Scrum hakkında soru-cevap | Laba Uluslararası Eğitim Platformu
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Arama

içerik

Scrum hakkında soru-cevap

Scrum anlaması kolay, uygulanması zor olan bir çerçevedir. Bu nedenle proje yönetimi ve/veya ürün geliştirme yöntemlerinin bilinmesi uygulama açısından kolaylık sağlayabilir.

cov-6253f4235a451163616363-min-642400bd33c04494082550.jpg

Coca Cola ve Adidas gibi dünyanın önde gelen markalarında Agile Koç olarak görev yapan Göksenin Kurtar’ın Laba yolculuğu 31 Mayıs’ta başlıyor. 6 hafta ve 12 dersten oluşan Scrum online eğitimine ev sahipliği yapmaya hazırlanan Göksenin Kurtar’la Scrum hakkında soru cevap hazırladık.

#1. Scrum çerçevesi nedir?

Scrum, çalışanların karmaşık sorunları doğru biçimde ele alırken, bir yandan da yüksek değere sahip üretim yapmaları hedefleyen bir çerçevedir. Scrum, bu verimli üretimin yaratıcı ve sorun çözümünün adaptasyona açık olmasını da teşvik eder. Anlaması ve uygulaması kolay olan bu popüler metodoloji, her ne kadar basit gözükse bile ustalaşması zordur.

#2. Agile (Çevik) nedir? Scrumdan farkı var mıdır?

Agile(Çevik) küçük aralıklarla, artımsal geliştirme yapılmasına verilen isimdir. Bu felsefeyi paylaşan birçok çerçeve ve yöntem çevik şemsiyesi altında toplanmıştır. İşte bunlardan bir tanesi de scrumdır. Hemen akla gelen diğerleri is XP, Kanban, Crystal gibi yöntemlerdir.


#3. PO kime denir?

 “Product Owner” kısaca PO, Scrum Takım’ında Geliştirme Takımı’nın hangi işleri yapacağını belirleyen kişidir. Bu anlamda kabaca takımın yapacağı işlerin “iş değerine” göre sıralı bir listesini içeren “Product Backlog”un yöneticisidir. İş taleplerini netleştirmekten ve önceliklendirmekten sorumludur.

#4. Scrum bir metodoloji mi?

Scrum bir metodoloji değildir. Bir çerçevedir. Takımlar, bu çerçeve içinde kendilerine uyan ve işleri kolaylaştırabilecek yöntemleri uygulayabilirler.

#5. Scrum için bir nasıl bir altyapıya sahip olunması gerekir?

Scrum için herhangi bir alt yapıya ihtiyaç yoktur. Ancak scrum anlaması kolay, uygulanması zor olan bir çerçevedir. Bu nedenle proje yönetimi ve / veya ürün geliştirme yöntemlerinin bilinmesi uygulama açısından kolaylık sağlayabilir.

#6. Scrum Master kime nedir?

Scrum master, ekipte süreci ve yalnızca süreci yönetmekten sorumlu olan kişidir. Karar verme sürecine dahil olmazlar, ancak deneyim ve uzmanlıklarıyla  geliştirme sürecinde ekibe rehberlik etmek için bir yol gösterici olarak hareket ederler. Hizmetçi lider konumundadırlar.

#7. Scrum her sektörde uygulanabilir mi?

Scrum her sektörde uygulanabilir olmasa da çoğu sektörde uygulanabilir. Daha çok geliştirilecek ürünün kapsamının net olmadığı durumlarda kullanmak doğru olacaktır.

#8. Scrumda proje yöneticisi var mıdır?

Scrumda proje yöneticisi yoktur çünkü ortada proje yoktur. Scrum bir ürün geliştirme çerçevesidir.

Haber bültenimize abone olun

Haftada en iyi materyalleri içeren bir mektup. Hiçbir şeyi kaçırmamak için abone olun
Takip ettiğiniz için teşekkür ederiz