Etkili İşe Alım Stratejileri Nasıl Oluşturulur? | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

Etkili İşe Alım Stratejileri Nasıl Oluşturulur?

Şirketinizin iş ihtiyacını belirlemek, en yetenekli adayı seçmek ve iş yerinde verimsiz çalışanları belirlemek için sahip olmanız gereken stratejileri açıklıyoruz.

cover-6-64f5cfd0df56e451124087-min-6508383abcdda833938461.jpg

İşe alım süreci, bir şirketin açık iş pozisyonu için en nitelikli adayı en uygun maliyetle belirlemesi ve işe alması olarak tanımlanır. 

Etkili bir işe alım süreci uygulayan bir şirketin pazarda rekabet avantajı kazanması ve gelirini artırması muhtemeldir. Bu, kaliteli adayların kurumsal iş gücüne kazandırılması ile mümkündür. ABD Çalışma Bakanlığı, yanlış işe alım yapan şirketlerin %30 daha az kâr yaptığını savunuyor. 

Bununla birlikte, CareerBuilder tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, yanlış bir işe alımın mali zararının 7.000 ila 40.000 dolar arasında olacağı dile getirilmiştir.

Bu yüzden, şirketinizin zararını en aza indirmek ve kazancınızı artırmak için etkili işe alım planı oluşturmanız ve strateji belirlemeniz önemlidir. Bu makalede etkili işe alım planını ve stratejisini nasıl oluşturacağınızı açıklıyoruz.

1. İşe Alım İhtiyacınızı Belirleyin

İşe alım stratejisini oluştururken şirket hedeflerinizi inceleyin ve bu hedefleri, mevcut çalışanlarınızın halihazırda karşıladığı ihtiyaçlara göre karşılaştırın. Böylece, fazla sorumluluk üstlenen çalışanlarınızın iş yükünü azaltmak için yeni bir iş pozisyonu oluşturabilirsiniz.

2. Geri Bildirim Alın 

Şirketin bu yılki hedeflerini tanımlamak için üst düzey yöneticiler ve ekip üyeleriyle görüşün. Şirket içinde geliştirmek istedikleri alanlar var mı? Mevcut ekip üyeleri şirketin hedeflerine uygun çalışıyor mu? Yeni bir iş pozisyonuna ihtiyaç duyuyorlar mı? Bu sorular, çalışanların performansını izlemenize ve  departmanların şirketinizin hedefleriyle doğru orantılı bir şekilde çalışıp çalışmadığını anlamanıza yardımcı olur. Böylelikle, şirketinizin işe alım stratejisini daha iyi belirleyebilirsiniz.

Pinpoint İşe Alım Uzmanı Mike Bradshaw, bu konuda şu sözleri dile getiriyor: “Şirketin hedeflerini ve neyi başarmak istediğini tanımlayın ve bu hedeflerin her bir departmana nasıl yansıdığını analiz edin. Bu analizin yeni yapılacak iş alımlarına ne kadar katkıda bulunduğunu göreceksiniz”.

 3. Gerçekçi Bütçeler Belirleyin

Bir şirketin en önemli yatırımlarından biri yeni işe alım yapmaktır. Ancak, bir şirket için yeni insanları işe almak oldukça maliyetli olabilir. Amerika İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği, yeni bir çalışanı işe almanın ortalama maliyetinin 4.425 $ olduğunu tahmin ediyor. 

Bu yüzden, işe alım yaparken gerçekçi bütçeler belirlemek, bütçenizi aşmamanızı ve zararınızı en aza indirmenizi sağlar.  

4. Güncel Teknolojileri Kullanın

İşe alım sürecinizi desteklemek için güncel teknolojileri kullanmak önemlidir. İşe alım ile ilgili uygulamaları kullanmak, yeni işe alınan kişilerin performansını izlemek ve verileri analiz etmek için teknolojiden yararlanmak size birçok yararlı bilgi sağlar.

Bununla birlikte, iş ilanlarınızı farklı platformlarda yayınlayarak daha fazla adayın başvurmasını sağlayabilirsiniz. İnternet siteleri, iş ilanı siteleri ve sosyal medya gibi platformları kullanmak iyi bir seçenek olacaktır.

5. İşe Alınan Adayın Performansını Analiz Etmek İçin Metrikleri Kullanın          

İşe alım metrikleri bir diğer adıyla KPI, işe alım sürecinin etkinliğini ölçen performans göstergeleridir. Bu göstergeler, yeni adayın performansını ve becerilerini ölçmeye yardımcı olur. Bu, şirket için uygun olmayan adayların saptanmasını ve şirketten çıkarılmasını sağlar. İşe alım uzmanları bu metrikler sayesinde işe alım sırasında harcanan maliyeti de  değerlendirebilir.

Peki, işe alımda kullanılan en önemli KPI’lar hangileridir?:

Genellikle şirketler aşağıdaki işe alım metriklerini izlemeyi tercih eder:

  • İşe alma kalitesi metriği
  • İşe yerleştirme maliyeti metriği
  • Kaynak kullanım verimliliği metriği
  • Doldurma süresi metriği 
  • İş teklifi kabul oranı metriği

Bu metrikleri kullanarak, siz de adayların performansını ölçebilir ve maliyetlerin değerlendirmesine olanak sağlayabilirsiniz. Böylece, bir sonraki işe alımınızda bir adaydan ne istediğinizi daha iyi tanımlayabilirsiniz.

Önerilen gönderi:

preview-7-64ecb702ca3e0131943021.png

Önde Gelen Şirketlerin Etkili İşe Alım Stratejileri

Okuyun

6. Yatırım Getirisini (ROI) Hesaplayın

Yatırım Getirisi (ROI), çalışanın verimliliğini ve şirket için kârlılığını değerlendiren bir diğer performans göstergesidir. Yatırım getirisini hesaplamak için şu basit formülü kullanabilirsiniz:

ROI = (Faydalar - Maliyetler) / Maliyetler

Faydalar, yeni işe alınan çalışanlar sayesinde şirketinizin kâr yapması veya işe alım maliyetlerini azaltmanızla birlikte yaptığınız tasarruflar olabilir. Reklam, iş ilanı veya personel için yaptığınız harcamalar ise şirketinizin maliyetleri olarak örnek gösterilebilir.

Yatırım getirisi sayesinde bir çalışanın değerini daha iyi ölçebilir ve gelirinize ne kadar katkı sağladığını daha iyi anlayabilirsiniz.

Bu yöntemlere ek olarak, işe alım yaptığınız sırada şirketinize başvuranların çalışma tarzları, yetenekleri, kişisel özellikleri ve deneyimleri hakkında daha somut veriler almak için başka yöntemler de kullanabilirsiniz.  

İşte, işe alım yaparken kullanabileceğiniz diğer yöntemler

- Davranış Odaklı Mülakat Yapma: Bir adayın kişisel özelliklerini ve işteki potansiyel performansını daha iyi anlamak için davranış odaklı mülakat birçok firma tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.  

Davranış odaklı mülakat sırasında adaylarlara; liderliklerini, çatışma çözme becerilerini, stres yönetimini ve problem çözme becerilerini ölçecek gerçek iş vakaları verilir. Adayların cevapları, İK yöneticilerinin, adayların becerileri hakkında tahminde bulunmalarına olanak sağlar. 

- Değerlendirme Testi: Adayın şirketin hedeflerine uygun olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olan testtir. Değerlendirme testleri adayların; analitik düşünme ve sözel yetenekleri, liderlik nitelikleri ve duygusal zekaları hakkında önemli bilgiler sağlar. 

- Kişilik Testleri: Bu testler, adayın ihtiyaçlarını belirlemek, olası psikolojik rahatsızlıkları saptamak ve iş pozisyonuna uygunluğunu değerlendirmek için etkili bir yöntemdir. Mesela, 5 Faktör Kişilik Testi veya Myers-Briggs (MBTI) kişilik testi bu amaçla kullanılan kişilik testleridir.

Bu yöntemler, işe alım sürecinde şirketinizin hedeflerine en uygun adayı daha net belirlemenizi, olası zarardan kaçınmanızı ve yatırım getirisini artırmanızı sağlayabilir. 

Sonuç olarak, etkili bir işe alım planı ve stratejisi oluşturmak, şirket içerisinde belirli verilerin analiz edilmesi ile ve performans değerlendirmeleri ile gerçekleştirilir. Bu yüzden, en iyi stratejiyi belirlemek zaman gerektirmekle birlikte, yukarıdaki teknikleri kullanmak işinizi kolaylaştırabilir ve işe alım sürecinizi daha verimli hale getirebilir. 

Bu konuda daha fazla bilgi almak, işe alım becerilerinizi geliştirmek ve şirket gelirine katkıda bulunmak istiyorsanız Mavi’nin IK ve Yetenek Çekme Direktörü Canan Emgen ile beraber hazırladığımız “Etkili İşe Alım Süreç Yönetimi” kursumuza katılabilirsiniz.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz
Konuya göre kurslar:
«Etkin Yöneticilik ve Liderlik»
İşletme ve Yönetim
Eğitmen Beril Atakul
31 Temmuz 2 Eylül
Beril Atakul