Barbie’nin Etkili Pazarlama Stratejilerini Markanızda Nasıl Uygulayabilirsiniz? | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

Barbie’nin Etkili Pazarlama Stratejilerini Markanızda Nasıl Uygulayabilirsiniz?

“Barbenheimer” akımıyla sosyal medyada milyonlarca etkileşim alan Barbie filminin başarısına başarı katan pazarlama stratejilerini açıklıyoruz.

cover-5-64f5cabc9c2f8176960492-min-65083788347b1777900170.jpg

Margot Robbie ve Ryan Gosling'in başrollerini paylaştığı “Barbie” filmi, Kuzey Amerika'da 165 milyon dolar, dünya çapında ise 337 milyon dolarlık çarpıcı gişe hasılatı ile beklentileri şimdiden karşıladı.

Pazarlama kampanyası için ayrılan 150 milyon dolarlık bütçe, filmin gişe hasılatının yüksek olmasının en önemli nedenlerinden biri. Film, bu bütçeyle tüm dünyada konuşulur hale gelirken, pazarlama kampanyasında kullanılan pembe rengin dünya çapında tükenmesine bile sebep oldu.

Bu makalemizde, yılın şüphesiz en çok konuşulan filmlerinden biri olan Barbie’nin, “Barbenheimer’’ akımından yapay zekayı kullanmaya kadar birçok başarılı pazarlama stratejilerinden bahsedecek ve bu stratejileri markanızda nasıl uygulayabileceğinizi açıklayacağız.

1. Müşterilerin Akılda Kalmasını Sağlayan Bir Renk Seçerek Marka Kimliğinizi Güçlendirin

Barbie'nin pazarlama kampanyası, markayla ilişkilendirilen ikonik pembe rengini benimsedi ve bu rengi markasının merkezi haline getirdi. Bununla birlikte, pembe rengi marka işbirlikleri sayesinde ön plana çıkarılarak Barbie filminin ilgi odağı oldu.

Barbie'nin bağlı olduğu Mattel şirketine göre, filmle işbirliği yapan en az 100 marka var. Mesela Airbnb, kiralık evlerden birini Barbie evi temalı pembe renge boyadı. Burger King, pembe bir “Barbie Burger’’ yarattı.

Primark, NYX Cosmetics, Forever 21, Gap, ve Crocs gibi markalar da Barbie ile iş birliği yapmak için harekete geçti. Barbie filmi, pembe rengini pazarlama stratejisinin merkezine koyarak marka kimliğini güçlendirdi, bu da markanın daha fazla akılda kalmasını sağladı.

Barbie filminden bir pazarlamacı olarak ders alarak siz de markanız için akılda kalıcı bir renk seçebilir ve hedef kitleniz üzerinde kalıcı bir izlenim bırakmasını sağlayabilirsiniz.

2. Dijital Pazarlamayı Kullanın 

Barbie filmi de birçok marka gibi dijital pazarlamayı pazarlama stratejisi olarak tercih etti. Film, kullanıcılara özel bir web sitesi kurarak, kullanıcıların kendi fotoğraflarıyla özelleştirilebilir Barbie posteri oluşturmalarını sağladı.

Bununla birlikte film, bir başka dijital pazarlama yöntemlerinden biri olan sosyal medyayı da kullanmayı ihmal etmedi. Filmin pazarlamacıları, reklam için sosyal medya fenomenleriyle işbirliği yapmanın yanı sıra, filmin daha da konuşulmasını sağlayacak Barbenheimer akımından da yararlandı. Bu akımın sebeplerinden biri Warner Bros. şirketiyle çalışan Oppenheimer filminin yönetmeni Christopher Nolan'ın Warner Bros. şirketinden ayrılmasıydı.

Oppenheimer’ın Universal Pictures aracılığıyla 21 Temmuz 2023’te yayınlanacağı kesinleşince ve Warner Bros.’un da Barbie filmini Oppenheimer ile aynı tarihte vizyona koyacağı belirtilince “Barbenheimer” akımı ortaya çıkmış oldu. İki filmin yarattığı bu akım sosyal medyada büyük bir etkiye sebep oldu.

Hem Oppenheimer filmi hem de Barbie tüm sosyal medyada konuşuldu. Bu akım sayesinde sosyal medyada Barbie hakkında yaklaşık 7 milyon paylaşım yapıldı ve Barbie ve Oppenheimer ile ilgili içeriklerin etkileşimi 277 milyona çıktı. 

Bu akıma ek olarak, yalnızca 2023'ün ilk yarısında TikTok, YouTube ve Instagram Reels’da #Barbie hashtagi önceki yıla kıyasla %145 daha sık kullanıldı. TikTok’ta da #Barbie hashtagini içeren videolar dokuz milyardan fazla izlendi. 

Barbie filmi gibi dijital pazarlamadan yararlanmanın birçok yolu var. Markanızı mümkün olduğunca çok kişiye ulaştırmak için web sitenizde etkileşimli içerik oluşturabilir, Barbie filmi gibi sosyal medya akımları yaratabilir veya dijital reklamcılığa yatırım yapabilirsiniz.

3. Yetişkin Kitleyi Hedefleyin 

Barbie filmi nostaljik pazarlama stratejisini kullanarak yetişkin kitleye ulaşmayı amaçladı. Bu strateji, Barbie ile birlikte büyüyen yetişkinlerin markayla olan nostaljik anılarının tekrar canlanmasını sağladı. Böylece film, sosyal medyada etkileşimini artırarak daha fazla kişiye ulaştı. 

Bir pazarlamacı olarak siz de markanızın geçmişteki değerlerini inceleyebilir, nostaljik unsurları bünyenize tekrardan katarak hedef kitlenizin artmasını sağlayabilirsiniz.

4. Yapay Zekayı Kullanın

Barbie filminin pazarlama kampanyası için tercih edilen bir diğer pazarlama stratejisi de yapay zekayı kullanmaktı. Barbie içeriği arandığında pembeye boyanan ve parıldayan Google sayfalarından, Burj Khalifa'daki yapay zeka destekli dev Barbie CGI’ya kadar yapay zeka birçok alanda kullanıldı. 

Pazarlama stratejinizi belirlerken siz de yapay zekadan yararlanabilir, hedef kitlenize daha rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Önerilen gönderi:

preview-18-65083bcc5f365615228263.png

Markanızı Büyütmenize Yardımcı Olacak 4 Dijital Pazarlama Stratejisi

Okuyun

5. Değişen Kültürel ve Sosyal Olaylara Uyum Sağlayın 

Barbie filminin bir diğer pazarlama kampanyası da toplumsal ve kültürel sorunların farkında olması ve bunu kampanyasında yansıtmasıydı. Barbie filminin güncel toplumsal ve kültürel sorunlara değinmesi hedef kitlesini artırmasını ve mevcut hedef kitlesiyle daha çok bağ kurmasını sağladı. 

Markanızın güncel kalmasını sağlamak, mevcut hedef kitlenizi kaybetmemek ve yeni kitle edinmek için gelişen kültürel ve toplumsal olayları yakından takip etmek önemlidir.

Sonuç olarak, Barbie filmi çok başarılı bir pazarlama kampanyası oluşturarak hem filmin uzun süre gündemde kalmasını sağladı hem de gişe hasılatının artmasına neden oldu. Film, dijital pazarlamadan, yapay zekaya kadar birçok platformu pazarlama stratejisi için kullandı.

Bu stratejilerin yanında “Barbenheimer’’ akımı yaratması ve Oppenheimer filmiyle rekabet içinde bulunması da filmin sosyal medyada daha fazla etkileşim almasını sağladı ve pazarlama kampanyasının başarısını artırdı. Barbie’nin bu etkili pazarlama stratejilerini siz de markanızda kullanarak gelirlerinizi artırabilirsiniz.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz