Google'ın 11 yıldır aradığı temel liderlik özellikleri | Laba işletme okulu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

«İyi yönetici kirli işi yapmaktan korkmaz»

Google'ın 11 yıldır aradığı temel liderlik özellikleri

image1-611fb068c55a4355352773-min-6487314908020239727811.jpg

Google dahil her şirketin iyi yöneticilere ihtiyacı vardır. 2008 yılında şirket, "Mükemmel bir yöneticinin sahip olması gereken nitelikler nelerdir?" sorusuna cevap vermek için Project Oxygen araştırmasına başladı.

Business Insider, Thrive Global ve Rework'un içeriklerine dayanarak bu 11 yıl boyunca dünyanın önde gelen BT şirketlerinden birinin hangi sonuçlara vardığını size anlatacağız. Araştırma tam olarak yayınlanmadı, ancak resmi blogda çeşitli alıntılar hala bulunabiliyor.

Google, araştırmasına yöneticilere ihtiyaç olmadığı ve yetenekli insanların dışarıdan kontrol olmaksızın kendilerini organize edebilecekleri tahminiyle başladı ancak sonuçlar yetkin bir yöneticinin ekibin performansında önemli bir rol aldığını gösterdi.

Google'a göre bu araştırma meyvesini verdi; şirket personel devir oranı, çalışanın memnuniyetinde ve performansında iyileşmeler gördü.  

Peki, En iyi yöneticiler hangi özelliklere sahiptir?

#1. İyi bir yönetici aynı zamanda iyi bir eğitmendir. 21. yüzyılda insanların klasik bir patrona değil, empatik bir koça ihtiyacı vardır. Onun amacı, her ekip üyesinin en yüksek performansına vesile olmasıdır.

#2. Teknik beceriler duygusal zekadan daha az önemlidir.  Empati, 21. yüzyılın temel becerisidir. Makineler insanlardan çok daha iyi ve daha ucuza işliyor ama ne yazık ki empati kuramıyorlar. O yüzden çalışanlar, onlarla empati kurabilen liderlere değer verirler.

#3. En iyi yöneticiler sektördeki yıldızlar olabilir, ancak kendileri fazla beğenmiş değillerdir. Onların temel hedefi, çalışanlarının gelişmesini sağlamaktır. Bunun için yöneticiler doğru örneği verirler ve gerekirse kirli işi bile yaparlar. Kollarını sıvayıp takımlarını motive etmekten korkmazlar.

#4. En iyi yöneticiler, eleştirmekten korkmazlar, bunu nezaket ile yaparlar ayrıca çalışanlarını övgü ile de ödüllendirirler.

#5. Takımın hangi aşamada olduğunu, hedeflerinin ne olduğunu ve bu hedeflere ulaşmak için ne yapılması gerektiğini tam olarak bilirler ayrıca ekibin her bir üyesinin stratejinin uygulanmasındaki bireysel rolünü anlamasını sağlarlar.

#6. En iyi yöneticiler, ekiple aynı dili konuşmak için gereken temel teknik becerilere sahiptir.  Çalışanların günlük görevlerini ve sorunlarını bilirler.

#7. İyi liderler, sorunları takımına bir şeyler öğretmek için bir fırsat olarak kullanırlar.

#8. İnsanlara fikir ve keşfetme özgürlüğü verirler. Bunu yapmak için takımda psikolojik güveni sağlarlar.

Bu, meslektaşların kendilerini rahat hissettikleri, hata yaptıklarında, soru sorduklarında veya yeni bir fikir öne sürdüklerinde hiçbir şeyi riske atmadıklarını anladıkları bir ortamdır. Kulağa basit geliyor ancak bu görevle yalnızca en iyiler başa çıkarlar.

#9. En iyi yöneticiler, gücün gerçekte olduğunu anlarlar. Motifleri şeffaftır, insanların şu veya bu eyleme neyin yol açtığını bilmeleri için ekiplerle bilgi paylaşmaya hazırdırlar.

#10. En iyi yöneticiler önemli kararlar alma ve onlardan sorumlu olma gücüne sahiptir.  

Öte yandan Google, en önemli becerinin görevleri devretme becerisi olduğuna inandı ve bunu yapmak için şunları tavsiye etti:

Bir çalışana bir görev devrettiğinizde, bunun çalışan için keşfedilmemiş bir bölge olduğunu unutmayın. Kişinin kendini rahat hissettiği, kararsızlığını dile getirmekten korkmadığı ve sizden olumsuz sonuçlar almadan yardım isteyebileceği psikolojik olarak güvenli bir ortam oluşturun.

Çalışana, işinin ve yeni sorumluluk alanının şirketi nasıl etkileyeceğini ve hangi değeri getireceğini açıklayın.

Çalışanlar, siz onları buna zorlayana kadar tam sorumluluk almayacaklardır. Buna hazır olun ve onlara güvendiğinizi anlamalarını sağlayın.

Çalışanların hangi sonuçların elde edilmesi gerektiğini ve bunun nasıl gerçekleştirileceğini ve ayrıca hangi metriklere göre işinin değerlendirileceğini bildiklerinden emin olun.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz