Paydaş analizi, projenin en başında yapılmalı ve dokümantasyon kapsamına dahil edilmelidir.
Perry McLeod'un tavsiyeleri
#1. Tüm paydaşları belirlemek.
#2. Paydaşları insanlar ve insan olmayanlar, kullanıcılar ve kullanıcı olmayanlara ayırmak.
#3. Tanımlarını, hedeflerini ve sorumluluklarını oluşturmak.
#4. Hedeflerin ve sorumlulukların birbirlerine uyumlu olduğundan emin olmak.
#5. Kullanıcının ihtiyaç duyduğu her şeyi ve sistemde ihtiyaç duyabileceği her şeyi tespit etmek için proje ekibi, personel, KOBİ ve kullanıcılar ile birlikte çalışmak.
#6. Yukarıda belirtilen görevleri KOBİ'ye veya diğer yönetime vermek. Bu, iş nesnelerini, kuralları veya diğer gereksinimleri toplamaya başlayabilmek için zaman veriyor.
#7. İş süreçlerine ek olarak, paydaşın coğrafyasını ve önemli olabilecek diğer genel özelliklerini de sormak.
#8. Çok sayıda etkinlik ve kullanıcıyla, kullanıcıları etkinliklere bağlayan matris oluşturmak. Örtüşmeleri, farklılıkları ve ortak eylemleri görmek gerçekten yararlıdır.
А. Temel ve kalıcı ilişkilendirmeler
RA. Belirli bir kurala dayalı güçlü bir ilişkilendirme.
TA. Geçici olan kararsız bir ilişkilendirme. Kullanıcının bu eylemle ilişkisi koşulludur. Koşul karşılandığında, bağlantı yalnızca geçici olarak kullanılabilir.
#9. Ardından, soyut bir kullanıcıya indirgenebilecek ortak eylemler arayan paydaşlardan soyutlamak.
#10. Bundan sonra kimin ne yapması gerektiği, kimin neye erişimi olduğu ve kimin hiç erişime ihtiyacı olmadığı konusunda net bir fikir var.
#11. Kullanıcıların iş süreçlerine dahil olmasıyla, hangi kullanım durumlarına ihtiyaç duyacağını ve kaç kullanım durumu olacağını görmek çok kolay.
#12. Kullanım stratejileri eylemlere dönüştürmek.
#13. Paydaş analizini başka birine devredilebilseydi, hangi iş nesnelerinin ve kurallarının hangi kullanım durumlarına gireceği konusunda bir fikir olurdu.
#14. İyi bir kullanım senaryosu, katkıda bulunanlar, kullanıcılar, iş nesneleri, tetikleyiciler listesiyle, etkili bir kullanım senaryosu modeli başlatılmaya hazır.