İş Yerinde Ertelemeyi Nasıl Durdurabilirsiniz? | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

İş Yerinde Ertelemeyi Nasıl Durdurabilirsiniz?

Sürekli ertelemek istediğinizde ve bu artık sorun oluşturmaya başladığında yapmanız gerekenler, ardında yatan bilimsel sebepler ve sizin için tavsiyelerimiz.

cover-12-64ff2317f0a5a621734506-min-65083a105ae34630255230.jpg

İngilizce kaynaklarda sıkça rastladığımız "procrastination" kelimesi genellikle kişiyi işlediği eylemden sorumlu tutar gibi görünse de, son yapılan araştırmalar bu durumu farklı bir perspektiften ele alıyor. Ertelemek, stres faktörleri ve görevin zorluğu gibi kişinin müdahale edemediği çevresel sebepler nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Belirli görevlerin neden olduğu sıkıcı, endişe verici ve güvensizlik yaratan duygularla baş etme şekli olarak kabul ediliyor. Yani ertelemenin sebebi sandığımız gibi tembellikten kaynaklanmıyor!

Eğer işlerinizi ertelemekten sürekli rahatsızlık duyuyor ve kendinizi suçluyorsanız, bu makale tam da size göre! Hem ertelemek hakkında bilimsel ve enteresan açıklamalardan hem de bilim insanlarının bu durumla başa çıkmak için tavsiye ettiği kanıtlanmış yöntemlerden bahsettik!

Ertelemek ve Sağlığınıza Olan Olumsuz Etkileri

Ertelemek, bilimsel çalışmalara göre kişinin olumsuz sonuçlarını bilmesine rağmen önemli görevlerin başlatılmasını veya tamamlanmasını gönüllü olarak durdurması olarak tanımlanır. Erteleme durumu sadece üretkenlikle sınırlı değildir. Aynı zamanda sağlık ve refah üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilir. Özellikle de sürekli bir davranış haline geldiğinde…

Araştırmalara göre ertelemek, daha yüksek stres, daha az uyumlu başa çıkma stratejileri, kötü sağlık alışkanlıkları, düşük kaliteli uyku, kendini kötü hissetme ve daha fazla fiziksel hastalık ve semptomların varlığı ile ilişkilendirilir.

Ertelemek ve Finansal Etkileri

Ertelemek, çoğu insanın çalışma günlerinin dörtte birinden fazlasını oluşturuyor ve işverenlere yılda çalışan başına yaklaşık 10,000 dolarlık bir zarar getiriyor.

Peki, ertelemek geliri azaltır mı? Çalışmalara göre, erteleme yapan kişilerin geliri yapmayanlara göre daha düşük. Yani durum, kişinin iş yerindeki potansiyel gelişme, ilerleme ve kazancını tehlikeye atıyor.

İlginç İstatistikler

Kadınlar, açıkça erkeklere göre daha az erteleme eğilimindedirler. Bu durum, kadınlara istihdam avantajı sağlamaktadır. Eğer kadınlar erkeklerle aynı oranda erteleme yapsaydı, yalnızca ABD'de tam zamanlı istihdamda kadın sayısı 1.5 milyon azalırdı. Sonuçlar, çekim hipotezini güçlü bir şekilde desteklemektedir: Motivasyonel becerilerin daha yüksek seviyelerini gerektiren işler, erteleme yapanları iş ortamında eleyebilir.

Ertelemek ve Stres

Kuram ve kanıtlar, stresin sadece bir sonucu değil, aynı zamanda erteleme öncesinde bir belirleyici olabileceğini de öne sürmektedir. Ertelemek, geçici ve anı kurtarmalık duygu düzenlemelerine hizmet ediyor. Kısa vadeli duygu düzenlemesi, uzun vadeli hedeflerin önüne geçiyor. Böylece kişi itici bir görevle ilişkilendirilen zorlu duygulardan kaçınarak anlık tatmin ve olumlu bir duygusal değişiklik yapma amacıyla erteleme eğilimi gösterebiliyor. Özetle ertelemek, hedeflere ulaşma maliyetini göz ardı ederek anlık mutluluğa odaklanan bir kaçınma/başa çıkma mekanizması olarak ortaya çıkıyor.

Ertelemeyi Durdurmanın Yolları

Araştırma bulguları, zihinsel farkındalığın öz denetim için faydalı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca, erteleme davranışının düşük zihinsel farkındalık seviyeleri ile ilişkilendirildiği belirtilmektedir. Bu nedenle, egzersiz, beden taraması, yoga, yürüyüş ve meditasyon gibi zihinsel farkındalığı artırıcı aktiviteler bu sorunla başa çıkmada yardımcı olabilir.

Hedef Belirleyin ve Görevlerinizi Bölün

Mükemmeliyetçi yaklaşımdan uzaklaşarak gerçekçi hedefler belirleyin. İşlerinizi net ve ölçülebilir hedeflere bölün. Gün içinde hedeflerinize erken ulaştıysanız yeni görevleri bunlar tamamlandıktan sonra ekleyin. Bu görevlerinizi daha yönetilebilir hale getirecek.

Dikkat Odaklanması

Dikkatinizi dağıtan faktörleri azaltın. Araştırmalara göre dikkat dağıtıcı faktörlerle başa çıkmak bilinçli bir çaba gerektiriyor. İşlerinizi yaparken telefonunuzu veya sosyal medya gibi dikkat dağıtıcı unsurları kapatın.

Zaman Yönetimi

Bir zaman çizelgesi oluşturun ve görevlerinizi planlayın. Önceliklerinizi belirleyin ve işleri adım adım tamamlamak için zamanı iyi kullanın.

Ara Verme Teknikleri 

Bir oturuşta birçok iş yapmak yerine kendinize ve işinize uygun ara verme zamanları yaratın. Zihinsel performansınızı iyileştirmek adına ara vermeyi zaman kaybı olarak değil toparlanma ve daha iyi yaratımlara girişme amacıyla kullanın. 

Önerilen gönderi:

preview-27-65254ce522135766401124.png

Dijital Çağda Olan Biteni Kaçırma Keyfi

Okuyun

Takip ve Ödül

İlerlemenizi düzenli olarak kontrol edin, hedeflerinize ne kadar yaklaştığınızı gözlemleyin ve bunları not alın. Hatta kendinizi küçük galibiyetlerde ödüllendirin.

Zor İşleri İlk Sıraya Koyma

En zor veya yapmayı en az istediğiniz görevleri önce tamamlamaya çalışın. Bu, daha sonra daha kolay görevlere daha istekli yaklaşmanıza yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, iş yerinde ertelemeyi önlemenin yollarını ve bu alışkanlığın sağlık, finansal etkileri, cinsiyet ve stresle olan ilişkilerini inceledik. Ertelemenin çoğu zaman stresle birlikte ortaya çıktığını, farkındalık artırıcı aktivitelerin bu sorunla başa çıkmada yardımcı olabileceğini ve etkili zaman yönetimi stratejilerinin erteleme konusundaki olumlu etkilerini ele aldık. 

Çalışmaların düzenli takibi, zor işleri önceliklendirme ve dikkat odaklanması gibi tekniklerle, ertelemenin üstesinden gelmek mümkün. 

Bu makale, iş yerinde ve kişisel hayatta daha verimli ve sağlıklı bir yaşam için ertelemenin aşılmasına katkıda bulunabilecek bilimsel yaklaşımları sunmaktadır. Umarız bu bilgiler, ertelemeyi azaltmanıza ve daha fazla başarıya ulaşmanıza yardımcı olur. 

Ertelenen işler, kişisel gelişimi de olumsuz etkileyebilir. İş yerinde ve hayatta daha fazla ilerlemek için eksik olduğumuz alanlarda kendimizi geliştirmek, bilgi birikimimizi artırmak veya mevcut bilgiyi derinleştirmek, maddi ve manevi olarak daha iyi bir noktaya ulaşmamıza yardımcı olabilir.

Bir eğitim almak istiyor ve bunu sürekli erteliyorsanız, şimdi Laba eğitimlerimize göz atmanın tam zamanı!

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz