Kariyerinizi Mahvedecek 4 Davranış | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

Kariyerinizi Mahvedecek 4 Davranış

Kariyer sahibi olan kişiler işlerinde hangi durumlarda çıkmaza girerler veya sahip oldukları işlerini kaybetmeye sebebiyet veren etkenler nelerdir ?

2-6453c45b55823595267098-min-645cfb12e0d02759291426.jpg

Kariyer geliştirmek  top oynamak gibidir. İstediğiniz kadar akıllı olun, tek bir hatanız sizi yedek kulübesine gönderebilir. Harvey Weinstein gibi nadir olanlar ise  çöker ve tüm haber manşetlerinden bir gecede düşerler. Ancak çoğu, fark etmeden geleceklerini aslında mahvetmiş olurlar. 

Sizlere en parlak kariyeri bile mahvetmenin en iyi yollarını bir araya topladık. Uzun süredir kariyerinizi kontrol altına almayı düşünüyorsanız, ancak nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız, bunları bir yere not alabilirsiniz.

İstatistik verileri

VitalSmarts  Danışmanlık firmasına göre, ABD'deki her 4 çalışandan 3'ü kariyerine ciddi şekilde zarar veren ölümcül hatalar yaptı:

  • %31'i bunun kendilerine terfi ve hatta  iş kaybına bile mal olduğunu  söyledi
  • %27'si hata yapmanın iş ilişkilerine zarar verdiğini düşünüyor
  • %11'i uygunsuz davranışların itibarlarını zedelediğine inanıyor ve 

Ankete katılanların %83'ü ise meslektaşlarının veya tanıdıklarının kariyerlerini, itibarlarını veya işlerini kaybetmelerine neden olan bir hata yaptıklarına tanık olduklarını belirtti.

Birinci sebep: Yalan ve dolandırıcılık

Amerikalı nörofizyologlar,  Bir kişi ne kadar sık ​ ve fazla yalan söylerse, itibarının zedelenmesinin o kadar kolay olduğunun açıklamasını yapıyor. Gerçek şu ki, beyindeki utanç ve çekingenlikten sorumlu olan amigdala bölümünün aktivitesi sık "alıştırma" ile maalesef azalır.Sürekli küçük yalanlar söylendiğinde ise insanlar yavaş yavaş bu sürecin içine çekilir ve amigdala bölümünün aktivitesi azaldığından ötürü yalan söylendiğinde gerçekleşen duygusal rahatsızlık ortadan kaybolmuş olur.

Superjob portalı,en sık hangi mesleklerin iş ile ilgili yalan söylediğini bulmaya karar verdi. Anket sonuçlarına göre, yalan söylemeye en güçlü yatkınlık aşağıdaki şekilde gösterildi:

  • satış temsilcileri - %61
  • satış müdürleri - %58
  • kredi uzmanları - %56
  • terziler / moda tasarımcıları - %54
  • reklam çalışanları - %54

Peki kimlerin kariyeri yalan söylemekten ve dolandırıcılıktan ötürü mahvoldu:

  • Örneğin,Avustralya demiryolları başkanı James Pinder ve Melbourne taşımacılık şirketi olan Metro Trains'in yöneticisi Peter Bollas, rüşvet iddiasından ötürü kovuldu ve soruşturma altına alındılar.
    Soruşturmada,  2020'de bu yöneticilerin bir temizlik şirketi olan Transclean'ın yönetiminden düzenli olarak "bahşiş" aldıklarını kanıtladı. Buna ek olarak, Sayın Bollas’a 320 bin Avustralya doları değerinde  "hediye" olarak yeni bir  bahşiş tahsis edildiği ortaya çıktı. Ayrıyetten, Transclean'ın covid ile mücadelenin bir parçası olarak trenlere uygulanması gereken  antiseptiğin uygulanmadığını "fark etmemişler".
  • Bu duruma ek olarak,  Yahoo!'nun CEO'su Scott Thompson, sahte özgeçmişi nedeniyle  görevinden alındı. Şirketin yatırımcılarından biri, Thompson'ın hakkındaki bilgilerin yalan olduğunu keşfetti. Yargılama sırasında, Thompson'ın çalışma sırasında hiç bir özgeçmiş sunmadığı ve özgeçmişinin kontrol edilmediği ortaya çıktı. Şirkete kabul edildikten sonra da gerekli becerilere ve sahte bilgilere sahip başka bir  özgeçmiş sunduğu anlaşıldı.

Sebep №2: Sosyal medyada çok açık paylaşımlar

We Are Social şirketi tarafından yapılan bir araştırmaya göre ortalama bir insan günde 2,5 saatini sosyal medyada geçiriyor. Aktif bir sanal yaşam ve çok sayıda takipçiniz olabilir  ancak bu durum aleyhinize çalışmadığı sürece iyidir. 

Giderek daha fazla şirket, çalışanlarının çevrimiçi ortamda ne yaptığıyla ilgileniyor. HeadHunter'a göre, işverenlerin %36'sı personellerinin sayfalarını sosyal ağlarda periyodik olarak kontrol ediyor, %6'sı da bunu düzenli olarak yapıyor.

Çalışanların tartışmalı paylaşımlarıyla ilgili skandallar genellikle işten çıkarmalara  yol açabiliyor. Unutmayın: siz gönderiyi sildikten sonra bile paylaşımınızla ilgili bazı detaylar kalmış olabilir.

Kariyeri sosyal medya yüzünden mahvolanlar:

  • Amerikalı Connor Riley, Cisco'dan bir teklif alıp haberi hemen Twitter takipçileriyle paylaştı.Fakat Riley'nin hatası, paylaşımının şirket için çok ironik  hatta saldırgan olmasıydı: 
  • “Az önce Cisco'dan bir teklif aldım. Şimdi bana teklif edilen "fazla" maaşımın San Jose'ye giden uzun yola ve nefret ettiğim işe değip değmeyeceğini değerlendirmeye çalışıyorum”.Bu tweet hızla viral oldu, şirkette çalışanlardan birinin dikkatini çekti ve şirket iş teklifini hemen geri çekti.

ABD Kongre Üyesi Anthony Wiener, 10 yıl boyunca New York vatandaşlarının çıkarlarını Capitol'de temsil etti.Ancak anlaşıldığı üzere, Wiener  10 yıl boyunca sosyal ağlarda cinsel içerikli paylaşımlarda bulunuyordu.Bu durum, politikacının samimi fotoğrafını kişisel olarak kız arkadaşına göndermek yerine yanlışlıkla kendi hesabında paylaşınca  ortaya çıktı. Reşit olmayan biriyle uygunsuz yazışmaları nedeniyle Wiener görevinden ayrıldı, ailesini kaybetti ve 19 ay hapis yattı. Bu durum Hillary Clinton'ın yakın arkadaşı olan eşinin kariyerini de alt üst etti. Skandal, başkanlık seçimlerinden sadece 2 hafta önce meydana geldi ve Clinton'a göre yenilgisinin ana nedenlerinden biriydi. Wiener serbest bırakıldıktan sonra bir geri dönüşüm fabrikasında iş buldu.

Sebep №3: ayrımcılık

Birçok ülkede, cinsiyet veya ırka dayalı ayrımcılık kanunen yasaklanmıştır, ancak hepsi  bu duruma uymamaktadır.

Cinsiyet Uçurumu Raporuna göre, mevcut gelişme hızında, insanlığın dünya çapındaki cinsiyet uçurumu açığını  kapatması en az 135 yılını alacak.

Önerilen gönderi:

image11-641ac299c0520932073115-min-645cfb5c1f862157297289.jpg

“Büyük istifa” rüzgarı büyük pişmanlık yarattı!

Okuyun

Pew Araştırma Merkezi anketinde, kadınların %27'si cinsiyetlerinin kariyer gelişimini engellediğini söyledi. Günümüzde hala dünyadaki kadınlar erkeklerden daha az kazanıyor. Gender Gap'e göre, bu fark Avrupa'nın her ülkesinde farklı: İtalya ve Lüksemburg'daki erkekler ve kadınlar arasındaki ücret farkı %5,5' iken Çek Cumhuriyeti'nde bu durum %27 olarak değişebiliyor.Buna ek olarak, küresel işgücü piyasasına ilişkin yapılan bir analizde 2020'de kadınların erkeklere göre %22 daha sık işlerini kaybettiğini ortaya çıkardı.

Pew Araştırma Merkezi'nin ABD Maaş Anketine göre Afrikalı-Amerikalılar ve Hispanikler ortalama olarak beyazlardan daha az kazanıyor. Sadece Asyalılar ikinci olmayı başardı. İlginç bir şekilde, kadınların maaşları kendi ırklarındaki erkeklerinkinden daha düşük ama aynı zamanda beyazlar ve Asyalılar siyahlardan ve Hispaniklerden daha fazla alıyor.

Kimlerin kariyeri ayrımcılıkla mahvoldu:

İki yıl önce sosyal medyadaki İslamofobik açıklamalar, Almanya  Alternatif partisinin Başkan Yardımcısı Beatrice von Storch ve eş başkanı Alice Weidel'in itibarını zedeledi. Kariyerleri bu noktada sona erdi: Zorunlu istifa  ve duruşma yapıldıktan sonra, politikacılar herhangi bir önemli görevde yer almadılar.

Ayrıyetten Yazılım mühendisi James Damore, BT'de toplumsal cinsiyet konulu açık mektubu yüzünden Google'daki işine veda etti. Damore'a göre, “Ayrımcılık veya cinsiyetçilik nedeniyle değil, sadece şirketteki entelektüel çalışmalara daha az adapte oldukları için bu alanda daha az kadın çalışabilir”. Google, çalışanın bakış açısını desteklemedi ve bu açıklamaya işten çıkarılma ile yanıt verdi.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz
Konuya göre kurslar:
«Etkin Yöneticilik ve Liderlik»
İşletme ve Yönetim
Eğitmen Beril Atakul
31 Temmuz 2 Eylül
Beril Atakul