Şirketinizde Başarınızı İkiye Katlayacak Etkili Problem Çözme Becerisi Nasıl Kazanılır? | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

Şirketinizde Başarınızı İkiye Katlayacak Etkili Problem Çözme Becerisi Nasıl Kazanılır?

Şirketinizin başarısını artırmaya yardımcı olacak problem çözme becerilerini nasıl geliştirebileceğinizi bu makalemizde açıklıyoruz.

cover-1-64e6169a3d6ab124423447-min-64f1b29f7de9c413010462.jpg

İş dünyasında başarınızı artırmak için problem çözme becerisine sahip olmak kritik bir öneme sahiptir. Dünya Ekonomik Forumu’nun araştırmasına göre problem çözme, analitik düşünme, yaratıcılık ve liderlik gibi beceriler 2025 yılında işverenler tarafından aranacak ilk 15 beceriden biri olarak tanımlanıyor.

Bu makalede şirketinizin büyümesine katkı sağlayacak problem çözme becerisini nasıl kazanacağınızı açıklayacak ve Elon Musk’ın karşılaştığı olası sorunlarda hangi problem çözme tekniğine başvurduğuna değineceğiz.

Şirketinizde Karşılaştığınız Olası Bir Problemi Çözmek İçin;

1. Öncelikle Problemi Belirleyin

Bir sorunu çözmek için öncelikle onu tanımlamanız gerekir. Problemi tanımlamak için işe 5N1K sorularını sorarak başlayın. Problemin ana nedeni ortaya çıkana kadar bu soruları sormaya devam edin.

Aşağıdaki 5N1K Sorularını Sorarak Olası Problemin Nedenini Belirlemeye Başlayabilirsiniz:

Kim: Bu soruna hangi çalışanınız sebep oldu? 

Ne: Bu sorun şirketinizin ilerlemesini ne şekilde etkiliyor?

Nerede: Bu sorun nerede oluştu? Bu problem herhangi bir departmanı etkiliyor mu?

Ne zaman: Bu problem ne zaman meydana geldi? Belirli bir süre içinde çözülmesi gereken acil bir sorun mu?

Neden: Problem neden ortaya çıktı? Neden diğer çalışanları etkiliyor?

Nasıl: Bu sorun nasıl oluştu? İş akışlarını ve ekip üyelerinin üretken olmasını nasıl etkiliyor?

2. Tüm Olası Çözümleri Listeleyin ve Alternatif Çözümleri Belirleyin 

Bir sorunu çözmeye çalışırken mümkün olduğunca çok sayıda çözüm üretin. Kötü fikirleriniz olsa da bu fikirler üzerinden beyin fırtınası yapmak doğru çözümü bulmak için önemli bir adımdır.

Daha fazla fikir üretmek için anketleri ve tartışma gruplarını da kullanabilirsiniz. Ardından, olası probleminiz için alternatif çözümler belirleyin. Ancak, oluşturulan fikirlerin ve çözümlerin şirketin hedefleriyle tutarlı olduğundan da emin olmalısınız.

İşte Problem Çözme Sürecinde Yaratıcı Düşünmenizi Teşvik Edecek Birkaç Beyin Fırtınası Tekniği:

Önce Tek Başınıza Beyin Fırtınası Yapın: Ekip üyeleriyle bir araya gelmeden problemle ilgili tek başınıza beyin fırtınası yapın ve ekibiniz için bir taslak hazırlayın. 

Her Şeye Evet Deyin (İlk Başta): Beyin fırtınası yapmaya başladığınızda ekip üyelerinizin hiçbir fikrine hayır demeyin; mümkün olduğu kadar çok fikir elde etmeye çalışın. Çünkü farklı fikirlere sahip olmanız daha fazla çözümler elde etmenizi sağlar. 

Ekip Üyeleriyle Bire Bir Konuşun: Bazı ekip üyeleri grup ortamında fikirlerini paylaşmaktan çekinebilir. Sorunu ekip üyeleriyle birebir konuşarak çözmeye çalışın ve onları düşüncelerini paylaşmaya teşvik edin. Böylece tahmin ettiğinizden daha ayrıntılı fikirler elde edebilirsiniz.

3. Çözümleri Değerlendirin Ve Bir Çözüm Seçin

Probleminiz için belirlediğiniz alternatif çözümlerin olumlu ve olumsuz sonuçlarını değerlendirin. Tüm alternatif çözümleri, zaman, çalışanlar ve bütçe açısından analiz edin ve karşılaştırın.

Değerlendirme sürecinden sonra, sorunu çözme olasılığı en yüksek olan seçeneği seçin ve bu çözümün herkes tarafından kabul edilebilir olmasına, şirketin politika ve prosedürlerine uymasına ve uygulanmasının kolay olmasına dikkat edin.

Önerilen gönderi:

preview-2-64e61676614b5297573887.png

Şirketinizi Bir Adım Öne Taşıyacak SWOT Analizini Nasıl Yapabilirsiniz?

Okuyun

4. Seçilen Çözümü Uygulayın ve Takip Edin

Bir sonraki adım, seçilen en uygun çözümü uygulamayı içerir:

  • Öncelikle seçilen çözümü uygulamak için bir plan geliştirin.
  • Uygulamayı izlemek için hedeflerinizi tanımlayın ve bunları ölçülebilir hedeflere ayırın.
  • Uygulama için zaman çizelgesi tanımlayın.
  • Çözüm planını çalışanlara iletin.

Ayrıca, çözümün ilerlemesini ve sonuçlarını ölçmek adına düzenli olarak geri bildirim almak ve veri toplamak önemlidir. Bu yüzden, çözümü ölçebileceğiniz göstergeler oluşturmanız önemlidir. Geri bildirim ve verilere dayanarak çözümün işe yarayıp yaramadığını incelemeli ve gerektiğinde değiştirmeye de hazırlıklı olmalısınız.

Buna ek olarak Elon Musk, şirketlerinin olası problemini çözerken “First Principle” adlı problem çözme tekniğini kullandığını dile getirdi.

First principle(ilk prensip) tekniği; temel olarak belirli bir sorun hakkında bildiğinizi düşündüğünüz tüm varsayımları sorgulamak ve ardından sorunla ilgili yeni çözümler üretme sürecidir. Bu, olası sorunlara daha yaratıcı bir şekilde yaklaşmanıza yardımcı olabilir. 

Elon Musk'ın önerdiği 3 basit adımla bu tekniği hızlı bir şekilde nasıl kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz:

ADIM 1:  Problem için varsayımlarınızı belirleyin.

ADIM 2: Sorunu temel ilkelerine ayırın.

ADIM 3: Sıfırdan yeni bir çözüm yaratın.

Musk, First Principle tekniğinin nasıl işlediğini Kevin Rose ile yaptığı röportaj sırasında şu şekilde bahsetti:

“Pil paketleri her zaman maliyetliydi ve gelecekte de büyük olasılıkla pahalı olmaya devam edecektir. Tarih boyunca kilowatt saat başına 600 dolara mal olduğu için gelecekte bu fiyat daha düşük olmayacaktır. 

Bu yüzden, bu sorunu First Principle(ilk prensip) tekniğiyle incelediğimiz zaman ilk adım olarak “Pillerin materyalleri nedir? Bu malzemelerin borsa değeri nedir?” diye sormalısınız. 

Ardından, pil malzemelerini parçalara ayırın ve şunu düşünün: "Eğer bu malzemeleri Londra metal borsasından satın alsaydım bu malzemelerin her birinin maliyeti ne olurdu? Mesela, Londra metal borsasından satın alsaydınız bu maliyet büyük ihtimal kilowatt saat başına 80 dolar olacaktı. 

Bu yüzden, pil paket pahalılığına çözüm olarak malzemeleri Londra metal borsasından satın alabilir ve daha ucuz pillere sahip olabilirsiniz."

Sonuç olarak, problem çözme becerisini edinmek ve uygulamak şirket gelirinizi ve başarınızı artırmak için önemlidir. İş hayatınızda karşılaştığınız herhangi bir problemde yukarıda bahsedilen adımları uygulayabilir, Elon Musk gibi first principle tekniğini kullanabilir ve şirketinizin olası başarısını artırmaya yardımcı olabilirsiniz.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz