Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

Modern Dünyada İnsan Kaynaklarının 3 Stratejik Önemi

Modern iş dünyasında, İnsan Kaynakları profesyonelleri, organizasyonların stratejik başarısını artırmak için yetenek yönetimi, liderlik ve organizasyonel yetkinlikler üzerinde derinleşen bir rol oynamaktadır.

preview-4-66db0b6d94b4a526450892.jpg

Günümüzde iş dünyasındaki belirsizlikler ve hızlı değişimler, İnsan Kaynakları (İK) fonksiyonunun stratejik önemini her zamankinden daha belirgin hale getirmiştir. İK işlevlerinin, uygulamalarının ve profesyonellerinin paydaş sonuçlarına olan artan etkisi, bu alanı hem büyük fırsatlarla hem de risklerle dolu bir alan haline getirmektedir. Günümüz modern dünyasında ise iyi haber şu ki, İK profesyonelleri iş başarısını etkileme konusunda artık daha fazla fırsata sahip.

İK alanı önemli bir dönüm noktasında bulunuyor ve artık İK’dan eskisinden daha fazla beklentilerimiz var. İK’nın rolü ve işlevi evrilmeye devam ederken, iş dünyasının bu alana bakış açısının da buna paralel olarak değişmesi gerekecektir. İK'daki yeni fırsatlara yanıt verebilmek için, geçmişte doğru kabul edilen birçok eski İK zihniyetinin, modern gerçekliklere uyum sağlaması gerekmektedir.

Modern İK’nın gerçeklikleri ise aşağıdaki gibi yeniden şekillenmektedir:

  • İnsan Kaynakları artık yalnızca insanlarla iyi ilişkiler kurmaktan ibaret değil; aynı zamanda organizasyonlardaki insan kaynaklı sorunları anlamak ve çözmekle de ilgilidir. Günümüzde, İK'nın temel görevi, iş sonuçlarını sağlamak adına zorlu kararları almayı gerektirmektedir.
  • Yıllardır İK süreçleri verilere dayanarak şekilleniyordu; ancak şimdi, tahmine dayalı analizler İK karar alma süreçlerinde her zamankinden daha büyük bir rol oynamaktadır.
  • İK profesyonelleri, artık stratejik tartışmalara katılmak üzere masaya davet ediliyor ve bazı kritik karar alma süreçlerinde aktif bir rol üstleniyor.
  • İK, iş sonuçlarına odaklanmış bir disiplin olup, performansı doğrudan işin genel başarısı ile ilişkilidir. Başarılı İK liderleri, organizasyonun risk toleransı ile uyumlu kararlar alınmasına yardımcı olarak, iyi iş sonuçlarına ulaşılmasında önemli bir rol oynar.

İK'nın İş Sonuçlarına Katkısı

Dışa dönük bir bakış açısıyla, İK profesyonelleri, rekabet avantajı sağlayacak benzersiz bilgiler ve öneriler sunar. Stratejik tartışmalarda, her departman kendi uzmanlığını masaya getirir: finans ekonomik performansa, pazarlama müşteri bağlılığına, operasyonlar ise sistemler ve kaliteye odaklanır. İK, bu tartışmalara katıldığında, yetenek yönetimi, organizasyonel yetkinlikler ve liderlik konularında değerli bilgiler sunarak iş başarısına katkıda bulunmalıdır. Şimdi bu 3 ana katkıyı daha derinlemesine inceleyelim.

1. Yetenek Yönetimi: Basit Bir Formülün Gücü

Konu yetenek olduğunda insanların daha üretken olmalarını sağlayan gizli bir formül olduğunu söylemek mümkün: Yetenek = Yeterlilik × Bağlılık × Katkı. 

Yeterlilik, bireylerin bugünün ve yarının işlerinde ihtiyaç duyulan bilgi, beceri ve değerlere sahip olmaları anlamına gelir. Örneğin, bir şirket yeterliliği, “doğru beceriler, doğru yer, doğru iş, doğru zaman” olarak tanımlamıştır. Yetenek geliştirme alanında ortaya çıkan bir trend, kilit pozisyonları belirlemek ve bu pozisyonlara uygun kişileri yerleştirmektir. Yeterlilik, müşteri beklentilerini geleceğin yetenek gereksinimlerine dönüştürerek dışarıdan içeriye doğru başlamalıdır.

Bağlı çalışanlar, müşterilere, yatırımcılara ve topluluklara değer sunacak iş ve faaliyetlere dikkatlerini verirler. Verdikleri ile aldıkları arasında denge kuran bir çalışan değer önerisine sahiplerdir. Birçok bağlılık çalışması, daha bağlı çalışanların daha üretken olduğunu göstermiştir. Dünyada birçok şirkette bağlılık, yalnızca çalışanların işe bağlılığına tekabül etmez, aynı zamanda kilit pozisyonlarda bulunan kilit çalışanların elde tutulmasını da kapsar ve mevcut çalışanların verimliliği üzerinden izlenir.

Katkı ise, davranışsal bağlılıktan çok, duygusal bağ kurmayı ifade eder. Çalışanlar, anlam bulduklarında, organizasyonun değerleriyle kişisel bir bağ kurarlar. Bu tür bir bağlılık, içeriden gelir ve zamanla kalıcı hale gelir.

2. Organizasyonel Yetkinlik

Son 15-20 yılda, İK profesyonelleri, “yetenek savaşı” olarak bilinen süreçle tanındı. Yetenek savaşını kazanmak için, birçok İK profesyoneli, organizasyonlara yetenek kazandırmak (kaynak sağlama, değer önerisi oluşturma), bu yetenekleri geliştirmek (gelişim, performans yönetimi, bağlılık artırma) ve gerektiğinde organizasyondan çıkarmak üzerine sistemler kurdu.

Ancak, günümüz iş dünyasında, İK profesyonellerinin yalnızca bireysel yetenekleri değil, aynı zamanda bu yetenekleri toplu eylemlerle birleştiren organizasyonlar kurmaları gerekiyor. Yetenek elbette önemlidir, ancak tek başına yeterli değildir ve çoğu durumda organizasyonun yapısı ve işleyişi çok daha da mühimdir.

Organizasyon yetkinlikleri, organizasyonun neyle tanındığını, hangi alanlarda iyi olduğunu ve pazarında hangi kaynaklarla ön plana çıktığını temsil eder. Bu yetkinlikler, müşteri hizmetine yanıt verme veya hizmet sağlama, verimliliği artırma, değişimi yönetme, iç ve dış işbirliği yapma, ürün ve iş modeli yeniliği yapma, bilgiye erişim sağlama ve doğru kültürü oluşturma gibi unsurları içerebilir. İK profesyonelleri, organizasyonun doğru yetkinlikleri önceliklendirip önceliklendirmediğini belirlemek için yetkinlik denetimleri gerçekleştirebilir.

3. Liderlik: Bireylerden Organizasyonlara Uzanan Güç

Liderler, nihayetinde hem bireyleri hem de organizasyonları bir araya getirerek müşteri sorunlarını çözerler. Ancak, "liderler" ve "liderlik" kavramları arasında önemli bir fark vardır. "Liderler," başkalarının davranışlarını yönlendirme yeteneğine sahip, benzersiz bireyleri ifade ederken, "liderlik" ise bir organizasyonun gelecekteki liderleri yetiştirme kapasitesini ifade eder. Tek bir liderin etkisi önemlidir, ancak uzun vadede, bir organizasyonun kolektif liderlik gücü çok daha büyük bir etkiye sahiptir. İK profesyonelleri, yalnızca bireysel liderlerin etkili olmasına yardımcı olmakla kalmamalı, aynı zamanda organizasyonun liderlik derinliğini de geliştirmelidir.

Etkili liderliğin sonucu yalnızca çalışan bağlılığı ve organizasyon hedeflerine ulaşmakla sınırlı kalmaz; aynı zamanda hissedar güvenini de artırır. İş dünyasında, İK profesyonelleri doğru liderlik konusunu şu sorularla gündeme getirebilir:

  • Toplu liderliğin, organizasyonel hedeflere ulaşmada oynadığı kritik rolü ne kadar önemsiyoruz?
  • Şirket içindeki liderlerin dış paydaşlara daha iyi hizmet etmelerini sağlayan bir liderlik markasını ne kadar başarılı bir şekilde oluşturduk?
  • Liderlik yetkinliklerimizi düzenli olarak değerlendirip güçlü ve zayıf yönlerimizi ortaya çıkarmaya ne ölçüde odaklanıyoruz?
  • Gelecekteki iş ihtiyaçlarına yanıt verecek yeni liderleri geliştirmek için ne kadar ciddi bir şekilde yatırım yapıyoruz?


Laba'da İnsan Kaynaklarına odaklanan eğitimlerimizin olduğunu biliyor muydunuz? Bu eğitimlerde, İK'nın modern dünyada nasıl evrildiğini ve stratejik bir avantaj sağlamak için nasıl daha derinlemesine bilgi sahibi olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. İK'nın rolünü daha iyi anlamak ve bu alandaki yetkinliklerinizi geliştirmek için hemen tıklayın ve daha fazla bilgi alın.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz
Konuya göre kurslar:
«Etkin Yöneticilik ve Liderlik»
İşletme ve Yönetim
Eğitmen Beril Atakul
16 Ekim 20 Kasım
Beril Atakul