Önde Gelen Şirketlerin Etkili İşe Alım Stratejileri | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

Önde Gelen Şirketlerin Etkili İşe Alım Stratejileri

Bu makalede McKinsey & Company, McDonald’s ve Unilever gibi büyük şirketlerin işe alım süreçlerinde kullandıkları stratejileri açıklayacağız.

cover-4-64ecb702c9d62420694117-min-64f1b36543be2197220597.jpg

İşe alım süreci, bir şirketin gelecekteki başarısını etkileyen önemli bir aşamadır. Şirket kültürünü güçlendirmek, performansı artırmak ve rekabet avantajı sağlamak adına önemli bir rol oynar. Bu süreç genellikle İşe Alım Uzmanları, İK Yöneticileri veya Yetenek Uzmanları tarafından yürütülür. Hızlı ve etkili bir işe alım süreci, maliyetleri düşürmeyi ve en iyi yetenekleri belirleyerek işe kazandırmayı amaçlar.

İşte İşe Alım Sürecinin Adımları:

1. İşe Alım İhtiyacınızı Belirleyin

Mevcut işe alım ihtiyacınız nelerdir? Bu ihtiyaç, yeni ayrılan bir kişiden dolayı veya yeni bir iş pozisyonuna ihtiyacınızdan kaynaklanabilir. Açacağınız mevcut iş pozisyonlarını belirledikten sonra adayda aranan beceri, bilgi, deneyim vb. iş özelliklerini tanımlayabilirsiniz. Bu adımda personel gereksiniminin neden olduğunu belirlemelisiniz. 

Örneğin, bir teknoloji girişimi şirketi, operasyonlarını desteklemek için bir Proje Yöneticisi, Yazılım Mühendisi veya Pazarlama Uzmanı alma ihtiyacı hissedebilir ve bu doğrultuda yeni iş pozisyonları açabilir. 

2. Planlama Yapın

İşe alım sürecinin planlama aşamasında;

  • Bir İşe Alım Uzmanı olarak şirketin neye ihtiyacı olduğunu belirlemeli ve şirketteki her açık pozisyon için iş tanımını ve ihtiyaçlarını belirlemelisiniz. 
  • Görev tanımı yaparken şirketin çalışandan gerçekleştirmesini beklediği görev ve sorumlulukları belirtmelisiniz. 
  • Rolün kalıcı mı yoksa geçici mi, tam zamanlı mı yoksa yarı zamanlı mı olduğunu tanımlamalısınız.
  • Eğitim, ücret ve performans değerlendirmesinin ne şekilde olabileceğini belirtmelisiniz.

İş beklentilerini verimli bir şekilde karşılamak için olası adaylardan beklenen becerileri tanımlamalısınız. İdeal bir adayda hangi becerileri aradığınızı, mülakatlarda hangi soruları soracağınızı belirlemek de önemlidir.

3. İşe Alım Yapacağınız Platformu Belirleyin 

Bu aşamada iş pozisyonunu ilan edeceğiniz platformları belirleyebilirsiniz. Aradığınız iş pozisyonunun reklamını yapmak ve potansiyel adayları belirlemek için çevrimiçi ilanları, şirketinizin kendi websitenizi veya üniversitelerin kariyer merkezlerini kullanabilirsiniz. Açıklama kısmında iş pozisyonunu açıkça belirtin ve ideal bir adayın niteliklerini tanımlayın.

Adayların, iş tanımını anlamaları ve onlara uygun bir pozisyon olup olmadığını değerlendirebilmeleri için net bir iş tanımı yazmak önemlidir.

4. Adaylarla Mülakat Yapın

Bu kısımda adaylarla yüz yüze veya çevrimiçi mülakat gerçekleştirilir.

İşe Alım Uzmanları adaylar hakkında daha fazla bilgi edinmek için görüşme sağlar ve adayın şirkete uygunluğunu belirlemek için sorular sorarak adayları değerlendirir.

Mülakat süreci, aday sayısına, şirketin büyüklüğüne ve iş pozisyonunun taleplerine bağlı olarak birden fazla aşamadan oluşabilir. Bazı büyük şirketler, olası adaylarla görüşmek için birden fazla görüşmecinin yer aldığı panel görüşmeleri yapmakla birlikte adayları çeşitli testlere tabi tutabilir.

Mülakat soruları, şirketten şirkete değişebilir, ancak İşe Alım Uzmanları  genellikle adayın stresle nasıl başa çıktığına, becerilerini nasıl pratiğe döktüğüne ve şirketin hedefleriyle uyumlu olup olmadığına odaklanırlar.

5. Seçilen Adaya Teklif Yapın

Bu aşamada adayın referanslarını kontrol etmeli, her adayın performansını değerlendirmeli ve pozisyon için en uygun adayı seçmelisiniz. 

Bu adım, adayın mülakat performansı ve şirketin ihtiyacına uygunluk gibi faktörlerin değerlendirilmesini içerir. Karar verildikten sonra, seçilen adaya maaş, yan haklar ve başlangıç ​​tarihi gibi ayrıntıları içeren bir iş teklifi sunulur.

Ancak, seçtiğiniz adayın bunu kabul etmeme olasılığını da göz önünde bulundurmak gerekir. Bu durumda, teklifi diğer potansiyel adaylara sunmaya hazırlıklı olmanız gerekir.

6. Adayın İşe Alımı Gerçekleştirilir

Bu aşamada yeni işe alınan kişiye şirket kuralları ve prosedürleri açıklanır ve gerekli oryantasyon programlarının oluşturulması sağlanır. Örneğin, yeni işe alınan çalışana bir mentor atanabilir veya şirkete entegrasyonunu kolaylaştırmak için bir çalışan eğitim kılavuzu sağlanabilir. 

Bazı şirketler işe alım süreçlerinde adayların becerilerini ölçmek ve şirket için en iyi adayı daha iyi belirlemek amacıyla oyunlaştırma tekniğini kullanmaktadır. İşe alım sürecinde adaya yönlendirilen bu oyunlar, adayların yeteneklerini test etmek için kullanılır ve bu oyunlar adayların becerilerini sergilemelerine olanak tanır. Bu sayede, işe en uygun kişinin seçilmesi hedeflenir.

McDonald's şirketinde işe alım süreci çeşitli aşamalardan oluşur. Başvuran adaylardan, 30-60 dakika arasında süren bir kişilik testine girmeleri istenir. Testlerin amacı McDonald's'a kişiliğiniz hakkında bir fikir vermek ve şirkete uygun bir aday olup olmadığınızı anlamaktır. Kurumsal pozisyona başvuran adaylardan durumsal muhakeme testine (SJT) girmeleri de istenebilir. Bu test, yaygın işyeri senaryolarında nasıl davranacağınızı anlamayı amaçlamaktadır.

Unilever, en iyi adaylara erişebilmek için online mülakatlarında oyunlaştırma tekniğini kullanıyor. Adaylardan toplamda 12 online oyun oynamaları talep ediliyor. Böylece, adayların oyun oynama şeklini değerlendirip şirketin hedef ve amaçlarına ne kadar uygun olduklarını belirleyebiliyor.

McKinsey & Company işe alım süreçlerinde oyunlaştırma tekniğini kullanan şirketler arasında yer alıyor. Bir danışmanlık şirketi olarak problem çözme becerisi kritik olduğu için bu adayları daha iyi saptamak adına işe alım mülakatlarına etkileşimli oyun kullanımını da ekledi.

Sonuç olarak, işe alım süreci bir şirketteki açık pozisyonlar için en nitelikli çalışanları bulmayı ve şirkete katkı sağlamayı amaçlar. Bu yüzden, İşe Alım Uzmanları, IK Müdürleri veya Yetenek Uzmanları bu süreçte kritik öneme sahiptir.  

Bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve işe alım süreci sırasındaki becerilerinizi geliştirmek için Mavi’nin IK ve Yetenek Çekme Direktörü Canan Emgen’in “Etkili İşe Alım Süreç Yönetimi” kursuna katılabilirsiniz.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz
Konuya göre kurslar:
«Etkin Yöneticilik ve Liderlik»
İşletme ve Yönetim
Eğitmen Beril Atakul
31 Temmuz 2 Eylül
Beril Atakul