8 Toksik İnsan Belirtisi | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

8 Toksik İnsan Belirtisi

Birlikte çalıştığınız iş arkadaşınızın zehirli olup olmadığını nasıl anlarsınız?

image1-618277a8b3c85606767670-min-648731f6ae96c242830407.jpg

Hemen hemen her şirkette havayı zehirleyen çalışanlar vardır: Başkalarının ruh halini bozarlar, meslektaşlar hakkında dedikodu yaparlar ve iş süreçlerini bozarlar. Bazen saldırganlık bile gösterirler. Bu tür insanlara toksik denir ve ekibi gerçekten zehirlerler.

Zehirli biriyle çalıştığınıza dair 8 işareti topladık. Bu insanlar nasıl tanınır ve etkisiz hale getirilir? Ve daha vahim olanı ya zehirli kişi sizseniz?

Toksik çalışanlar şirketi nasıl etkiler?

2015 yılında Harvard Business School'da profesör olan Dylan Minor ve Cornerstone OnDemand'in baş analisti Michael Houseman, toksik çalışanların şirket üzerindeki olumsuz etkilerini araştırdı. 11 şirketi, 2.882 çalışma grubunu ve 58.542 çalışanı inceledi.

Herhangi bir şirkette toksik insanlar ve "süper yıldızlar" olarak adlandırılan çalışanlar olduğunu ortaya çıktı. Süper yıldızlar, en üretken çalışanların %1'idir. Onlar olmadan şirketin aynı üretkenlik seviyesini elde etmek için ek uzmanlar davet etmesi gerekir.

Dylan Major ve Michael Houseman, ekibin en üretken üyesinin şirkete yılda 5 bin dolar kar getirdiğini ve bir toksik çalışanın 12,5 bin dolar zarar getirdiğini hesapladılar.

Aslında, toksik bir çalışanı işe almanın maliyeti, yıldız çalışanını işe almanın maliyetinin iki katıdır.

Araştırma ayrıca şunu göstermiştir:

  • Toksik iş arkadaşlarla etkileşime giren çalışanlar daha kötü performans gösterir.
  • Neredeyse yarısı, hoş olmayan bir iş arkadaşla temastan kaçınmak için işten erken ayrılıyor.
  • %38'i toksik iş arkadaşlarından gelecek eleştirilerden korktukları için tam kapasite çalışmıyor.
  • Çalışanların %25'i, kötü bir çalışma ortamının müşterilerle iletişimlerini etkilediğini itiraf etti, bu nedenle ortaya çatışmalar çıkıyor.
  • %12'si toksik iş arkadaşları yüzünden işi bırakıyor.

Stanford Üniversitesi'nde profesör olan Robert Sutton, 'Don't Work With Assholes' adlı kitabı yazdı. İçinde, sevmediğiniz insanlarla gerçekten toksik insanlar arasında ayrım yapmanın önemli olduğunu anlatıyor.

Hepimiz bazen geçici olarak toksik oluruz: Ruh halimiz iyi olmadığında / işte sorunlar olduğunda... Ama her zaman toksik olan insanlardan, kalıcı olarak olumsuz etkisi olan insanlardan uzak durmanız gerekir.

Toksik insanları nasıl tanırsınız?

Toksik davranış kendini farklı şekillerde gösterebilir: Biri herkesi eleştirir, biri çok şey talep eder ve biri sürekli şikayet eder. Zehirli insanlar 8 türe ayrılır:

Sabotajcı

Bir şeyden sürekli olarak memnun değildir: Görevlerden, müşterilerden, maaştan, yönetimden ve iş arkadaşlarından. Hiçbir şeyi analiz etmeden bile tüm fikirleri eleştirir ve onun için kurallar yok gibi hareket eder. İş yeri hakkında söylediği her şey tamamen olumsuzdur.

İşkolik

İşkolikler 7/24 işte olmaya alışkındır: Akşamları ofiste kalırlar, hafta sonları ve hatta tatilde görevlerini yerine getirirler ve iş gününün sonunda ofisten ayrılan diğer iş arkadaşlarını kesinlikle utandırmayı severler.

Baygın

Bu tür insanlar hafife alındıklarını, herkesin kendilerine kaba davrandığını ve genel olarak etraflarındaki herkesin haksız olduğunu düşünürler. Mağduru oynarlar ve sürekli sağlık problemlerinden bahsederler. Kişisel verimsizlik için bahaneler üretmektedir. 

Dedikoducu

Dedikodu ve entrika onların yaşam tarzıdır. Bütün haberleri hemen alırlar, bilmediklerini de kendileri uydururlar. Dedikoducular, çatışmaları kışkırtmayı, yalan söylemeyi ve manipüle etmeyi severler. Genellikle kariyer basamaklarını diğerlerinden daha hızlı tırmananlardır.

Küçük Patron

Gereksiz tavsiyelerle sürekli olarak işinize karışıyor - sonuçta, nasıl doğru yapılacağını daha iyi biliyor. Durum böyle olmasa da, şirketteki en önemli ve değerli çalışanın imajını kendi etrafında yaratır. Genellikle bunlar, şirkette en uzun süre çalışan, profesyonel olarak büyümeyi bırakmış, ancak yine de diğerlerinden daha önemli olduklarını düşünen insanlardır.

Eleştirmen

Genellikle, bu tür çalışanlar iş arkadaşlarından çok talepkardır, sürekli olarak herkesi düzeltirler ve herkesin işini yorumlarlar. Başkalarının değerlerini hafife alırlar ve genellikle ekip arkadaşlarını yöneticilere şikayet ederler. Kişisel sınırlar nedir bilmezler, bu nedenle sadece iş arkadaşlarının mesleki başarıları değil, aynı zamanda görünümleri, kişisel hikayeleri, yakın arkadaşlarını da eleştirirler.

Tembel

Sürekli görevlerden kaçar, işi son teslim tarihinden önce teslim etmez, ofiste kişisel işlerini yaparlar. Daha akıllı tembel insanlar, görevlerini başkalarına devretmeyi başarırlar. Çalışmazlar, çalıştırırlar.

Saldırgan

Bazıları düşmanlıklarını pasif-agresif bir şekilde ifade ederler: Üstü kapalı hakaretler ederler ve insanları manipüle etmeyi severler. Bazıları ise doğrudan hakaret ederler, seslerini yükseltir ve iş arkadaşlarını bunaltırlar.

Toksik insanlarla nasıl çalışılır?

İK uzmanıysanız;

Sizin için çalışmak isteyen kişinin gerçek motivasyonunu anlamanız lazım. Açık uçlu sorular sorun ve kişinin sadece ne söylediğini değil, aynı zamanda nasıl davrandığını da gözlemleyin. Davranışlar dürüst olup olmadıkları hakkında çok şey söyleyecektir. Örneğin doğruyu söyleyen bir kişi açık bir pozisyonda oturacak, duyguları doğal olacaktır. Aday gözünüze bakmaktan korkuyorsa, huzursuzca oturuyorsa, kapalı pozlar alıyorsa (kollarını ve bacaklarını bağlıyorsa), yalan söylüyor olabilir.

Önceki deneyimini inceleyin: İşini ne sıklıkta değiştirdiğini, önceki işverenler tarafından hangi tavsiyelerin verildiğini vs inceleyin. Sosyal medya profillerine bakın. Bu şekilde diğer insanlarla nasıl etkileşime girdiğini anlayabilirsiniz.

Deneme süresi boyunca gözünüzü üstünde tutun: İş arkadaşlarıyla nasıl iletişim kurduğuna, ekibe ne kadar çabuk uyum sağladığına ve eleştirilere nasıl tepki verdiğine bakın. Toksik iletişim dışarıdan çok rahat görülebilir.

Yöneticiyseniz…

Toksik bir kişinin olumsuz etkisinin, iyi çalışanların liyakatini olumsuz etkilediğini bilin. Bu çalışan üretken görünse, çok iş yapsa bile, ofisteki atmosfer üzerindeki olumsuz etkisi, diğerlerinin tam olarak çalışmasını engeller. Bu tür çalışanlardan kurtulmanız gerekir.

İş arkadaşıysanız...

Kişisel sınırlarınızı oluşturun: Sizinle nasıl iletişim kurabileceğini ve nasıl iletişim kuramayacağını, hangi konuların tartışılabileceğini ve hangilerinin yasak olduğunu gösterin. Eleştiri sınırlarınızı kırmaya kalkarsa buna karşı çıkın, baygın biriyle çalışıyorsanız sızlanmasını dinlemeye hazır olmadığınızı söyleyin ve dedikoduculara diğer iş arkadaşlarınız hakkında konuşmak istemediğinizi söyleyin.

Toksik bir kişi genellikle içinizde hoş olmayan duyguları uyandırır.  Zehirli bir iş arkadaşınızın sizi manipüle etmesine izin vermemek için konuşmayı siz yönlendirin.

Ya zehirli kişi sizseniz?

İş arkadaşlarınızın sizinle iletişim kurma konusunda isteksiz olduğunu, toplantılardan kaçındığını ve bir ekipte çalışma konusunda isteksiz olduğunu düşünüyorsanız, o toksik iş arkadaşı siz olabilirsiniz.

Davranışınızı analiz edin. Şikayet etmeyi sever misin? Ya da tam tersine, sürekli övünmek ve sadece kendiniz hakkında konuşmak mı istersiniz? Başkalarını dinlemiyor, sadece her şeyi eleştiriyor musunuz? 

Farkında olmak zaten yapılan işin yarısıdır. Arkadaşlarınızdan ve yöneticilerinizden hakkınızda dürüst yorumlar isteyin, bunlar sizin zehirlilik testiniz olabilirler. Ardından kendinize ve davranışlarınıza dikkat edin.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz