygulanmasını inceleyecek, önceki versiyonlarla karşılaştıracaksınız.

PMP Sınavına Hazırlık: PMP sınavının içeriklerini ayrıntılarıyla öğrenecek, sınava çalışmak için kullanabileceğiniz kaynakları tanıyacak ve PMP sertifikalı deneyimli bir proje yöneticisi eşliğinde örnek sorular çözerek sınava hazırlanabileceksiniz.

PMI’nin verilerine göre 2030 yılına kadar 25 milyon proje yöneticisine ihtiyaç duyulacak. Proje yönetimi alanının, tüm araştırmaların yükselişte olduğunu gösterdiği revaçta olan bir kariyer seçeneği olduğuna şüphe yok. Ancak, bu noktada nereden başlayacağınızı veya kendi hedefleriniz doğrultusunda nasıl bir yol izleyeceğinizi belirlemek zor olabilir. Dolayısıyla, kariyer basamaklarınızı daha hızlı çıkmanıza destek olacak PMI sertifikalarını yakından inceleyerek milyonlarca profesyonelin parçası olduğu proje yönetim ağını yakından tanımak için PMI’nin sitesini ziyaret edebilir, toplam 24 ders içeren eğitimimizin müfredatını detaylı incelemek ve kurs hakkında bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz