NASA ekibinden proje yönetiminin 24 ilkesi | Laba işletme okulu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

NASA ekibinden proje yönetiminin 24 ilkesi

Projelerin kurallarını inceleyeceğiz

image1-610907faf03c4045446249-min-6491bfec01bca415426592.jpg

2014 yılında NASA, proje yöneticileri için 100 kural yayınladı. Bunlar ABD sivil uzay programından sorumlular ve onların liderliğinde dünyanın her yerinden en iyi uzmanlar çalışıyor. Projeler üzerinde çalışmanın temel ilkeleri, NASA Uçuş Projeleri Departmanı Müdür Yardımcısı Jerry Madden ve meslektaşı Rod Stewart tarafından geliştirilmiştir.

Bunlardan en önemlilerini seçtik ve tercüme ettik.

Proje yöneticileri hakkında

#1. Kiminle muhatap olursanız olun, ama dürüstçe davranın. Aynı insanlarla çalışmak zorunda olduğunuzun sıklığı sizi şaşırtabilir. Kin tutmaktansa size saygı duymaları daha iyi olacaktır. 

#2. Şirketteki kötü veya tamamen sevilmeyen kişiler Proje Yöneticisi pozisyonunu alabilir. Ruhsuzlar, oyalananlar ve kendine güvenmeyen insanlar ise Proje Yöneticileri olamazlar.

#3. Patron görevi nasıl tamamlayacağını bilemeyebilir. Ancak doğru yürütmenin hangi hedefe ulaşması gerektiğini net anlamalıdır.

#4. Tüm başarılı yöneticiler yetenekli değildir ve tüm başarısız yöneticiler yetersiz değildir. Şans, başarı veya başarısızlıkta hala bir rol oynar, ancak şans, yetenekli çalışkan yöneticiden yanadır. 

#5. Hem sistem mühendisini hem de CFO'yu tek bir kişide birleştiren bir proje yöneticisine karşı dikkatli olun. Bu tür insanlar genellikle pervasızdır. Her şeyi kendine üstlenebilir ve sonuç olarak projeye sadece zarar verirler. O yüzden çalışanların sorumluluklarını net bir şekilde dağıtın.

#6. Çoğu yönetici, çalışanlarının gücü ve becerisiyle başarılı olur.

#7. İlk planlama, bir projenin en hayati parçasıdır. Başarısız olan projelerin veya proje sorunlarının gözden geçirilmesi, felaketlerin en başından beri gerçekleşmesinin iyi planlandığını gösteriyor.

Takım çalışması hakkında

#8. Her şeyi takip etmek imkansız ancak ekibinizin kötü işi kabul etmeyeceğinizi bilmesi gerekiyor.

#9. Çoğu proje başarısızlığının temel nedeni o proje üzerinde çalışanlardır. Meslektaşlarınız hakkında daha fazla bilgi edinin, güçlü ve zayıf yönlerini öğrenin. Bu, her çalışanın kişiliği ile ilgili işlerde hatalardan kaçınmaya yardımcı olacaktır.

#10. İşkoliklere çok dikkat edilmelidir, kendine çok fazla üstlerseler kısa sürede çok fazla zarar verebilirler.

#11. İş sürecini gözlemleyen, ona katılmayan insanlar, neler olup bittiğini asla tam olarak bilmiyorlar.

#12. Çoğunlukla beceriksiz insanlar işini göstermeyi sevmezler.

#13. Kendiniz bir şeye karar verebiliyorsanız, yöneticiden asla bir karar vermesini istemeyin.

Raporlar hakkında

#14. Dış denetim hep yanlış zamanda yapılır, bu nedenle hem iş hem de teknik verilerinizi güncel tutun. Güncel bilgi eksikliği işten çıkarılma nedeni olabilir.

#15. Bir çalışma toplantısına yaklaşık 6 kişi katılır. Çok sayıda katılımcı ile yapılan toplantılar, tartışma için değil, bilgi yayma amacı için yapılır.

#16. Yönetim, proje ile ne kadar az ilgileniyorsa o kadar fazla rapora ihtiyaç duyar. Bu durumda, belge mümkün olduğunca düzgün bir şekilde hazırlanmalıdır. Basitlik ve netlik asla kimsenin zekasına hakaret edilmek anlamına gelmez.

#17. Raporların gerekliliği hakkında tartışmak, onları yazmaktan daha zordur ancak onlara çok fazla zaman ve çaba harcanırsa veya iş akışı bozulursa, bunu yönetime bildirmeye gerek.

Yükleniciler hakkında

#18. Bir yükleniciye karşı kibar olmak zaten olması gereken bir şey ancak onunla arkadaş olmak tarafsızlığınızı tehlikeye atabilir.

#19. Zayıf bir proje yöneticisi için tek bir çözüm var, ondan bir an önce kurtulmak.

Mühendisler ve Bilim Adamları hakkında

#20. Bir projenin bütçeyi aştığını en son onlar bilir. Ancak mali sorunlar aşikar olduğunda bile mühendisler bunlara önem vermiyor.

#21. Çoğu bilim adamı, araştırmalarını sınırlamadığınız sürece rasyoneldir. Araştırma, bilimsel çalışmalarının bir parçasıdır. Onlara doğruyu söylediğinize inanırlarsa sizinle birlikte çalışacaklardır.

Başarısızlık hakkında 

#22. Modern teknolojiyi kullanmamak ciddi bir hatadır fakat bilgisayarların yalnızca düşünmeyi taklit ettiğini unutmak daha da büyük bir hatadır.

#23. Hemen çıkarımlara atlamayın. Sorunun tam olarak ne olduğunu öğrenin, çünkü yanlış değerlendirme başka bir başarısızlığa yol açabilir.

#24. Başarısız olmaktan korkmayın, yoksa başaramayacaksınız, ama her zaman iyileşmek için beceriniz üzerinde çalışın.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz