7 Farklı İnsan Tipi: Onlarla nasıl iletişim kurulur ve çalışılır | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

7 Farklı İnsan Tipi: Onlarla nasıl iletişim kurulur ve çalışılır?

İlk bakışta bir kişiyi nasıl anlarız?

image7-61693119eb579893341432-min-648056d8d7357522784021.png

Birini ilk gördüğümüzde onun hakkındaki bilgilerin sadece %5'ini alırız. Bu bilgiler doğru iletişim kurmak için yeterli değildir.

Kişiliğimiz nasıl çalışır?

Kişiliği diyagram şeklinde gösterirseniz, şöyle görünecektir:

#1. Fıtrat veya değişmez olan özellikler. Yani "fabrika ayarları".

#2. Kişinin aldığı eğitim ve bulunduğu toplum

#3. Sosyal maske ya da etrafımıza yansıttığımız olan şey.

Bu hususlar, iletişimimizin gerçek hayatta nasıl kurduğumuzu belirler. İnsanlar henüz birbirlerini tanımadığı zaman, sosyal tutumlar düzeyinde iletişim kurarlar. Yani sosyal maskeyi kullanırlar ama biraz birbirlerini tanıdıklarında toplumun etkisi devreye giriyor ve fıtratımız kısmen ortaya çıkıyor. Muhataplar birbirlerini uzun zamandır tanıyorlarsa, iletişimde fıtrat ve daha az ölçüde yetiştirme de öncü rol oynar.

Hepimiz birey olsak da, arabalar veya akıllı telefonlar gibi biçimsel özelliklere göre gruplara bölünebiliriz.

Teknik araçların özellikleri çok basit, peki ya insanların özellikleri? Davranışlarımız, kandaki hormonların oranı kadar yönetilir.

İnsan vücudunda hangisinin üstün olduğunu bilmek, psikotip ve karakter özelliklerini tahmin etmek için yüksek bir olasılıkla mümkündür.

Bir kişiyle tanışmanın ilk saniyelerinde kişi tipinin doğru tanımıyla şunları yapabiliriz:

  • Onun düşünme tarzını anlayabiliriz
  • İletişim kurma tarzını anlayabiliriz
  • Profesyonel potansiyelini tespit edebiliriz
  • Hobileri hakkında farz edebiliriz
  • Muhatabımızın ne kadar aktif olduğunu anlayabiliriz
  • Kiminle uyumlu olacağını öğrenebiliriz
  • Hatta ve hatta ona nasıl doğru bir şekilde herhangi bir ürünü satabiliriz

Öneri: Sizin gibi bir iş ortağı seçmek ciddi bir hatadır çünkü ikiniz de aynı zihniyete sahipsiniz, bu da, er ya da geç herkesin “battaniyeyi üzerlerine çekmeye” başlayacağı ve ortaklığın açık rekabete dönüşeceği anlamına geliyor. İş ortakları aynı olmamalı, birbirini tamamlamalıdır. Her ikisi de mümkün olduğunca çok para kazanmaya çalışırsa, aralarında kaynaklar için bir mücadele başlayacaktır.

Sonuç olarak, bir güven krizi yaşanacak ve yollarını ayıracaklar. Dengeyi korumak önemlidir: Örneğin, biri para isterken diğeri harika bir ürün yaratmak istemeli. Böyle bir tandemde, elbette roller doğru bir şekilde atanırsa başarı mümkündür.

İnsanlar nasıldır?

Genel iletişim kurallarının basit olduğu ve pazarlamada uzun süredir bilindiği anlaşılıyor. Muhatabın güvenini kazanmak için yapmanız gerekenler şu:

  • Onu gülümseteceksiniz
  • Güldüreceksiniz
  • İltifat edeceksiniz
  • Temiz ve rahatsız edici olmayan bir şekilde görüneceksiniz
  • Gayri resmi bir ortamda iletişime devam etmeyi teklif edeceksiniz
  • Muhatap iletişiminin özelliklerini dikkate alacaksınız

Yine de bunlar genel tekniklerdir. Bir kişiye kişisel bir yaklaşım bulmak için, kişilik tipini dikkate alarak iletişim kurmak önemlidir.

100 yıldan fazla bir süredir bilim adamları, insan vücudunda hüküm süren hormonların davranışları ve performansı üzerindeki etkisini araştırıyorlar. Deneyler dünyanın 80 ülkesinde gerçekleştirildi ve bunlara 25 binden fazla kişi katıldı. Sonuç olarak, yedi kişilik tipi tespit edilmiştir. Günümüzde bu bilgi iletişimde ve çalışanların potansiyelini değerlendirmek için kullanılmaktadır.

Her tipi daha ayrıntılı olarak ele alalım.

Tabii ki, istisnalar da mümkündür. Bir kişide iki endotipin nitelikleri birleştirilebilir. Yine de, teknik oldukça doğru kabul edilir ve bir bakıştan bir kişi hakkında% 80 bilgi anlamanızı sağlar.

#1.  Tip: Kıpır kıpır insanlar

Nasıl görünüyorlar: Genellikle orta boylu, ince, çok hareketli, ince bilekli insanlardır. Yaşlarından daha genç görünürler ve artan metabolizmaları nedeniyle çok aktiftirler. Vücutlarında tiroid hormonları grubundan T3 ve T4 hormonları hakimdir.

Seçkin temsilciler: Jeff Bezos, Sergey Brin, Pavel Durov.

Özellikler: Bu tip insanlar konuşmayı çok severler. Konuşma onlar için hayati bir kaynaktır ama aynı zamanda, dinleyiciler olarak çok kötüler. Bu tür insanların favori ifadesi: "Böldüğüm için kusura bakmayın."

Duygu ve hislerle yaşarlar. Bilgi aynı zamanda duygusal olarak da algılanır. Güvensizliğe eğilimlidirler, her şeyde bir av ararlar.

Kıpır kıpır insanlarla iletişim nasıl kurulur? Onların konuşmasına izin vermelisiniz, konuşurken pozitif olun, konuşmalarınızda şüphe yaratmamaya çalışın.

Kıpır kıpır insanlarla nasıl çalışılır? Bir şey yapmadıysa veya sizi geri aramayı unuttuysa, alınmanıza gerek yoktur. Kafasındaki sürekli düşünce akışı, bir şeye konsantre olmasını engeller.

Anlaşmaları hatırlatmaktan çekinmeyin, belirlenen görevleri daima kontrol edin. Kıpır kıpır insanlar çok tutarlı yöneticiler değildir. Son teslim tarihinin kaçırılması veya gözden kaçırılması riski her zaman vardır.

#2. Tip: Şüpheciler

Nasıl görünüyorlar: Şüpheciler genellikle kiloludur.  Eğimli omuzları, soluk tenleri ve biraz şişkinlikleri var. Vücutlarındaki ana hormon melatonindir.

Seçkin temsilciler: Elon Musk, Angela Merkel, Steve Ballmer.

Özellikler: Bu tür insanlar güvende olmaya çalışır, yalnızlığı sever ve süper çaba göstermeden başarıya inanmaz. İnatçılık onların ayırt edici özelliğidir.

Şüphecilerle iletişim nasıl kurulur? Onlar için bir müttefik olmak ve onlara zarar vermeyeceğinizi açıkça belirtmek önemlidir. Bu insanlara baskı yapılamaz. Sakin ve telaşsız konuşun, şiddetli sevinç göstermeyin.

Şüphecilerle nasıl çalışılır? Onlardan anında sonuç beklemeyin, acil görevler koymayın. Bu insanlar kendi hızlarında çalışırlar. Bir şüpheci en iyi akşamları çalışır. Bu nedenle işini eve alabilirler. Uzaktan çalışma da onlar için uygundur.

#3. Tip: Güneşler

Nasıl görünüyorlar: Bu en nadir rastlanan bir kişilik tipidir. Dünyada sadece %5'i var. Görünüm açısından, bu klasik güzellik standardıdır. Erkekler uzun boylu ve geniş omuzludur. Bu tip kızların ise ideal bir figürü var.

Seçkin temsilciler: Lawrence Ellison, Pierce Brosnan.

Özellikler: "Ben dünyanın merkeziyim", "Her şey benim dediğim gibi olmalı."  Tatilleri ve partileri severler, yalnızlığa dayanamazlar, her zaman işlerin yoğunluğunda olmaya çalışırlar, duygusal ve bencildirler. Bu tür insanlar iltifat almaya o kadar alışkındır ki zamanla onlara cevap vermeyi bırakırlar.

Üzüntü atakları olur, ancak genellikle uzun sürmezler: 5-10 dakikalık üzüntüden sonra bu insanlar tekrar eğlenmeye hazırdır.

Güneşle iletişim nasıl kurulur? Güneşe hayran kalın, olumlu duyguları paylaşın. Onun başrolde hissetmesini sağlayın, bayram atmosferini bozmayın.

Ürününüzü incelemeyecekler, ancak yatırımcının dikkatini şirketinize çekebilecekler. İletişim ve motive etme yetenekleri güçlü yönleridir.

Güneş ile nasıl çalışılır? Bu tür insanları başarıları için övmeyi unutmayın, yeni zirveler fethedecekler. Güneşi biraz şımartın ama boynunuza oturmasına izin vermeyin.

#4. Tip: Savaşçılar

Nasıl görünüyorlar: Bunlar orta boylu, geniş bilekli ve kısa parmaklı, iri yapılı insanlar. İçleri her zaman gergindir. Savaşçıların vücudunda adrenalin hakimdir.

Seçkin temsilciler: Mike Tyson, Jason Statham.

Özellikler: Savaşçılar, ifadelerde basitlik, dünyanın olumsuz algısı, öfkelilik ile ayırt edilir. Bu insanlar her şeyi acil çözülmesi gereken bir sorun olarak görüyorlar ve aynı zamanda, yüksek bir adalet duygusuna sahiptirler. Yanlış bir şekilde gücendirildiklerine inanırlarsa başkalarını koruyabilirler.

Hayatta ve işte, gerçek çirkin görünse bile, açık sözlülüğü ve dürüstlüğü severler.

Savaşçılarla iletişim nasıl kurulur? Doğrudan sorun hakkında konuşun, konuyu yumuşatmaya ve olumsuz gerçekleri saklamaya çalışmayın. Tartışmalara katılmayın. Eşit şartlarda olun, ancak aynı zamanda saygılı olun.

Zamanlarına değer verin: Bu tür iş ortaklarına belgeleri elektronik biçimde göndermek daha iyidir.

Savaşçılar ile nasıl çalışılır? Bu tür en kavgacı olanıdır. Onunla olan ilişkinizi şiddetlendirmeyin. Savaşçı iletişimde kaba ve sert olabilir, ancak tüm çabaları yalnızca işe yöneliktir. Onun için hedefe ulaşmanın önünde hiçbir engel yoktur.

#5. Tip: Bilgiçler

Nasıl görünüyorlar: Uzun boyları, ince fiziği ile ayırt edilirler.  Dinginlik, hareketlerde ve konuşmada izlenebilir. Bu kişilerin vücudundaki tüm süreçlerden büyüme hormonu ve adrenokortikotropik hormon sorumludur.

Seçkin temsilciler: Steve Jobs, Henry Ford, Keanu Reeves.

Özellikler: Bu insanlar her zaman her şeyde plana bağlı kalırlar, listeler yapmayı severler. Her şeyi kontrol altında tutarlar. 

Bilgiçlerle iletişim nasıl kurulur? "Tek tek anlat" ilkesini kullanın, tutarlı ve mantıklı olun. Sözlerinizi kanıtlamak için argümanlar, sayılar ve gerçekler sağlayın. Yavaş ve telaşsız konuşun.

Bilgiçlerle nasıl çalışılır? Kendi tarzlarında yaşıyor ve çalışıyorlar. Bilgiç için belirli bir son tarih belirlemezseniz, zamanını kendisine uygun şekilde hesaplayacaktır. Bilgiçler genellikle yavaştır ve ölçülü davranmayı tercih ederler.

#6. Tip: Patronlar

Nasıl görünüyorlar: Bunlar büyük başlı, geniş omuzlu, gelişmiş göğsü olan insanlar. Genellikle kaslı bacaklara sahiptirler. Baskın hormon oksitosin veya mutluluk hormonudur.

Seçkin temsilciler: Steve Wozniak, Evgeny Chichvarkin, Gerard Depardieu.

Özellikler: Patron her şeyi aynı anda istiyor. Liderlik, herhangi bir durumun geniş kapsamlı vizyonu, adalet duygusu ile karakterizedir.  Bu tür insanlar nasıl karar vereceklerini bilirler ve sorumluluktan korkmazlar.

Patronun güvenine uymazsanız sizi hayatından sonsuza kadar silecektir. Onun rızasını kazanmak için ikinci bir şans olmayacak.

Patronlarla iletişim nasıl kurulur? Saygılı olun, başarıları için onu övün ve açık ve net konuşun. Zamanına değer verdiğini gösterin. Bu insanlar için hediyeler pahalı olmalı, yemekler lezzetli ve kaliteli olmalı ve iç tasarım lüks olmalıdır.

Patronlarla nasıl çalışılır? Ona hareket özgürlüğü verin. Aynı zamanda, sorumlu olacağı sorumluluk alanını seçin. Patrona gerekli tüm kaynakları ve bağımsız olarak bir takım seçme imkanı verin. Sonuç beklentilerinizi karşılayacak.

#7. Tip: İyi huylu insanlar

Nasıl görünüyorlar: Genellikle yuvarlak hatlı, kısa boylu insanlardır. Eğimli omuzlar ve iyi huylu bir görünüm ile ayırt edilirler. Bu insanların vücutlarında iki ana hormon vardır: Östrojen ve insülin.

Seçkin temsilciler: Mark Zuckerberg, Oscar Hartmann.

Özellikler: İyi huylu insanlar her zaman yardım etmeye hazırdır, kendileri bir şey istemekten utanırlar. Değişim onlar için zordur: Hepsinden önemlisi istikrar ve sürekliliğe değer verirler. Genellikle bunlar, günlük yaşamda olağandışı olanı görebilen yaratıcı insanlardır. İyi huylu insanlar orta derecede orijinal kıyafetleri sever, etraflarında nasıl güzel bir iç tasarımı yaratacağını bilirler, mükemmel bir tada sahiptirler.

İyi huylu insanlarla iletişim nasıl kurulur? Bu insanların sloganı "Anlaşmalı yaşayalım". Onlarla konuşurken olumsuzluk göstermemek, nezaket yaymak önemlidir. Konuşma sakin ve telaşsız olmalıdır. Bir huzur havası yaratmak önemlidir.

İyi huylu insanlarla nasıl çalışılır? İyi performans gösterirler. Takımı hayal kırıklığına uğratmaktan korkarlar ve etraflarındaki herkese yardım etmeye hazırdırlar. Önemli olan, takımda duygusal bir gerginlik olmaması ve atmosferin iyi insanların yaratıcı potansiyelini ortaya çıkarmaya yardımcı olmasıdır.

Tipoloji hem pazarlamada hem de davranışsal görüşmeler sırasında kullanılabilir.

Endotip tarafından bir kişinin bazı temel nitelikleri yoksa, bunları geliştirmek zor olacaktır.  Tabir caizse, savaşçı asla güneş olmayacak, patron ise asla kıpır kıpır insan olmayacak.

Ancak her tipin doğasında var olan güçlü yönleri bilerek, bir kişinin doğal potansiyelini maksimumda kullanabilirsiniz.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz