ACCA Nedir? ACCA Belgesine Sahip Olmanın 5 Faydası | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

ACCA Nedir? ACCA Belgesine Sahip Olmanın 5 Faydası

Muhasebe ve Finans Dünyasında Global Bir Kariyerin Anahtarı

cover-82-66421b770ccbe068378368-6645ef257a450883469848.webp

Finans dünyasında başarılı bir kariyer hayali kuruyor, belki dünyanın dört bir yanından dev şirketlerde çalışmayı hedefliyor ama o noktaya nasıl ulaşacağınızı bilmiyor musunuz? Tüm sorularınızın cevabı ACCA’den geçiyor olabilir! Peki nedir bu ACCA?

The Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), 1904 yılında muhasebe alanında küresel bir standart oluşturma hedefiyle kurulan ve günümüzde 180’den fazla ülkede 247 bini aşkın üyesi bulunan prestijli bir kuruluştur. ACCA, dünyanın her yerinden finans profesyonellerinin sahip olabileceği yetkinlik belgesiyle, global arenada başarılı bir kariyerin anahtarıdır. Bu makalemizde ACCA yeterliliğinin ne olduğunu, finans kariyerindeki etkilerini ve sertifikasyon programını başarıyla tamamlamak için neler yapılması gerektiğini inceliyoruz.

ACCA Belgesi Nedir?

ACCA belgesi; muhasebe, denetim ve güvence, vergilendirme, kurumsal yönetim ve iş hukuku gibi alanları içinde bulunduran 13 sınavlık kapsamlı bir programın sonucunda elde edilir. ACCA tarafından ortalama 3-4 yıl sürdüğü belirtilen bu uzun fakat ödüllendirici sürecin sonunda finans profesyonelleri ACCA onaylı belgeli ve tescilli bir muhasebeci olmaya hak kazanır. Belgeyi elde etmek için gereklilikler ise kişinin nitelikleri ve deneyimine göre değişiklik gösterir:

  • Örneğin; SMMM ve YMM ruhsatlarına sahip olmak gibi belirli koşulların sağlanması halinde, temel seviyede bilgi ve uygulamayı kapsayan 9 sınavdan muafiyet mümkündür. (Hangi sınavlardan muaf olabileceğinizi öğrenmek için linke tıklayarak ACCA’in muafiyet hesaplayıcısından yararlanabilirsiniz!)
  • Bazı sınavlar için muafiyet mümkün olsa da profesyonel seviyede yer alan sınavlara giriş zorunludur. Bu kategoride 2 zorunlu, 4 seçmeli sınav yer alır.
  • Mesleki açıdan sınav gerekliliklerine ek olarak, uzun ve zorlu sınavları başarıyla tamamlamak aynı zamanda sağlam bir İngilizce ve matematik temeline sahip olmaktan geçer.
  • Sınavların yanı sıra, adayların bir ACCA üyesinin veya onaylı bir işverenin gözetimi altında en az üç yıllık iş deneyimine sahip olması gerekir.
  • Tüm bu gereklilikleri yerine getiren adaylar ise ACCA’in Etik ve Mesleki Beceriler modülünü tamamlamak zorundadır.

ACCA sınavları her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında düzenlenir. Türkiye’de sınavlar British Council üzerinden gerçekleştiriliyor olsa da, sınav sorularının hazırlığı ve sonuçların değerlendirilmesi tamamen ACCA tarafından sağlanır.

Bu yolculuğa atılmaya hazır olduğunuzu düşünüyorsanız, sınavlara ACCA’in erişime sunduğu kaynaklardan, geçmiş sınav sorularından veya ACCA ile anlaşmalı öğrenme ortaklarının hizmetlerinden faydalanarak çalışmaya başlayabilirsiniz! Henüz emin değilseniz, gelin birlikte ACCA belgesine sahip olmanın size ne gibi avantajlar sağlayabileceğini inceleyelim.

Laba, dünya çapında muhasebe uzmanlarını ve finansçıları bir araya getiren ACCA'in Gümüş Seviye onaylı öğrenme ortağıdır.

Laba, dünya çapında muhasebe uzmanlarını ve finansçıları bir araya getiren ACCA'in Gümüş Seviye onaylı öğrenme ortağıdır.

ACCA Belgesine Sahip Olmanın Faydaları

ACCA belgesine sahip olmanın finans dünyasında başarının ve global bir kariyerin anahtarı olduğundan bahsetmiştik. Peki bu avantajlar tam olarak ne sağlıyor? 

Dünyanın neresinde çalışmak istediğinizi siz seçin!

ACCA, size prestijli bir ünvan sunmanın ötesinde, istediğiniz ülkede dilediğiniz işi yapma olanağı da tanır; içlerinde İngiltere, Amerika, Kanada, Avustralya, Singapur, Yeni Zelanda ve Hong Kong’un da bulunduğu 180’den fazla ülkede geçerliliği olan bir belgedir.

Dev şirketlerin ilk seçeneği olun!

LinkedIn, Glassdoor ve Indeed gibi platformlarda ACCA belgesini gereklilik olarak belirten iş ilanlarına denk gelmiş olabilirsiniz. ACCA, finans ve muhasebe alanında küresel bir standart belirleyerek bu standartları iş dünyasının ihtiyaçlarına göre belirli aralıklarla güncellediğinden, Dört Büyük olarak bilinen E&Y, PwC, Deloitte ve KPMG şirketlerinin ilk tercihidir. Ayrıca, yedi binden fazla Onaylı İşveren ve 80 muhasebe ortaklığı ile çalışan ACCA, üyelerine çeşitli alanlarda kariyer fırsatları sunar.

Maaşınızı yükseltin!

Günümüz iş dünyasında gittikçe kızışan rekabet yadsınamaz bir gerçektir. Geçmişte bir sertifikaya sahip olmak avantaj sayılırken, artık çoğu şirket adaylarının becerilerini onaylayan belgeleri neredeyse zorunlu tutmaktadır. Durum böyleyken, ACCA gibi prestijli bir belgeye sahip olmak sizi rakiplerinizin önüne taşıyarak daha yüksek pozisyonlarda iş fırsatlarına ulaşmanızı ve ACCA belgesi olmayan meslektaşlarınıza kıyasla daha yüksek bir maaşa sahip olmanızı sağlayabilir.

Global bir profesyonel ağ kurma fırsatı edinin!

Modern iş dünyasını tanımlayan rekabet, ağ kurmanın gücünü de artırmıştır. Güçlü bir profesyonel ağa sahip olmak, gerek kariyer fırsatları, gerekse mesleki becerilerinizi geliştirme konusunda büyük bir rol oynar. Bu anlamda ACCA üyeleri, yüz binlerce finans profesyoneli ve öğrencisinin yer aldığı uluslararası dev bir platformun parçasıdır. 

ACCA, her yıl düzenlediği konferanslar aracılığıyla dünyanın her yerinden başarılı profesyonelleri bir araya getirir. Bu sayede, üyelere bilgi alışverişi yapma, yeni bağlantılar kurma ve sektördeki en son gelişmelerden haberdar olma imkanı sunar. Ayrıca, ACCA'in online platformu da üyelerin birbirleriyle iletişimde kalmalarını ve fikir alışverişi yapmalarını kolaylaştırır.

acca nedir

Kendi yolunuzu belirleyin!

ACCA’in yeterlilik programı, aday üyelerini çeşitli finans disiplinlerinde uygulanabilen kapsamlı bir beceri setiyle donatmak üzere tasarlanmıştır. Dolayısıyla, ACCA belgesine sahip olmak size farklı alanlarda kariyer kapılarını açar:

Finansal analistler, uzmanlıklarıyla şirketlerin finansal performansını ve sürdürülebilirliğini değerlendirirler. Yatırım kararlarında, birleşme ve satın almalarda ve finansal planlamada kritik bir rol oynarlar.

  • Mali Kontrol Uzmanı

Mali kontrol uzmanları, bir kuruluşun finansal operasyon yönetiminin önemli bir parçasıdır. Finansal raporlama, bütçeleme ve tahminleri denetleyerek üst yönetime rehberlik sağlar.

  • Yönetim Danışmanı

Yönetim danışmanları, maliyet yönetimi, performans iyileştirme ve risk azaltma gibi alanlarda işletmelere stratejik tavsiyelerde bulunur. ACCA yeterlilik programı, profesyonelleri güçlü analitik ve problem çözme becerileri ile donatarak onları danışmanlık rolüne hazırlar.

Bir mali işler müdürünün (CFO) rolü, şirketin mali yönlerini en üst düzeyde yönetmektir. CFO’lar finansal strateji, performans analizi ve mevzuata uygunluğun sağlanmasından sorumlu olmanın yanı sıra, dijital dönüşüm ile birlikte son güncellemeleri takip ederek analitik düşünce kabiliyetlerini geliştirmek zorundadır. 

ACCA belgesi ile bu mesleklerin yanı sıra denetim müdürlüğü, vergi danışmanlığı, adli muhasebe ve risk yönetimi gibi birçok alanda kariyere sahip olabilirsiniz. ACCA yolculuğu uzun, zorlu ve yorucu gözükse de sonucunda sağlayacağı kariyer fırsatlarının, verilen emeğe değdiği konusunda birçok profesyonel hemfikirdir. Siz de bu yolculukta ilk adımınızı atarak dev bir ağın parçası olmak istiyorsanız, ACCA gümüş öğrenme ortağı Laba’da ACCA belgeli eğitmenimiz Ertan Türkmen liderliğinde gerçekleşen CFO eğitimine katılabilir, finans dünyasının kapılarını aralamak için linke tıklayarak tüm kurslarımıza göz atabilirsiniz!

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz