FIDIC ile İleri Seviye İnşaat Sözleşmesi Yönetimi Kursunun İnşaat Projelerinize Sağlayacağı 6 Fayda | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

FIDIC ile İleri Seviye İnşaat Sözleşmesi Yönetimi Kursunun İnşaat Projelerinize Sağlayacağı 6 Fayda

İnşaat sektöründe rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlayacak FIDIC sözleşme tiplerini inceliyoruz.

cover-15-65083f52bac33630080789-min-6509b2106944e330840419.png

FIDIC; Belçika, İsviçre ve Fransa’nın önderliğinde 1913’te kurulan Müşavir ve Mühendisler Uluslararası Federasyonudur. I. ve II. Dünya Savaşı sırasında etkinliğini yitiren FIDIC, 1957 yılında dünya çapında birçok ülkenin iş birliğiyle inşaat projelerine yönelik sözleşme tipleri yayımlamıştır. Türkiye, Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TMMMB) ile 1987 yılında FIDIC’e üye olmuştur. Sözleşmeler TMMMB aracılığıyla dilimize çevrilerek ülkemizde de uygulamaya girmiştir.

FIDIC’in günümüzde yaklaşık 100 ülkede resmi temsilcilikleri bulunmaktadır. Yayımladıkları sözleşmeler küresel projelerde uluslararası standart olarak kabul edildiğinden inşaat sektöründe önemli bir rehber haline gelmiştir.

FIDIC Sözleşmeleri

Proje sahipleri, müteahhitler ve mühendislik danışmanları arasındaki ilişkileri, sorumlulukları ve sözleşme şartlarını düzenlemek için projeye göre değişiklik gösteren çeşitli FIDIC sözleşmeleri bulunmaktadır:

Kırmızı Kitap: Yapım İşleri Sözleşme Şartnamesi (Conditions of Contract for Construction) olarak da bilinen bu şartnamede ihale ve inşaat sözleşmesinin temel ilkeleri yer almaktadır. 1957’de yayımlanan ilk FIDIC sözleşme rehberidir. Diğer FIDIC sözleşmelerine kıyasla, Türkiye ve dünya çapında en yaygın kullanılan sözleşme türüdür. İnşaat sektöründeki değişimlerle birlikte son olarak 2017 yılında güncellenmiştir.

Sarı Kitap: Tasarla-Yap Modeli İşler İçin İnşaat Sözleşmesi Şartları (Condition of Contract for Plant and Design-Build) olarak bilinen bu şartname projenin mühendis tarafından yürütüldüğü çalışmalarda kullanılır.

Gümüş Kitap: Anahtar Teslim Projeleri (EPC/Turnkey) için kullanılmaktadır. Bu sözleşme türüne göre yapılan anlaşmalarda projenin sorumluluğunu müteahhit yüklenmektedir.

Yeşil Kitap: Süresi 6 ayı geçmeyen kısa dönemli veya sözleşme bedeli 500 bin doların altında olan projelerde kullanılmaktadır. Ulusal projelerde daha fazla tercih edilmektedir.

Bu kitaplar haricinde, daha az kullanılan fakat farklı projelere hizmet eden Mavi, Turuncu, Beyaz, Altın Kitap gibi FIDIC sözleşmeleri de bulunmaktadır. 

Bu sözleşmeler standartlaştırılmış ve tutarlı olduklarından projeye dahil olan tüm taraflar arasında ortak bir dil olarak hizmet eder. Öte yandan, herhangi bir projenin gereksinimlerine göre uyarlanabilecek esnekliktedirler. Projeye yönelik hükümlerde tüm proje paydaşlarının çıkarı dikkate alınmakla birlikte olası ve öngörülemeyen risklere dahil ana hatlar ayrıntılı bir şekilde çizilmektedir. Bu sayede tüm tarafların güvencesi de sağlanmaktadır.  

Projenize uygun FIDIC sözleşmesini seçmek, oluşabilecek kafa karışıklıklarını gidermek ve inşaat sözleşmeleri konusunda daha derin bilgi sahibi olmak için Laba’nın FIDIC ile İleri Seviye İnşaat Sözleşmesi Yönetimi Kursundan faydalanabilirsiniz!

FIDIC ile İleri Seviye İnşaat Sözleşmesi Yönetimi Kursundan Edineceğiniz Kazanımlar

1. FIDIC Sözleşmelerine Detaylı Bakış

FIDIC sözleşmeleri, küresel inşaat sektöründe liderlerin tercihi haline gelmiştir. Ancak alanınızda gelişmek için sadece FIDIC sözleşmeleri konusunda bilgi edinmeniz yeterli olmayacaktır. Laba'nın İleri Seviye İnşaat Sözleşmesi Yönetimi kursu, sektörde on yılı aşkın deneyime sahip olan Şefik Elbeyli'nin önderliğinde gerçekleşmektedir. Şefik Elbeyli, yerli ve yabancı inşaat firmalarında Sözleşme ve Hak Talebi alanında çalışmıştır. Bu kurs, FIDIC kitaplarını ayrıntılı bir şekilde incelemek ve dünya genelinden örneklerle sözleşme türleri arasındaki farkları anlamak için size rehberlik edecektir.

2. Sözleşme Yönetimi

Bu kurs sayesinde inşaat sözleşmelerinin temel unsurlarını detaylarıyla öğreneceksiniz. Proje teslim yöntemlerinden sözleşmedeki özel şartların oluşturulmasına kadar birçok alanda hakimiyet kazanacaksınız. Eğitim sonunda kendi sözleşmelerinizi global standartlara uygun şekilde hazırlayacaksınız.

3. Uyuşmazlıklara Karşı Çözüm Yöntemleri

Projelerde çok sayıda paydaş bulunduğundan süreç boyunca uyuşmazlıklar çıkabilir. FIDIC bu anlamda sözleşme rehberlerinde olası sorunların çözümüne dair ayrıntılı bir tablo çizmiştir.

Kursun bu bölümünde hem FIDIC sözleşmelerindeki çözüm yöntemlerini öğrenecek hem de arabuluculuk, tahkim ve mahkeme süreçleri konusunda detaylı bilgi alacaksınız. Ek olarak, herhangi bir inşaat sözleşmesinde geçerli olacak kanunlarla ilgili düzenlemeler üzerinde çalışacaksınız.

4. Hak Talepleri

“İş Değişiklikleri ve Hak Taleplerinin Yönetimi” dersinde eğitmenimiz Şefik Elbeyli’nin bu alanda son on yıl içerisinde biriktirdiği engin tecrübelerinden de faydalanarak sözleşme işlemlerinde iş değişikliği yönetimini derinlemesine inceleyeceksiniz. Bu konular hakkında prosedürleri ve değerlendirme stratejilerini öğrenerek hak talebi oluştururken bilmeniz gereken tüm ayrıntılara ulaşacaksınız.

Önerilen gönderi:

matryca-eisenhowera-small-preview-5fecb78fd4075873509583-64d64fdcaab1e476180451.png

Proje Yönetiminde Sahip Olmanız Gereken Beceriler Nelerdir?

Okuyun

5. Risk Yönetimi ve Güvenceler

İnşaat projelerinin genelini bütçesi yüksek projeler oluşturduğundan proje boyunca karşılaşabileceğiniz riskleri en etkili biçimde yöneterek sermayenizi güvence altına almanız kritik önem taşır. FIDIC ile İleri Seviye İnşaat Sözleşmesi Yönetimi kursumuzun bu bölümünde sigortaların inşaat projelerindeki rolünü öğreneceksiniz. Risk yönetimi stratejilerini inceleyerek olası risklerin azaltılması ve transferi becerilerini kazanacaksınız.

6. Uluslararası Çalışma Fırsatı

İnşaat sektörü, her yıl inşaatla ilgili ürün ve hizmetlere yaklaşık 10 trilyon dolar harcanmasıyla dünya ekonomisinin en büyük paydalarından biri haline gelmiştir. Günümüzde ise çoğu yabancı sermayedar inşaat alanında yapacakları yatırımda FIDIC sözleşmelerini tercih etmektedir. Ek olarak, Dünya Bankası gibi önde gelen bankalar finanse ettikleri projelerde FIDIC sözleşmelerinin kullanılmasını zorunlu tutmuştur. Hatta 2022 yılında Katar’da gerçekleşen Dünya Kupasının altyapı inşaatında da FIDIC sözleşmeleri kullanılmıştır. Durum böyleyken, her gün rekabetin arttığı inşaat sektöründe öne çıkmak ve global arenada isminizi duyurmak adına FIDIC sözleşmelerini öğrenerek projelerinizde uygulamaya başlamanız size rakipleriniz karşısında avantaj sağlayacaktır.

İnşaat projeleri yöneticileri, kariyerini sözleşme alanında ilerletmek isteyen inşaat mühendisleri, denetim kurumlarında çalışan profesyoneller ve danışmanlık şirketlerinde çalışan kişilere özel hazırlanan FIDIC ile İleri Seviye İnşaat Sözleşmesi Yönetimi kursu ile tüm proje ve sözleşme detaylarını öğrenebilir, inşaat sektöründe kendinizi ileriye taşıyabilirsiniz!

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz