IT Recruiter Nedir? Bir IT Recruiter Olarak Mutlaka Bilmeniz Gereken Kavramlar | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

IT Recruiter Nedir? Bir IT Recruiter Olarak Mutlaka Bilmeniz Gereken Kavramlar

Bilgi teknolojilerinde (IT), yükselen yetenek talebi ile sektörde işe alımın artan önemini ve IT Recruiter olarak bilinmesi gereken temel kavramları inceliyoruz.

cover-61-65a141da314cf061179450-min-65ae3ff1e36e0132208352.jpg

Teknoloji endüstrisi hızla gelişmeye devam ederken, bu gelişmelere uyum sağlayabilecek ve gerçekleşen değişiklikleri yönetebilecek yetenekli profesyonellere olan talep de artıyor. Statista verileri, IT sektörünün piyasa değerinin 2028 yılına kadar %6.75 artarak 1.77 milyar dolara ulaşmasını beklerken, ABD İşçi İstatistikleri Bürosu, 2022-2032 yılları arasında bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanlarında yıllık istihdam açığının diğer mesleklerle karşılaştırıldığında her sene giderek daha hızlı artacağını belirtiyor.  

Bu veriler, Technical Recruiter olarak da bilinen IT Recruiter’ların, yani işe alım uzmanlarının da önemini artırıyor. IT Recruiter’lar, İnsan Kaynakları departmanında kritik bir rol oynayarak işverenler ve teknoloji sektöründeki yetenekli adaylar arasında köprü görevi görüyor ve şirketlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli IT personellerini bulmalarına yardımcı oluyorlar.

Biz de bu makalemizde, IT alanında çalışan fakat İK departmanına geçmek isteyen veya İK departmanında çalışan ama kariyerini IT Recruiter olarak ilerletmeyi düşünen okurlarımız için bilinmesi gereken temel kavramları ele aldık.

IT Recruiter 101

Şirketlerde işe alım, yalnızca şirkete yeni bir çalışan kazandırmak anlamına gelmez, aynı zamanda organizasyonun marka kimliğini de etkiler. İşe alım süreci, bireyin şirket hakkındaki düşüncelerini de şekillendirir. İşe alım, bir organizasyonun insan kaynakları planlamasının ve rekabet gücünün de önemli bir parçasıdır. Doğru pozisyonlardaki etkin insan kaynakları, organizasyon için kritik bir önem taşır ve temel bir yetkinlik veya stratejik avantaj haline gelebilir. COVID-19 pandemisi ardından hızlanan dijital dönüşüm, bilgi teknolojileri (IT) alanında daha fazla yeteneğe ihtiyaç duyulmasına sebep olmuştur. Dolayısıyla, işe alım sürecinin sağlıklı ve her iki taraf için de verimli gerçekleşmesi adına IT Recruiter’lara olan ihtiyaç da artış göstermiştir.

IT Recruiter’lar, adayları tanıma, yetenek çekme, mülakat gerçekleştirme, eleme, işe alma ve oryantasyon sürecinden sorumludur. Başka bir deyişle görevleri, personel ihtiyacının tespit edilmesinden boş pozisyonların doldurulmasına kadar her şeyi içerir. İlk bakışta İnsan Kaynakları ile aralarında bir fark yokmuş gibi gözükebilir. Ancak IT Recruiter’lar, deneyim, iletişim ve süreç yönetimi gibi ince becerilerin (soft skills) yanında, adayların etkili değerlendirilmesi için teknik bilgiye de sahip olmalıdır. 

IT recruiter, BT ise alim uzmani, bt istihdam

IT Recruiter Olarak Bilmeniz Gereken Temel Kavramlar

Teknik Beceriler

IT Recruiter’lar, bilgi teknolojileri alanındaki temel teknik becerileri bilmeli ve değerlendirebilmelidir. Örneğin; programlama dilleri, veri tabanları, ağ güvenliği gibi konularda bilgi sahibi olmaları, doğru adayları seçmelerini kolaylaştırır. 

Bir IT Recruiter olarak, çalıştığınız şirketin faydalandığı teknoloji hakkında bilgi sahibi olmak ve temel terminolojiyi öğrenmek, aday seçiminde daha doğru kararlar almanızı sağlayabilir. Bu anlamda, TechTerms gibi teknoloji sözlüklerinden faydalanabilir, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) üzerinden çoğu terimin Türkçe karşılığına ulaşabilirsiniz.

Agile ve Scrum Yaklaşımları

Günümüzde çoğu IT projesinde Agile ve Scrum yaklaşımları tercih edilmektedir. Bu yaklaşımların gerekliliklerini ve terminolojisini bilmek, agile çalışan şirketlere uyum sağlayabilecek doğru adaylar bulunmasını kolaylaştırır.

Bulut Teknolojileri

Bulut bilişim teknolojileri, dijital dönüşüm çağının ana kavramlarından bir tanesidir. Amazon, Google ve Microsoft gibi önde gelen dev şirketlerin büyük yatırımlar yaptığı bulut teknolojileri, yaşadığımız internet çağında oluşan devasa miktarda verinin güvenli bir şekilde depolanması için her geçen gün biraz daha gelişiyor. Bu da yükselen ihtiyacı karşılayacak daha fazla yetenek gerektiği anlamına geliyor. Bulut tabanlı projelerin artışı sebebiyle, IT Recruiter’ların da kendilerini bu alanda geliştirmeleri gerekiyor. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek ve bulut bilişim terimlerine hakim olmak için sektörün devleri Amazon İnternet Hizmetleri ve Google Cloud’a göz atabilirsiniz.

Siber Güvenlik 

Dijital dönüşüm, beraberinde güvenlik endişeleri de getirdiğinden siber güvenlik, şirketler için daha da önem kazandı. IT Recruiter’ların, şirketlerindeki siber güvenlik ihtiyacını anlama ve bu ihtiyacı karşılayacak adayları seçebilmeleri için siber güvenlik terimlerini ve trendlerini öğrenerek, sektördeki gelişmeleri düzenli olarak takip etmeleri gerekiyor.

Dünya Genelinde IT Sektöründe Mevcut Trendler ve Yenilikler

IT sektöründeki trendler ve yenilikler dinamik bir yapıya sahip olduğundan, bir IT Recruiter olarak gerçekleşen gelişmeleri düzenli olarak takip etmek kritik bir önem taşır. Bulut bilişim, yapay zeka, siber güvenlik, nesnelerin interneti (IoT) gibi konulardaki en son gelişmeler, IT personeli seçiminde hakim olunması gereken konular arasında yer alır. Bu gelişmelerin yanı sıra Web3, 5G, AR/VR için yazılım geliştirmeleri ve Metaverse de 2023 yılında oldukça popüler olan ve 2024’te de gelişmeye devam eden kavramlardır. Teknoloji her geçen gün daha da hızlı geliştiğinden, ComputerWeekly gibi IT haberleri sunan kaynakları takip etmek, işe alım süreçlerinde daha hazırlıklı olmanıza yardımcı olabilir.

Yapay Zeka Araçlarının IT İşe Alımda Kullanımı

Yapay zeka (AI), takip edilmesi gereken bir trend olmanın yanı sıra, işe alım süreçlerinde faydalanılan bir araç haline gelmiştir. Şirketler günümüzde, CV tarama ve puanlama, aday eşleme, mülakat değerlendirmeleri gibi alanlarda yapay zeka araçları kullanarak süreci hızlandırmaktadır. Yapay zeka araçlarından faydalanmak, artan yetenek talebiyle eş değerde yükselen iş başvuruları arasında, şirketiniz için en doğru adayı bulmanızı kolaylaştırır. 

Aday Takip Sistemleri

Aday takip sistemleri, IT Recruiter’ların birden fazla kaynaktan gelen iş başvurularını kolayca toplayıp organize etmelerini sağlar. Böylece, başvuru sürecini takip etmek daha hızlı ve daha rahat bir hal alır. Bu noktada, ülkemizde oldukça popüler olan LinkedIn ve Kariyer.net’in hizmetlerinden faydalanmak mümkündür.

Bu temel kavramlara hakim olmak ve teknolojik trendleri düzenli olarak takip etmek, IT Recruiter olarak işe alım süreçlerinde daha hazırlıklı olmanızı sağlayabilir. Ancak, taleple birlikte rekabetin de arttığı IT sektöründe bir adım daha öne çıkabilmek için daha detaylı bir rehberliğe ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Laba Uluslararası Eğitim Platformu olarak gerçekleştirdiğimiz IT Recruiter kursumuzda, bu kavramlar hakkında daha detaylı bilgi edinebilir, IT sektöründe işe alım konusunda on yılı aşkın uzmanlığı bulunan eğitmenimiz Nurettin Afşar önderliğinde kendi işe alım stratejilerinizi oluşturabilirsiniz. IT Recruiter veya İnsan Kaynakları alanında kendinizi geliştirmek ve sektör uzmanlarının tecrübelerinden faydalanmak istiyorsanız, canlı ve online eğitimlerimize göz atmayı unutmayın!

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz
Konuya göre kurslar:
«Etkin Yöneticilik ve Liderlik»
İşletme ve Yönetim
Eğitmen Beril Atakul
31 Temmuz 2 Eylül
Beril Atakul