Daha Başarılı Ve Etkili Bir Lider Nasıl Olunur | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

Daha Başarılı Ve Etkili Bir Lider Nasıl Olunur? Elon Musk'tan İş Hayatınızda Kullanabileceğiniz 8 Liderlik Tavsiyesi

Elon Musk’ın daha başarılı ve etkili bir lider olmanız için verdiği liderlik tavsiyelerini bu makalemizde açıklıyoruz.

cover-new2-64d645c887d4c360350714-min-64dc904baa914259756928.jpg

Başarılı liderler, farklı vizyonları, stratejik düşünme yetenekleri ve etkili iletişimleri sayesinde iş dünyasında fark yaratırlar. Elon Musk, Tesla’dan SpaceX’e kadar birçok bilinen şirketin CEO’su ve çok başarılı bir girişimcidir. 

Günümüzde Musk, farklı hedefleri ve düşünceleriyle iş dünyasında fark yaratmaya devam etmektedir. 

Bu makalemizde günümüzün en önemli liderlerinden biri olan Elon Musk’ın daha başarılı ve etkili bir lider olmanız için verdiği tavsiyeleri açıklıyoruz.

İşte Elon Musk’ın Verdiği 8 Liderlik Tavsiyesi:

1. Başarısızlıktan Korkmayın

Elon Musk bir lider olarak başarısızlıktan korkmanın hedeflerinize ulaşmayı engelleyen bir duygu olduğunu savundu ve bu konu hakkında şu sözleri dile getirdi: 

“Başarısızlık sadece bir seçenek. Eğer işleriniz yolunda gitmiyorsa, yeterince yenilik yapmıyorsunuz demektir”. 

Musk gibi başarısız olmaktan korkmak yerine yeterince denediğinizden emin olmak önemlidir.  2018'de Musk’ın “Bir roket şirketi kurmak, para kazanmanın en saçma yollarından biri olmalı” diye bir tweet atması hem SpaceX hem de Tesla şirketlerini iflasın eşiğine getirdi. Musk’ın iki teknoloji şirketinde sahip olduğu CEO’luk görevini kaybetmesine sebep oldu. 

Elon Musk başarısızlıktan korkmuş olsaydı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en tanınmış şirketlerden ikisi artık var olmayabilirdi. Bunun yerine Musk, denemekten vazgeçmedi ve şirketlerini bugünkü konumuna getirdi.

Bu yüzden, başarısızlıktan korkmamalı ve başaramadığınız durumlardan ders almalısınız. Böylece, hatalarınızı daha iyi saptayabilir ve gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz.

2. Geri Bildirim İstemekten Korkmayın

Musk, sorunları çözmek ve iş yerinde gerekli iyileştirmeleri yapabilmek için geri bildirim almanın çok önemli olduğunu vurguluyor. Yıllar önce Mashable sitesine verdiği röportajında Musk, geri bildirim almakla ilgili düşüncelerini şu şekilde dile getirdi: 

“Bence vereceğim en iyi tavsiye; ne yaptığınızı ve nasıl daha iyi yapabileceğinizi anlayabilmek için sürekli olarak geri bildirim almaktır. İş yerinde sürekli geri bildirim alarak nasıl daha iyi olabileceğinizi düşünebilir ve kendinizi bu konu hakkında sorgulayabilirsiniz”.

Bu yüzden bir lider olarak geri bildirim almak, yeni bakış açısı edinmenizi sağlayabilir ve kendinizi geliştirmenize olanak tanıyabilir.

3. Öğrenmeye Devam Edin ve Meraklı Olun

Musk çok başarılı ve tecrübeli bir lider olmasına rağmen öğrenmeye devam etmek istemesi onun liderlik tarzının en önemli bileşenlerinden biridir. Musk’ın sürekli olarak araştırma yapması, merak etmesi ve bilgi açlığını gidermek için farklı alanlar araması da onun çevresindeki kişilerin mevcut bilgisine dayanmadığı anlamına da gelir. 

Musk öğrenme ile ilgili şu sözleri dile getiriyor:

"Çok kitap okumak ve birçok insanla etkileşimde kalmak, neredeyse her şey hakkında bilgi edinmenizi sağlar." 

Bu yüzden, iyi bir lider olmak için öğrenmeye sürekli olarak devam etmeli ve kendinizi güncel tutmalısınız.

4. Alçak Gönüllü ve Empati Sahibi Bir Lider Olun 

Elon Musk, alçakgönüllü ve empati sahibi bir lider olmanın önemli olduğunu dile getirdi. Empati sahibi bir lider olmak için liderlerin performanslarını artırmaları gerektiğini savunuyor.

Buna ek olarak, empati sahibi olmayan ve sadece güç sahibi olmak için lider olan insanların etkili liderler olmadığı da bilimsel araştırmalarla destekleniyor. 

Münih Teknik Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, narsist liderlerin, ekip performansını negatif olarak etkilediklerini ortaya koydu. 

Buna ek olarak, 2015’de Academy of Management Journal'da yayınlanan bir çalışmada alçakgönüllü ve empati sahibi olan liderlerin genellikle ekibin performansını artırdığı ortaya çıktı.

Bu yüzden, alçak gönüllü ve empati sahibi bir lider olmak, kendi üretkenliğinizin artmasına olanak sağlayabilir ve ekibinizin performansını artırabilir.

5. Problem Çözme Becerisinde Ustalaşın

Elon Musk, bir lider olarak problem çözme becerisini geliştirmenin önemli olduğunu savunuyor. Problem çözme becerisini geliştirmek, sorunlara farklı açıdan bakmanızı ve yenilikçi çözümler üretmenizi sağlar. 

Elon Musk, Chris Anderson ile yaptığı bir TED konuşmasında, problem çözme becerisi sayesinde sorunlara çoğu insandan farklı bir bakış açısıyla baktığını belirtti. Musk, başkalarının varsayımları ile ilgilenmeden, sorunun kökeni ortaya çıkana kadar soru sormaya devam ettiğini de dile getirdi. Böylece, soruna nasıl yaklaşılması gerektiğini belirlediğini ve bu becerinin yenilikçi çözümler oluşturmasına katkı sağladığını vurguladı.

6. Şirket İçin Belirlenen Hedeflerin Ulaşılması Konusunda Israrcı Olun

Elon Musk şirketler için belirlenen hedeflerin ulaşılması gerektiğini ve liderlerin bu konu hakkında ısrarcı olmaları gerektiğini dile getiriyor.

Örneğin, Tesla şirketinin yönetim biçimi, şirket hedeflerini gerçekleştirme üzerine odaklanmıştır. Musk, şirket hedeflerinin gerçekleştirilmesinde liderlerin ısrarcı olması gerektiğini ve bir şirketin hayatta kalması, büyümesi ve vizyonunu gerçekleştirmesi için belirlenen hedeflerin tamamlanması gerektiğine inanıyor.

Bu yüzden, şirketinizin büyümesi ve gelişmesi için belirlenen hedeflerin ulaşılması konusunda ısrarcı olmalı ve ekip üyeleriyle bu hedefe yönelik işbirliği yapmalısınız.

Önerilen gönderi:

preview-64945f616829c859970058.png

Helen Edwards: "Eğer nereye ve nasıl bakacağınızı bi̇li̇rseni̇z bugünün marji̇nal davranışları yarının altın kutusu olabi̇li̇r "

Okuyun

7. Sık Toplantı Yapmayın

Musk bir lider olarak sık toplantı yapmanın liderlerin üretkenliğini düşüreceğini savunuyor ve bu konu hakkındaki düşüncelerini şu şekilde dile getiriyor:

"Şirketinizde acil çözülmesi gereken bir konu yoksa, sık toplantı yapmaktan kaçınmalısınız. Acil bir durum olduğunda sorunu çözmek için toplantılar düzenlemeli ardından toplantı sıklığını hızla düşürmelisiniz".

Sık ve aşırı yapılan toplantılar, iş akışının bozulmasına ve üretkenliğin azalmasına sebep olabilir. Bu yüzden, bir lider olarak sık toplantı yapmaktan kaçınmalısınız.

8. Şirketiniz İçin İşe Yaramayan Kuralları Değiştirin

Şirketinizde işe yaramayan kuralları uygulamaya devam etmek, şirketinizin ilerlemesini ve büyümesini engelleyebilir. 

2018'de Elon Musk’ın kendi yöneticilerine attığı bir e-postada, yöneticilerin kendi kararlarını vermek için her zaman sağ duyularıyla hareket etmeleri gerektiğini tavsiye ediyor ve bu konuda şu sözleri ekliyor:

“Şirketin kuralına uymak size saçma geliyorsa o kuralı mutlaka değiştirmelisiniz.”

Bu yüzden bir yönetici olarak, şirket içerisindeki kuralların işe yaramadığını düşünüyorsanız, şirketinizin verimliliğini artırmak ve ilerlemesine katkı sağlamak için var olan kuralları değiştirmek önemlidir.

Sonuç olarak, başarılı lider olmak için Elon Musk’ın verdiği bu tavsiyeleri kendi liderlik stilinize entegre edebilir ve siz de iş hayatınızda fark yaratan bir lider olabilirsiniz. Ayrıca, bu tavsiyeler sayesinde şirketinizin gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz