Dünyayı değiştiren 10 tesadüfi icat | Laba işletme okulu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

Dünyayı değiştiren 10 tesadüfi icat

Süper yapıştırıcı, Botoks, Coca-Cola veya Kabarcık sargısı nasıl ortaya çıktı?

image2-611643c70bf1d657067405-min-647720d93035f221044728.jpg

Birçok başarılı ürün hikayesi, gözden kaçmış bir hata veya kazayla başladı. Bir mucit ve girişimcinin yeteneği, beklenmedik bir bulgunun potansiyelini görmek ve onu ticari bir ürüne dönüştürmektir.

BestLife makalesinden 10 ilham verici hikaye seçtik.

#1. Yapışkan not kağıdı

Yapışkan not kağıdı, Amerikan şirketi 3M'de çalışan bir bilim adamı olan Dr. Spencer Silver'ın başarısız deneyleri sayesinde ortaya çıktı. Yapışkan bant için dayanıklı yapışkan bir madde üzerinde çalıştı, ancak beklenmedik bir sonuç aldı: Yüzeye zayıf şekilde yapışan bir yapıştırıcı elde edilmiş. Dr. Silver ilginç bir şey icat ettiğini biliyordu, ancak 12 yıl boyunca bu buluş için bir kullanım bulamadı.

Çözüm, 3M'de çalışan başka bir bilim adamı Art Fry'dan geldi. Fry kilise korosunda şarkı söylerdi ve şarkı kitaplarından sürekli düşen kitap ayracı onu rahatsız ederdi. Art Fry, Silver'ın kağıt ayıracına ince bir kat yeni yapıştırıcı sürmesini önerdi ve kağıt ayracının kağıda sağlam bir şekilde hem yapıştırıldığı hem de soyulduğu ortaya çıktı. Böylece 1977'de, bugün hemen hemen her ofiste ve her evde bulunan yapışkan not kağıdı ortaya çıktı.

#2. Mikrodalga Fırın

Mühendis Percy Spencer ve ilk mikrodalga fırınlardan biri

1945'te Raytheon mühendisi Percy Spencer, askeri sanayi için yüksek frekanslı bir mikrodalga yayıcı üzerinde çalıştı. Spencer aleti çalıştırırken cebinde bulunan çikolatanın erimiş olduğunu fark etti.  Böylece mühendis, yiyecekleri ısıtmak için mikrodalgaları kullanma fikrini ortaya attı. İki sene sonra, Raytheon dünyanın ilk mikrodalga fırınlarını piyasaya sürdü. Bunlar askeri hastanelerde ve kantinlerde gıdaların buzunu eritmek için kullanılan hacimli dolaplar idı. İlk ev tipi mikrodalga fırın 1955'te piyasaya sürüldü ve 7 yıl sonra Sharp, mikrodalga fırınların seri üretimini başlattı.

#3. İlk yapay tatlandırıcı

İlk yapay tatlandırıcı olan sakarin, 1878'de Konstantin Fahlberg tarafından tesadüfen keşfedildi. O zamanlar Rus kimyager Johns Hopkins Üniversitesi laboratuvarında çalışırdı. 2-Toluensülfonamidin oksidasyonu ile ilgili deneyler sırasında, bilim adamı ortaya çıkan maddeyi yanlışlıkla tattı ve tatlı olduğu ortaya çıktı. 1884 yılında Fahlberg sakarin için bir patent aldı ve ticari üretimine başladı. Ürün bugün de hala şeker ikamelerinden biri olarak kullanılmaktadır.

#4. Süper Yapıştırıcı

1942'de Amerikalı kimyager Harry Coover, silah dürbünleri için şeffaf bir plastik malzeme geliştirdi. Deneyler sonucunda, farklı bir yüzeye yapışan çok yapışkan bir madde yanlışlıkla keşfetti. O anda, keşfe çok fazla önem verilmedi, ancak 9 yıl sonra Coover ve Eastman Kodak'taki meslektaşı Fred Joyner, bu maddeyi - siyanoakrilatı - yanlışlıkla elde etti. Bilim adamları, güvenilirlik açısından benzersiz bir yapıştırıcı keşfettiklerini fark ettiler. 1958'de önce Eastman 910 ve daha sonra Süper Yapıştırıcı olarak satışa çıktı. Coover ayrıca, Süper Yapıştırıcısının sadece sert malzemeleri değil, aynı zamanda insan dokusunu da bağlayabildiğini keşfetti. Vietnam Savaşı'ndan günümüze kadar ameliyatlarda dikiş yerine siyanoakrilatlar kullanılmıştır.

#5. Botoks

Botulinum Toksin, insanlığın bildiği en güçlü zehirlerden biridir. Dünya Savaşı sırasında biyolojik silah olarak kullanılmıştır. Bununla birlikte, 50'li yıllarda bilim adamları, saflaştırılmış bir maddenin hedeflenen enjeksiyonunun spazmodik kasları gevşettiğini keşfettiler, bunu da tıpta kullanılabileceği anlamına geliyordu.

Botulinum Toksin ilk kez San Francisco'dan bir oftalmolog olan Alan Scott tarafından şaşılık ve blefarospazmı (sık sık istemsiz göz yanıp sönmesi) düzeltmek için hastalarda kullanıldı. Tedavi iyi sonuçlar verdi ve Amerikan ilaç şirketi Allergan, Botulinum Toksin haklarını satın aldı. Böylece 1980'de Botulinum Toksin ilacı ortaya çıktı. Yan etki - kırışıklıkların düzeltilmesi - neredeyse 10 yıl sonra ortaya çıktı. Göz doktorunun hastalarından biri, birkaç enjeksiyondan sonra kırışıklıklarının kaybolmaya başladığını fark etti. 90'lı yıllarda, kozmetik amaçlı kullanımı resmi olarak sadece 2002 yılında onaylanmış olmasına rağmen, botoks güzellik endüstrisinde hızla yayıldı.

#6. Kalp temposunu ayarlayan alet

Amerikalı mühendis Wilson Greatbatch, nakledilebilir kalp temposunu ayarlayan aleti 1956'da bir hata sonucu icat etti. Bilim adamı, kalp atış hızını kaydetmek için bir cihaz üzerinde çalışırken yanlış transistör kullandı. Sonuç olarak, cihaz ritmi kaydetmek yerine, kalbin atışını taklit eden elektriksel dürtüleri gönderdi.

Greatbatch buluşunu cerrah William Chardak'a gösterdi. Birlikte cihazı değiştirdiler. 1958'de bu kalp temposunu ayarlayan aleti önce köpeğin sonra 1960'da bir adamın kalp atışlarını kontrol ettiler.

#7. Coca-Cola

Coca-Cola tarifi Atlantalı eczacı Dr. John Stith Pemberton'a aittir. Pemberton, yaralanmalar ve ameliyatlardan sonra morfin bağımlısı olduğu İç Savaş gazisiydi. Eve döndüğünde, bağımlılık için bir çare aramaya başladı ve kokain ve kafein ile alkollü bir içecek yarattı. Yasaklamanın getirilmesinden sonra, alkolün reçeteden çıkarılması ve şeker şurubu ile değiştirilmesi gerekiyordu. Ürüne "Coca-Cola" adı verildi ve eczanelerde morfin ve opioid bağımlılığı için ilaç olarak, depresyon, sinir bozuklukları, mide ve böbrek hastalıklarına çare olarak satıldı. İçecek popüler olmadı ve Pemberton yoksulluk içinde öldü. Ölümünden sonra, Coca-Cola'nın hakları, daha sonra The Coca-Cola Company'yi kuran bankacı Eiza Griggs Candler tarafından satın alındı.

#8. Vulkanize kauçuk tekerlekler

Araba lastikleri gibi dayanıklı kauçuk ürünler yapmak için kullanılan vulkanize kauçuk, 1839'da Charles Goodyear tarafından icat edildi. Amerikalı yıllardır lateks (kauçuk) ile çalışıyor, ancak sıcak bir ocakta gri ile karıştırılmış kauçuk damlalarına yanlışlıkla çarptıktan sonra dayanıklı bir malzeme elde etmeyi başardı. Kömürleşmiş kenarlar vulkanize olmuştur ve artık normal lateks gibi yapışkan ve kırılgan değildir.  1844 yılında Goodyear buluşunun patentini almayı başardı. Yakında, ilk kauçuk lastikler ortaya çıktı.

#9. Vaseline

Genç kimyager Robert Chesborough, yeni keşfedilen petrol ve işlenme olanaklarıyla ilgileniyordu. Tarlalardan birinde, sondaj kulelerine yapışan yapışkan bir kütle onun dikkatini çekti. Chesborough, işçilerin bu maddeyi yaraları ve yanıkları tedavi etmek için kullandığını fark etti ve iyileştirici özelliklerini incelemeye başladı. 1870 yılında, eczanelerde "petrol jölesi" adı altında biraz değiştirilmiş bir bileşim ortaya çıktı ancak bu ürün satılmıyordu: Petrol yanıcılıkla ilişkilendirildiği için isim alıcıları korkutuyordu. Sonra Chezborough, Alman wasser (su) ve Yunan elaion (zeytinyağı) kelimesinden Vazelin adını buldu. Yeni ticari marka altında, ürün hızla popülerlik kazandı ve birkaç yıl sonra Cheseborough, Kraliçe Victoria tarafından şövalyelik ile ödüllendirildi. 

Bugün Vaseline markası Unilever'e ait olup, bunun altında bir dizi cilt bakım ürünü üretilmektedir. Ve "Vaseline" kelimesi sembolik haline geldi: Bu isim altındaki bir ürün birçok marka tarafından üretiliyor.

#10. Kabarcıklı rulo sargı

Günümüzde kırılgan eşyaları paketlemek ve stresi azaltmak için kullanılan kabarcık sargısı, Amerikalı Alfred Fielding ve İsveçli Mark Chavan'ın bir buluşudur. 1950'lerin sonundan bir garaj girişiminin klasik hikayesiydi: İki genç adam kendilerini zengin edecek bir ürün yaratmak istedi.

İlk buluşları, iki banyo perdesinden yapıştırılan duvar kağıdı oldu. Perdelerin arasına hava kabarcıkları girerek alışılmadık bir desen oluşturdu. Bu tür duvar kağıtlarının temizlenmesi kolay olmasına ve o zaman için uygun görünmesine rağmen tüketiciler ürüne ilgi göstermedi. Fielding ve Chavan pes etmediler ve malzemelerini seralar için sargı olarak sunmaya başladılar ama bu konuda da başarısız oldular.

Mucitler sargı için yeni kullanımlar bulmaya devam ettiler ve bunlardan biri kırılgan malzemelerin ambalajlanmasıydı: Hava kabarcıkları vuruşları iyi bir şekilde yastıkladı. Gerçek başarı ve zenginlik, ürün IBM'e gösterildiğinde geldi. O zaman, ilk iş bilgisayarları satışa çıktı ve kırılgan mekanizmaları taşımak için güvenilir yastıklama ambalajlarına ihtiyaç vardı.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz