UFRS/TFRS Finansal Raporlama Eğitimi ile Global Arenada Liderliğe Oynayın! | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

UFRS/TFRS Finansal Raporlama Eğitimi ile Global Arenada Liderliğe Oynayın!

Neden dünya çapında şirketlerin tercihi olan bu standartlar işletmenizin kaderini değiştirebilir? İşte detayları...

cover-653127700f716741827382-min-6536592c3a179159038758.jpg

Finansal raporlama, şirketlerin finans verilerini iç ve dış hissedarlarla paylaşmak üzere hazırladıkları raporlardır. Bu raporlar sayesinde bir işletmenin geliri incelenebilir ve gelişimi takip edilebilir. İşletme adına veya bir yatırımcı olarak kritik bir karar alırken sürece birçok etken dahil olduğundan bu raporlar büyük bir role sahiptir ve kararı kapsayan kişiler tarafından anlaşılabilir olmaları adına belirli standartlara uygun olarak yazılmaları önemlidir.

Öyle ki, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB), muhasebe verilerini “kapitalin can damarı” olarak adlandırmış, bir işletmenin raporlarında doğru ve şeffaf bilgileri yansıtmasının önemini vurgulamıştır. 

Peki finansal raporlama standartları nedir?

UFRS (Uluslararası Finansal Raporlama Standartları)

Uluslararası Finansal Raporlama Standartları, finansal işlem türlerinin ve benzeri olayların mali tablolarda nasıl raporlanması gerektiğini belirten kurallar bütünüdür. UFRS, 2003 yılında IASB tarafından oluşturulmuştur ve SIC (Standart Endüstriyel Sınıflandırma) yerine geçmiştir. Mayıs 2017’de 17. versiyonu yayımlanan UFRS düzenli olarak güncellenmeye devam etmektedir. 

İlk olarak Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan UFRS, günümüzde 167 ülke tarafından kabul görmekte ve global finans dünyasında ortak bir dil olarak hizmet etmektedir. Bu standartlar sayesinde farklı ülkelerde yatırımı bulunan işletmeler ve bireyler dünyanın her yerinden finansal raporları kolaylıkla analiz edebilir ve karşılaştırabilir.

UFRS raporlarında:

  • Finansal durum açıklaması,
  • Kapsamlı gelir tablosu,
  • Özkaynak değişim tablosu yani dağıtılmamış kârlar tablosu,
  • Nakit akış tablosu yer almaktadır.

UFRS’nin oluşturulma amacı halka arz şirketlerin finansal tablolarını nasıl hazırlayacağına dair küresel bir zemin oluşturmaktır. Bu standartların dünya üzerinde benimsenmesi şirketlerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmeleri, doğru finansal raporlama yapmaları ve hissedarların, yatırımcıların, müşterilerin ve diğer ilgililerin ihtiyacı olan bilgilere kolaylıkla ulaşmalarına olanak tanır.

TFRS (Türkiye Finansal Raporlama Standartları)

TFRS (Türkiye Finansal Raporlama Standartları) ile uluslararası standartlar yerelleştirilmiş ve raporlama sürecinin daha şeffaf ilerlemesi sağlanmıştır. TFRS ve UFRS arasında farklılıklar bulunsa da aynı prensipler baz alınmaktadır. İlk olarak 2006 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan TFRS, UFRS’ye paralel olarak TMSK (Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu) tarafından güncellenmektedir. 

TFRS uygulaması, Türk firmalarının finansal tablolarının hazırlanma süreçlerini ve uygulama yöntemlerini standardize ederken, finansal tabloların karmaşıklığının minimize edilmesi, sadeleştirilerek anlaşılırlığının pekiştirilmesi ve finansal tablolarda bulunan bilgilerin güvenirliğinin artırılmasını hedefler. Sonuç olarak, işletmelerin ve bireylerin doğru ve etkili finansal raporlar hazırlamalarına yardımcı olarak yatırımcılar ve müşteriler arasında güvenilirliği sağlar.

UFRS/TFRS'nin İşletmelere ve Yatırımcılara Faydaları

UFRS/TFRS, finansal piyasaların düzenlenmesine ve işletmelerin mali bilgilerini sunmalarına yardımcı olan temel bir araçtır. Şirketler, yatırımcılar, kredi verenler ve diğer finansal paydaşlar için finansal bilgilerin doğru ve güvenilir bir şekilde sunulması oldukça önemlidir. Finansal raporlama standartları bu noktada devreye girer. Giderek küreselleşen ve kişiler arası güvenin yitirildiği dünyamızda finansal raporlarınızı standartlara uygun hazırlamak size birçok açıdan fayda sağlar:

  • Şeffaflığın ve Hesap Verebilirliğin Artırılması: UFRS/TFRS, işletmelerin raporlarında finansal durumlarını dürüst ve şeffaf bir şekilde yansıtmasını zorunlu tutarak yatırımcı, hissedar ve müşterilerin dolandırılmasının önüne geçer.
  • Yatırımcı Güveni ve Uluslararası Piyasalarda Rekabet Edilebilirlik: Yapılan bir ankete göre yatırımcılar UFRS’ye uygun olarak yazılan raporların anlaşılır olduğunu ve yatırım korusunda karar süreçlerini olumlu yönde etkilediğini belirtmiştir. 
  • Maliyet: Finansal raporlama standartlarına uymak alternatif yatırımların karşılaştırma maliyetini azaltır.
  • Uluslararası Uyumluluk: Türkiye’nin de içinde bulunduğu çoğu ülke ulusal raporlama standartlarını uluslararası standartlara uyumlu bir şekilde hazırlamıştır. Bu sayede işletmelerin global piyasaya ulaşması ve farklı ülkelerde yatırım yapma süreci kolaylaşmıştır.
  • Karşılaştırılabilirlik ve Doğru Analiz: Standartlara uygun yazılmış raporlar dünyanın her yerinden finansal raporları dil bariyerine takılmadan anlayabilmenizi ve karşılaştırabilmenizi sağlamaktadır.
  • Doğru Karar: Finansal raporlama standartları, sahte bilgi girdilerini engelleyerek doğru analizler aracılığıyla işletme ve bireylerin en iyi kararlara ulaşmalarına yardımcı olur.

Öte yandan, sürekli olarak güncellenmekte olan bu standartlar profesyoneller arasında kafa karışıklığına yol açabilmektedir. Endişelenmeyin!

Laba’nın Turkcell ve Flormar gibi dev markalarla çalışmış, finansal raporlama konusunda 10 yılı aşkın tecrübesiyle Aydın Özer önderliğinde gerçekleşecek eğitimi kafa karışıklığına son verecek.

Önerilen gönderi:

preview-31-6527d243607eb837794879.png

Finansal Analiz Eğitimi: Bilgi ve Becerilerinizi Zirveye Taşıyın!

Okuyun

UFRS/TFRS Finansal Raporlama Eğitiminde Sizleri Ne Bekliyor?

Muhasebe, finans ve denetim alanındaki uzman ve yöneticilerin yanı sıra tüm girişimci ve yatırımcıların faydalanabileceği bu eğitimde işletmenizin performans analizini yapabilecek, gelir vergilerini doğru bir şekilde hesaplayabilecek ve finansal raporlama sürecinizi bir üst seviyeye taşıyacaksınız. 5 haftalık uygulama temelli eğitiminiz boyunca çeşitli konularda kendinizi geliştireceksiniz:

  • Finansal Raporlama Standartlarına Hakim Olmak: Güncel standartları detaylarıyla öğrenecek ve uluslararası standartların Türkiye’ye yansımasını inceleyeceksiniz.
  • Durum Analizi: İşletmenizin mali durumunu, performansını ve nakit akışını analiz edebileceksiniz.
  • Standartlara Uygun Rapor Hazırlama: Bir uzman önderliğinde raporlar hazırlayarak geri bildirim alma fırsatına sahip olacaksınız.
  • Finansal Tablo Oluşturma: Standartlara uygun tablolar oluşturmaya ek olarak tabloların kullanım alanları, önemi ve yorumlamaları konusunda bilgi edineceksiniz.
  • Finansal Analiz: Detaylı bir şekilde rasyo ve tablo analizi yapabileceksiniz.
  • Muhasebe Uygulamaları: Gerçek vakalar üzerinden ilerleyerek, kiralama işlemleri, gelir ve harcamaların muhasebeleştirmesini öğreneceksiniz.
  • Konsodilasyon: Kullanım alanları ve bağlı ortakların muhasebeleştirilmesine hakim olacaksınız. 

Tüm bunlar ve daha fazlasını içeren eğitimimiz hakkında bilgi almak için tıklayın.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz