Başarının Önündeki Engeli Aşma: Kendini Sabote Etmeyi Durdurmanın Yolları | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

Başarının Önündeki Engeli Aşma: Kendini Sabote Etmeyi Durdurmanın Yolları

Kendini sabote etmek sizi hedeflerinizde giden yolda sizi engellemekle kalmaz , performans kaybına ve hayata uyum sağlama üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir.

cover-1-64639a3cd7b63603426957-min-64a2daa9a9148188245273.jpg

Başarıya giden birçok yol vardır fakat başarınız için en temel basamak kendinize inanmaktan ve inandığınız şey doğrultusunda istikrarlı bir şekilde çalışmaktan geçer. Herkes başarılı olmak ister fakat sadece başarının önündeki engelleri aşan kişiler hedeflerine ulaşır. Bu yüzden de hedefleriniz ve hayalleriniz için öncelikle kendinize inanmak ve kendinizi motive etmeniz gerekir. İnsanlar genellikle hedefi bulmakta değil, ya hedefe adım atmaya ya da hedefe giderken gittiği yolda istikrar sağlamakta zorlanır. Bu durumun yaşanmasının temel nedenlerinden biri de kendini sabote etmektir.

Kendini sabote etmeyi kısaca tanımlayacak olursak insanların bir işi yapabilecek veya hedefe ulaşabilecek kapasiteye sahip olmasına karşın bu işi başarabilme konusunda kendinden şüphe etmesi,bununla birlikte kendini sabote eden davranışlar sergilemesine denir.

Kendini sabote etmek, bazen dış tepkiler ve olaylar tarafından tetiklenebilse de aslında dışarıdaki olaylardan ötürü kendinizi sabate etmezsiniz. Sizin içsel yapınız, içsel kalıplarınız, duygularınız ve zihniyetiniz sizi sabote etmeye başlar. 

Başarısız olma korkusu, istediğini elde edip de istediğinin bu olmadığını öğrenme korkusu, yoğun bir iş yapmak ya da sadece korku ve pes etme korkularına sahip olmakta kendinizi sabote etmeyi tetikleyen unsurlardır.

Kendinize karşı sürekli sınırlayıcı bir şekilde konuşan iç sesiniz sizi sabote etmekle kalmaz, zamanla yaşam doyumunuzun ve içsel motivasasyonunuzun azalmasına, somatik semptomlara ve hatta alkol, madde kullanımı gibi alışkanların artmasına sebebiyet vermektedir.

Kendini sabote etmek sizi hedeflerinizde giden yolda sizi engellemekle kalmaz, performans kaybına ve hayata uyum sağlama üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir.

Peki, başarının önünde engel olan unsuru; kendinizi sabote etmeyi nasıl durdurursunuz?

Kendinizle yaptığınız iç konuşma biçiminizi değiştirin; yıkıcı olmak yerine  yapıcı bir düşünce biçimi benimseyin

İç sesinizin en iyi arkadaşınız olmasına izin verin. Olumsuz düşünceleriniz ortaya çıktıklarında tespit edin. Kendinizi eleştirdiğinizde veya olumsuz düşündüğünüzde onları bastırmayın veya onlardan kaçmaya çalışmayın. Bunun yerine, sadece onları kabul edin, olumsuz iç konuşmanızı izleyin, ve yapıcı düşüncelerle değiştirin. Kendinizi dönüştürmek için, dikkatli olmanız,şimdi ve burada olmanız gerekir. Bu hem sizin sadece düşünceleriniz olmadığını anlama farkındalığı sağlar hem de kendinizi sınırlayıcı ve yıkıcı düşüncelere inanmaktan kurtarmış olursunuz.

Hayata karşı fazla plan yapmayın; aşırı strateji geliştirmeyin

Evet, hedefleriniz için veya yaşamanız için belli stratejiler,hedefler oluşturabilirsiniz. Ancak aşırı planlama noktasına geldiğiniz anda, kendinizi yeniden sınırlarsınız ve sizin  için daha ilham verici, daha kazançlı yeni yolları görme konusunda açık olmayı ve istekli olmayı engellersiniz. Kendinizi sınırlamak yerine,yeni deneyimler denemeye ve öğrenmeye daha açık bir davranış sergileyin.

Ertelemeyi Reddet

Kendinizi sabote etmeyi durdurmanın bir diğer yolu da ertelemeyi reddetmektir. Ertelemek çoğu zaman standartlarınızın altında çalışmaya ve genel performansta belirgin bir düşüşe neden olur. Her zaman o projeye veya hedefe hemen şu anda başlama seçeneğimiz olsa da, bunu nadiren uygularız. 

Yorgunluk ve dikkat dağınıklığı ertelemeyi teşvik eden unsurlardır, ancak bunları tanımayı ve fark etmeyi öğrenerek kaderinizin kontrolünü tekrar elinize alabilirsiniz. Görevlerinizi ve sorumluluklarınızı  ertelemek yerine anında harekete geçmek başarı şansınızı artırır.

O başlamak istediğiniz projeye bugün başlamak aslında zihinsel yükünüzü hafifletir ve gelecekteki diğer projeleri tamamlama kararlılığını da pekiştirir. Kendinizi başarıya hazırlamak, ertelemeyi durdurmak  ve genel yorgunluğu azaltmak için görevlerinizi küçük aralıklarla tamamlayabilir veya görevlerinizi günlere bölebilirsiniz.

Kafanın İçinden Çık

Fazla düşünmek ve fazla planlamak başarıya kolayca engel olabilir. Dolayısıyla kendini sabote etme riskini arttırır. Ertelemeden farklı olarak, bu sorun bir işin veya bir hedefin ilk aşamalarında uzun süre takılıp  kalmakla kendini gösterir. Mesela Bir kişi  yeni bir iş kurmak istediğinde genelde şu sebepten veya bu bahaneden ötürü  işini planlamanın ve ilerlemenin maalesef yanından bile geçmiyor. Kafanızdaki senaryolar ve bahaneler asla bitmez ve tabii ki bir iş hiçbir zaman kendiliğinden başlamaz. Bu durumdan ve bu ihtimali yaratmaktan kesinlikle kaçının. Günlük alışkanlıklarınızı ve bir işi başlamak istediğinizde sahip olduğunuz düşünceleri fark edin ve performansınızı nasıl etkilediklerine dikkat edin.

Aynı şekilde, durmaya sebebiyet veren davranışlarınızın bir listesini yapın. Bunları da tek tek ortadan kaldırmak için çalışın. Böylelikle, durmadan ilerlerlediğinizi ve buna bağlı olarak hedeflerinize ulaşmaya aslında ne kadar yakın olduğunuzu fark edeceksiniz. Kafanızın içinden çıkmanın önemini anlamak ve bunu nasıl yapacağınızı bilmek, anında harekete geçmenize yardımcı olur ve bir şeye takılıp kalınca sahip olduğunuz kafa karışıklığınızdan kaçınmanızı sağlar.

Bahane üretme

Harekete geçememenizi rasyonalize etmek, durumunuzu iyileştirmeyecektir veya o durumdan sizi çıkarmayacaktır. Bahaneleriniz yoluyla sorumluluğunuzu açıklamak veya sorumluluk almamak  geçici olarak sizi özgür hissettirebilir; ancak,aynı şeyi tekrar yapma olasılığınızı artırır ve bu durum kalıcı bir  döngü yaratır. Hayatınızı etkileyen bu döngü, ilerlemenizi engelleyebilir ve özgüveninizi zedeleyebilir.

Davranışınızı haklı çıkarma dürtüsüne direnin. Bahanelerinizden kaçının, davranışınızın sorumluluğunu alın ve başkalarını suçlamadan önce nerede yanlış yapmış olabileceğinizi değerlendirin. Şikayet etmek yerine yapıcı olun ve gidişatı düzeltmek ve hayatınızı yeni bir yöne yönlendirmek için gerekli adımları atın. Bahane üretme eğiliminizin  üstesinden gelmek, kendi yolunuzdan çekilmek ve hedeflerinize ulaşmak için olmazsa olmaz adımlardan biridir.

Önerilen gönderi:

img-stress-5f899c45b7aa2009046204-63f4b8e810dbc860983107-min-645a26fa39cb8535910028.jpg

"Her Şey Harika Olacak": Stres Direncini Artırmanın 10 Farklı Yolu

Okuyun

Kendine inan

Bir başkası olmaya çalıştığımızda veya kendimizi başkalarıyla kıyasladığımızda birden içimizdeki hoşnutsuz taraf ortaya çıkar. Fakat biz başkası olmayı bırakıp kendimiz olmayı başarırsak ve olduğumuz kişiyi kucaklayıp, olacağımız kişiyi geliştirsek işte o zaman gerçekten kendimize inanmaya ve yapabileceklerimizi görmeye başlarız. Biz sandığımızdan çok daha güçlüyüz. 

Zayıf yönlerimize odaklandığımızda bu sadece potansiyelimizi bastırır ve kişisel gelişimimizi engelleriz. Hayatta kalmak ve nihayetinde gelişmek için yükselmek ve en iyi versiyonumuz olmak bizim görevimizdir. Bu yüzden kendinden şüphe duymayı bırakmak ve kendine inanmaya başlamak bir seçimdir ve kendi potansiyelini ortaya çıkarmak için bir temeldir

Korkularınızla yüzleşin

Korku, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı yönlendiren ve aynı zamanda yeteneklerinizi zorlayan bir güç olabilir. Bunu aşmanın yolu, onunla doğrudan yüzleşmekten geçer.İnsanlar bunun cesaretin gerçek tanımı olduğunu bilir ve çoğu zaman insan aslında cesaret etmekten kaçınır. Bir dahaki sefere bir işi yapma korkusu  içinize sızdığında,hedef gözünüze ne kadar küçük görünürse görünsün, cesaret göstererek neyi başaracağınıza odaklanın ve kendinizi harekete geçirmeye motive edin. Bakış açınız korkunuzla yüzleşirken kullanabileceğiniz bir güçtür ve bunu kesinlikle kendi yararınıza kullanın. Korku zaman zaman zorlayıcı olabilse de, onunla ısrarla yüzleşmek onu aşmanıza ve başarılı olmak için kendinize karşı gerekli güveni oluşturmanıza yardımcı olur.

Uygun egzersiz ve  beslenme programı edinin ve kendinize iyi bakın

Kendinizi hem fiziksel hem ruhsal anlamda tüketirseniz, hedeflerinize ulaşmak için hiçbir noktaya varamazsınız. Başarıya ulaşmanın en sürdürülebilir yolu hem bedenen hem de ruhen sağlıklı olmaktan geçer. Bu yüzdende kendinize iyi gelen aktivitelere ve egzersizlere önem vermeli, düzenli uykuyu aksatmamalı ve ruhunuza iyi gelecek aktiviteler seçmelisiniz.

Kendinize meydan okuyun

Monotonluk ve harekete geçmemek başarısızlıklarımızın çoğunun nedenlerinden biridir. Çoğu zaman, belirli bir durumda rahat olmamıza ve konfor alanımızda kalmamıza izin veririz. Fakat bu rahatlık hali aslında bilinmeyene girme korkusunun bir işaretidir. Bu hem bizi geride tutuyor hem de zorlu adımlar atmaktan alıkoyuyor. İşin püf noktası kendimizden vazgeçmemek, kendimize meydan okumak ve kendimiz için adım atmaktan geçer. Bunu yaptığınızda ve hedefinize ulaştığınızda aslında bu küçük adımların, kendinize meydan okuyup harekete geçmenin başarıya ulaşma adına gidilen yolun yarısı olduğunu fark edeceksiniz.

Kendinizi sabote etmeye devam ederseniz,kendinizi yapabileceklerinizden ve başarabileceklerinizden alıkoyacaksınız. Bu yüzden kendinizi sabote ettiğiniz düşünceleri fark edip, kendinizi sınırlayıcı düşüncelerden alıkoyup, başarı yolunuzun temellerini atmalı ve hedefe giden basamakları birer birer çıkmalısınız. Kendinizi sabote etmeyi durdurarak hayatınızda sürdürülebilir başarıyı elde etmek ve mutlu olmak tamamen sizin elinizde. Unutmayın dönüşüm sizinle başlar.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz