İş Başvurunuzda Sizi Diğer Adaylardan Bir Adım Öne Taşıyacak Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır? | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

İş Başvurunuzda Sizi Diğer Adaylardan Bir Adım Öne Taşıyacak Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır?

İş başvurusunda bulunduğunuz şirket, sizden CV’nizi destekleyen bir motivasyon mektubu yazmanızı da talep edebilir. Bu makalemizde iş başvurusu sürecinde sizi diğer rakiplerinizden ayıracak bir motivasyon mektubu nasıl yazılır? Açıklıyoruz.

315-2-64be3b9b664bc866578885-min-64cb6d7c01584879560752.jpg

Motivasyon mektupları, iş başvurusunda bulunurken ilgili kurumun sizden istediği evraklardan biridir. Bir motivasyon mektubu, sizin hedeflerinizi ve niyetlerinizi karşı tarafa açık bir şekilde iletmenizi sağlar. 

Forbes dergisinin yayınladığı makaleye göre, ResumeLab tarafından yapılan bir ankette, işe alım görevlilerinin %83'ü, zorunlu olmamakla birlikte, bir ön yazı eklemenin sizi diğer adaylardan ayırdığını belirtmektedir.

Ayrıca, AT&T şirketinin insan kaynakları müdürü de "Birçok kişinin şu anda yaptığı en büyük hata, özgeçmişini gönderirken motivasyon mektubu yazmayı atlamalarıdır" diyor. Motivasyon mektupları iş başvurusu sürecinde çok etkilidir ve iyi yazılmış bir motivasyon mektubu, mülakat hakkı kazanma şansınızı artırabilir.

Bu yüzden, motivasyon mektubu yazarken dikkate almanız gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bu makalede, başarılı bir motivasyon mektubu yazmak için ipuçlarını ve stratejilerini ele alacağız.

1. Yalın Bir Dil Kullanın

Motivasyon mektubunuzda yalın ve açık bir dil kullanmaya özen göstermeniz önemlidir. İşe alım yapan şirketin insan kaynakları, başvurduğunuz pozisyona uygun olup olmadığınızı anlamaları için çok kısıtlı zamana sahiptir. 

Bazı kaynaklar, insan kaynaklarının motivasyon mektubunu okumak için sadece birkaç saniyeye sahip olduklarını bile iddia ediyor. 

Bu yüzden, karşı tarafa kendinizi net bir şekilde ifade etmeli, motivasyon mektubunuzda karmaşık cümle yapıları kurmaktan kaçınmalısınız. 

Ayrıca, kendiniz hakkında iş başvurusuyla alakalı olmayan bilgi vermemek de önemlidir. 

Motivasyon mektubunuzda karşı tarafın sizi neden işe alması gerektiği konusunda ikna etmeye çalışırken bazen gereksiz detay verebiliyor ve iş pozisyonu ile pek de alakası olmayan bilgileri paylaşabiliyoruz.

Bu durum, motivasyon mektubunuzun gerektiğinden daha uzun olmasına yol açarken daha az anlaşılır olmanız, sizin için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Bunun yerine, sadece iş pozisyonunda istenilen becerilere sahip olduğunuzu belirtmek ve karşı tarafı bunun için ikna etmek yeterlidir. Böylelikle daha açık ve yalın bir motivasyon mektubuna sahip olursunuz.

2. Başvurmak İstediğiniz Şirket ve Pozisyon Hakkında Önceden Araştırma Yapın

Motivasyon mektubunuzu yazmaya başlamadan önce, başvurmak istediğiniz şirket ve iş pozisyonu hakkında daha fazla bilgi edinmek önemlidir. 

İşe alım yöneticileri, sorunlarını çözmelerine yardımcı olabilecek kişileri bulmak istediği için daha önce yaptığınız araştırmaya dayanarak, şirketin ne yaptığını ve karşılaştığı bazı zorlukları bildiğinizi motivasyon mektubunuzda gösterin

Kısaca, şirketin misyonunu ve başvurulan iş pozisyonundan beklentileri anlamak, motivasyon mektubunda kendiniz hakkında vermek istediğiniz bilgiyi seçmenize ve özelleştirmenize olanak sağlayacaktır.

3. Kişisel Becerilerinizden Bahsedin

Bir motivasyon mektubu kendi becelerinizden bahsetmek ve güçlü olduğunuz yönlerinize değinmek önemlidir. 

Ayrıca, birkaç etkileyici cümleyle bu iş pozisyonu için neden en uygun kişi olduğunuzu da açıklayabilirsiniz. 

Buna ek olarak, başvurduğunuz iş pozisyonu ile alakalı deneyimleriniz, becerileriniz, eğitiminiz veya edinidiğiniz sertifikalarınız hakkında net ayrıntılar da paylaşabilirsiniz. Böylelikle şirketin başvurduğunuz iş pozisyonu için doğru bir aday olup olmadığınızı anlamasına yardımcı olursunuz.

Ayrıca, iş pozisyonuna uygun olan becerilerinizden bahsetmenin yanı sıra her şirkette sahip olunması gereken yeteneklerinizden de bahsedebilirsiniz.

Kariyer stratejisti ve Knockout CV'nin yazarı olan John Lees, şu anda hemen hemen her sektörde herkesin sahip olması gereken iki beceri olduğuna dikkat çekiyor: “uyum sağlama” ve “hızlı öğrenme” 

Bu becerileri gösteren kısa örnekleriniz varsa, bunları da CV’nize ekleyebilirsiniz.

4. Daha Önce Elde Ettiğiniz Başarınızdan Bahsedin

Başvurduğunuz iş pozisyonuyla doğrudan ilgili, ölçülebilir bir başarınız varsa motivasyon mektubunuza ekleyebilirsiniz. Amaç, olası işvereninizin aradığı adayın siz olduğuna ikna etmektir.

Örneğin, geçmişte kazandığınız bir başarıyı şu şekilde bahsedebilirsiniz : "X şirketinde bir iş analisti olarak, iş performansını %28 artıran yeni komut dosyalarını uygulamak için kendim geliştirdiğim bir yazılımdan yararlandım.”

Böylelikle somut bir örnek vermek, başvurduğunuz kurumun becerilerinizden ve şirkete katkı sağlayacağınızdan emin olmasına olanak sağlayacaktır.

5. İşe Başvurma Nedeninizi Açıklayın

Bir motivasyon mektubunda işe başvurma nedeninize mutlaka değinmelisiniz. Bazı kurumlar kendi web sitelerinde iş başvurusu sürecinde “Neden bizimle çalışmak istiyorsun?” şeklinde bir soru yöneltebilir. Bu soruyu, motivasyon mektubunuzla cevaplandırmak, şirketin sizin işe başvurma sebebinizi ve ilerideki hedeflerinizi daha iyi anlamasına olanak tanır.

Buna ek olarak motivasyon mektubunuzda, bu soruya rakiplerinizden farklı cevaplandırmak için kendi becerilerinizin bu iş pozisyonuna nasıl bir katkı sağlayacağına da değinebilirsiniz. Böylelikle, sizin kişisel olarak diğer adaylardan farklı olarak ne yapabileceğinize dair başvuru yaptığınız şirketin fikir sahibi olmasına yardımcı olursunuz. 

Önerilen gönderi:

image-file-74-6666fb1c38bb2963517237-6690e67ec1c74171184661.webp

Kariyerinizin Gelişimi İçin En Çok İşe Yarayan Sertifikalar

Okuyun

6. Özgeçmişinizdeki Bilgileri Tekrarlamayın

Motivasyon mektupları özgeçmişinizin yer aldığı dosya ile birlikte gönderilse de iki dökümanın aynı olmamasına dikkat ediniz. 

Örneğin, motivasyon mektubunda özgeçmişinizde bahsetmediğiniz yeni becelerinize değinebilirsiniz. Ayrıca, özgeçmişinizde yeni kazandığınız bir beceriyi yeteri kadar açıkladığınızı düşünmüyorsanız motivasyon mektubunda daha ayrıntılı bir şekilde açıklayabilirsiniz.

Ancak, hem özgeçmişinize hem de motivasyon mektubunuza aynı bilgiyi eklemeniz gerekiyor ise, aynı içeriği kopyalayıp yapıştırmak yerine "özgeçmişimde de bahsettiğim gibi" şeklinde cümle kalıpları kullanarak aynı bilgiyi motivasyon mektubunda da paylaşabilirsiniz.

Böylece hem kendinizi tekrarlamamış olursunuz hem de edinimleriniz ve becerileriniz hakkında olası işvereninizin daha fazla bilgi sahibi olmasına olanak tanırsınız.

Sonuç olarak, bir motivasyon mektubu yazarken, kendinizi en iyi şekilde ifade etmeyi amaçlayın. Kendinize özgü becerilerinizden ve hedeflerinizden bahsetmek, somut örnekler vermek ve yalın bir dil kullanmak motivasyon mektubunuzun etkileyici olmasına yardımcı olacaktır. 

İyi bir motivasyon mektubu, hedeflerinizi ve niyetlerinizi karşı tarafa en iyi şekilde aktarmanızı sağlayarak istediğiniz başarıyı elde etmenize yardımcı olacaktır.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz
Konuya göre kurslar:
«Etkin Yöneticilik ve Liderlik»
İşletme ve Yönetim
Eğitmen Beril Atakul
31 Temmuz 2 Eylül
Beril Atakul